Sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi: No nelielām apmācībām līdz plašām militārajām operācijām

NBS
Sargs.lv
Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji Latvijā
Foto: Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji Latvijā Foto: Ashley Goodwin/Michigan National Guard

Šī gada aprīlī apritēja 29 gadi kopš Latvija un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījušās partnerattiecību programmā, kuras ietvaros notiek kopīgas mācības spēju stiprināšanā un attīstīšanā. Arī tagad karavīri no Mičiganas atrodas Latvijā, lai piedalītos kopīgajās mācībās “Defender Europe 2022”. Portāls “Sargs.lv” uz sarunu aicināja pulkvežleitnantu Entoniju Dennisu (Anthony Dennis), ienākošās brigādes komandieri un Mičiganas Nacionālās gvardes personāldaļas speciālistu, kurš jau vairāk nekā 15 gadus sadarbojas ar Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Pulkvežleitnants Entonijs Dennis brigādes 272. Reģionālās atbalsta grupas komandieris, un savu sadarbību ar Latviju uzsāka pirms vairāk nekā 15 gadiem, kad pirmo reizi rotācijas rezultātā nonāca šeit.

Image
Pulkvežleitnants Entonijs Dennis
Pulkvežleitnants Entonijs Dennis Foto: Ashley Goodwin/Michigan National Guard
“Kad biju kapteinis, tad mana pirmā rotācija bija šeit Latvijā. Toreiz apmācīju zemessargus militāro lēmumu pieņemšanas procesos. Tagad, 15 gadus vēlāk, mēs jau apmācām viens otru aizsardzības operācijās, un var just, ka šī sadarbība ir tikai augusi un kļuvusi daudz apjomīgāka. Šo gadu laikā arī es esmu audzis un attīstījies kopā ar šo sadarbību,” portālam “Sargs.lv” skaidro E. Dennis.

Taujāts par līdzšinējās sadarbības vērtējumu, pulkvežleitnants atzina, ka ļoti augstu vērtē Latvijas karavīru kaujas spējas, kuras pierādījušās vairāku militāro uzdevumu veikšanā.

“Latvijas karavīri ir ļoti spējīgi. Mums ir bijušas divas misijas Afganistānā, kuru laikā sadarbojāmies ar latviešiem, un varu teikt tikai labus vārdus. Šodien mēs vairs šeit neesam tikai kā instruktori, jo arī mēs mācāmies no latviešiem, mūsu spējas un zināšanas ir līdzsvarojušās. Man patīk latviešu karavīru motivācija, tā liek arī man kļūt vēl motivētākam,” atzina pulkvežleitnants.

Šī brīža situācija, kad Krievija ir uzsākusi patvaļīgu un nežēlīgu karu Ukrainā, ir mainījusi drošības situāciju visā Eiropā. Arī E. Dennis to nenoliedz, taču šie notikumi ir snieguši vairākas mācības, kuras turpmāk tiks ņemtas vērā.

“Šī situācija tikai pastiprina un izceļ mūsu sadarbības ar Latviju nepieciešamību. ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri turpinās sadarboties ar Latviju un pilnveidot savas un Latvijas karavīru spējas. Mēs esam plecu pie pleca ar latviešiem, un šī situācija tikai palielinās sadarbību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem,” sacīja E. Dennis.

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” viņš atzina, ka sadarbību ir nepieciešams turpināt. Jau tagad ir zināms, ka Latvijas karavīri dosies uz mācībām “Northern Strike” Mičiganā. Tāpat arī nākamgad “Defender Europe 2023” militāro mācību ietvaros ieradīsies karavīri no Mičiganas Nacionālās gvardes.

Valsts partnerības programmas (SPP) ietvaros tiek plānotas arī dažādas citas aktivitātes, taču šobrīd tiek realizēts šī gada plāns. Arī paši karavīri ir priecīgi par iespēju trenēties Latvijā. A. Dennis atzina, ka viņa karavīriem šeit ir patīkami uzturēties, un lielākā daļa ar lielu prieku atgrieztos šeit vēl kādu reizi.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka 25. maijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Polu Rodžersu (Paul Rogers), lai pārrunātu divpusējo sadarbību militārajā jomā, iespējas jauniem sadarbības virzieniem, kā arī starptautiskās un reģionālas drošības aktualitātes. Sarunas laikā aizsardzības ministrs aicināja komandieri arī sniegt atbalstu Latvijas aizsardzības interesēm un sadarbībai ar ASV attiecībā uz to spēku klātbūtni un izvietošanu Latvijā.

Image
Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji Latvijā
Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji Latvijā Foto: Ashley Goodwin/Michigan National Guard

Latvijai ir izveidojusies cieša sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Aprīlī apritēja 29 gadi kopš Latvija un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījušās partnerattiecību programmā. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV.

Nacionālie bruņotie spēki sadarbojas ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kopīgi piedaloties gan starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās, gan gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju sagatavošanā, mīnmetēju, artilēristu, vada komandieru un instruktoru apmācībā, kā arī militārajās mācībās.

Image
Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji Latvijā
Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji Latvijā Foto: Ashley Goodwin/Michigan National Guard

Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības bija viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004. gadā.

Latvijas un ASV attiecības ir balstītas kopīgās vērtībās un drošības interesēs. ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris, un sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu