NATO sabiedrotie, ASV bumbvedēji un Zviedrija Baltijas jūras reģionā aizvada gaisa spēku mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/ac.NATO.int
NATO
Foto: Zviedru "Gripens" gatavojas pacelties, lai integrētos ar "B-1" bumbvedējiem virs Baltijas jūras. Foto: Zviedrijas Gaisa spēki

NATO dalībvalsts Polija ar saviem iznīcinātājiem, alianses partnervalsts Zviedrija ar savu Gaisa spēku iznīcinātājiem “Saab Gripen”, ASV bumbvedēji B-1 “Lancer” kopā ar jūras un speciālo operāciju spēkiem nedēļas nogalē Baltijas jūras reģionā aizvadījuši kopīgas mācības, ziņo NATO sabiedroto Gaisa pavēlniecība. Mācību mērķis – integrējot valstu rīcībā esošos militāros spēkus, trenēt alianses sabiedroto un partnervalstu spēju ātri reaģēt uz mainīgajiem draudiem uz jūras un gaisā.

Mācībās ASV Gaisa spēku bumbvedēji “B-1” veica kopīgus vingrinājumus ar Polijas un Zviedrijas iznīcinātājiem, pilnībā integrējoties ar ASV Speciālo operāciju pavēlniecību Eiropā un ASV Jūras spēkiem Eiropā un Āfrikā.

Šāda mēroga kombinēto spēku un ieroču treniņš demonstrē NATO sabiedroto spēju atturēt potenciālā ienaidnieka agresiju, noturot stabilitāti Baltijas jūras reģionā, kurā atrodas NATO un partnervalstu galvenie jūras un gaisa maršruti.

Kā norāda sabiedroto gaisa spēku pavēlniecības ģenerālis Džefs Harrigians (Jeff Harrigian), šāda bumbvedēji un reaktīvo lidmašīnu sadarbība un regulāras mācības stiprina NATO gatavību reaģēt uz potenciāliem draudiem Baltijas reģionā, atturot pretinieku no jebkādām militārām aktivitātēm.

Image
NATO
Foto: Foto: ASV Gaisa spēki
Foto: ASV Gaisa spēki

Papildus šim gaisa vingrinājumam Zviedrijā trenējās arī gaisa atbalsta kontrolieri (JTAC), koordinējot gaisa kuģu lidojumus un nosakot potenciālos mērķus. ASV bumbvedēja “B-1” dalība mācībās nodrošināja ātrumu, kravnesības konfigurāciju un manevrēšanas spēju, ļaujot vingrinājumā integrēt visu trīs spēku veidus, lai vēl efektīvāk izpildītu mācību uzdevumus.

Jau ziņots, ka ASV Gaisa spēki līdz šim izmantotos bumbvedējus B-1 “Lancer” un B-2 “Spirit” tuvā nākotnē plāno aizvietot ar jaunajiem B-21 bumbvedējiem. Tādējādi paredzēts, ka ASV bumbvedēju flote sastāvēs no divu tipu – B-21 “Rider” un B-52 “Stratofortress” – lidmašīnām.

Dalies ar šo ziņu