Dalība Igaunijas mācībās “Orkaan” Vidzemes brigādes zemessargiem un karavīriem sniedz jaunas iemaņas

Militārās mācības
Sargs.lv/ERR.ee
Kaitseliit
Foto: Igaunijas brīvrpātīgās līgas zemessargi mācībās "Orkaan". Foto: Karri Kaas

Lai arī Igaunijas brīvprātīgās līgas “Kaitseliit” vērienīgajās militārajās mācībās “Orkaan” Latvijas zemessargi piedalījušies jau iepriekš, šogad apgūtas jaunas iemaņas. Kā “Sargs.lv” stāsta Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 27. kājnieku bataljona Operatīvās daļas priekšnieks kapteinis Gints Ķepiņš, Latvijas zemessargiem mācībās bijis uzdevums noķert igauņu diversantu grupas, kuru lomā bija iejutušies Igaunijas kolēģi. Tas paveikts, izolējot taktiski nozīmīgu apvidu, veicot patruļas uz ceļiem un veidojot kontrolpunktus.

Kapteinis G. Ķepiņš norāda, ka ilggadējs Vidzemes brigādes sadraudzības partneris ir Igaunijas “Kaitseliit” Pērnavas bataljons, taču laba sadarbība izveidojusies arī ar Sārēmā apriņķa brīvprātīgās līgas dalībniekiem. Tieši Sāremā sala šogad mācību “Orkaan” laikā bija Vidzemes brigādes zemessargu treniņu vieta. Viņš stāsta, ka mācību aktivitātēs Sāremā piedalījušies jau iepriekš, un tās vienmēr bijušas vērtīgas, jo dabas apstākļi Sāremā esot izaicinājumu pilni. Turklāt arī mācību uzdevumi šogad bijuši tādi, kādi agrāk nav veikti.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes kaujas grupas mērķis šajās mācībās bija izolēt taktiski nozīmīgu apvidu, veikt patruļas pa ceļiem, kā arī veidot kontrolpunktus.

Image
Kaitseliit
Foto: Igaunijas brīvprātīgās līgas zemessargi mācībās "Orkaan". Foto: Karri Kaas
Igaunijas brīvprātīgās līgas zemessargi mācībās "Orkaan". Foto: Karri Kaas
“Mūsu atbildībā bija teritorijas kontrole, proti, mēs ķērām vairākas igauņu grupas, kas mācību laikā tēloja diversantu grupas. Mēs kontrolējām teritoriju, veidojot kontrolposteņus un patruļas. Izdevās arī atrast viņu slēptuves, pašus noķert un pratināt. Kopumā ļoti interesantas mācības, izaicinājums bija arī ceļš uz un no Sāremā, bet viss izdevās teicami, esam uzdevumu izpildījuši un atgriezušies mājās,” saka kapteinis G. Ķepiņš.

Tāpat Latvijas zemessargu vienībām mācību laikā par labu nācis lielais sniegs, jo tajā bijis viegli saskatīt potenciālo pretinieku pēdas. Igauņu kolēģi latviešu rīcībā arī nodevuši kinologu vienību, ar suņu palīdzību diversantu pēdas sadzīt bijis vēl efektīvāk. Izaicinājums bijis arī divas naktis pavadīt zem klajas debess, jo ziemā tam nepieciešami pamatīgāki sagatavošanās darbi nekā vasarā. Tāpat arī sniegotie ceļi nav bijis šķērslis Latvijas Zemessardzes tehnikai nokļūt Igaunijā, jo līdzi bijis zinošs un profesionāls personāls. Katram gadījumam – arī evakuācijas mašīna, taču tā nav tikusi jāizmanto.

Igaunijas brīvprātīgās līgas mācībās nosacītā pretinieka lomas uzdevumu izpildē piedalījās ap 130 zemessargu un karavīru no Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 27., 31. kājnieku un 22. kaujas nodrošinājuma bataljona, veidojot vienu kaujas grupu, ko, savukārt, vadīja 27. kājnieku bataljona rotas vadības grupa.

Image
Kaitseliit
Foto: Igaunijas brīvprātīgās līgas zemessargi mācībās "Orkaan". Foto: Karri Kaas
Igaunijas brīvprātīgās līgas zemessargi mācībās "Orkaan". Foto: Karri Kaas

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 3. līdz 5. decembrim Igaunijā norisinājās Igaunijas brīvprātīgās aizsardzības līgas militārās mācības “Orkaan”, kas ir  vienas no lielākajām Igaunijas Zemessardzes organizētajām mācībām. Šogad tās notika jau 15. reizi, un mācībās piedalījās ap 1000 dalībnieku. Mācību aktivitātes tika izvērstas Igaunijas Pērnavas, Sāremā un Lēnes apriņkos ar mērķi – uzlabot "Kaitseliit" vienību spēju veikt aizkavēšanas un aizsardzības operācijas, sadarbojoties arī ar vietējiem iedzīvotājiem un vienībām no citām valstīm. Zemessardzes vienības no Latvijas šajās mācībās tradicionāli piedalās jau kopš 2009. gada.

Kā norāda Igaunijas aizsardzības līgas Rietumu reģionālās pavēlniecības vadītājs pulkvežleitnants Tõnu Mīls, “Kaitseliit” brīvprātīgie kopā ar vietējiem iedzīvotājiem veido drošības tīklu, kas ir svarīgs jebkuru krīžu pārvarēšanā.

“Mūsu mērķis ir aizstāvēt un atbalstīt nāciju gan militāru, gan nemilitāru apdraudējumu gadījumā. Šīs mācības ļauj mums kopīgi gan ar Igaunijas policiju, gan pašvaldībām, gan vietējiem iedzīvotājiem trenēt šīs aktivitātes,” viņš sacīja.

Dalies ar šo ziņu