Jūras mācībās “Baltops” piedalās arī ievērojama NATO sabiedroto gaisa flote

Militārās mācības
Sargs.lv/AC.NATO.int
Baltops
Foto: Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāja "Eurofighter" uzpilde gaisā. Foto: Multinational MRTT Unit

Starptautiskajās militārajās jūras mācībās “Baltops 50”, kas no 6. līdz 18. jūnijam norisinās Baltijas jūrā, piedalās arī vairāk nekā 40 NATO sabiedroto gaisa kuģu, ieskaitot iznīcinātājus, transporta un degvielas uzpildes lidmašīnas.

Mācību vingrinājumos pirmo reizi tika integrēti 15 Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji un gaisa uzpildes lidmašīnas “Airbus A330”, nodrošinot mācību vadību arī iznīcinātājiem no tādām sabiedroto valstīm kā Dānija, Polija, Itālija, Spānija, Turcija un ASV.

Daudznacionālās gaisa spēku grupas uzdevums bija integrēties jūras spēku mācībās, atbalstot tās no gaisa, izspēlējot arī modernus kara operāciju vingrinājumus. Gaisa manevri tika koordinēti no NATO Apvienoto gaisa operāciju centra (CAOC) Uedemā, Vācijā, un multinacionālās grupas vadošā valsts bija Vācija.

Image
Baltops
Foto: Foto: Multinational MRTT Unit
Foto: Multinational MRTT Unit

Kā norāda Vācijas Gaisa operāciju pavēlniecības pulkvežleitnants Rūdigers Gerharts (Rüdiger Gerhart), daudznacionālā pieredze tik daudzu sabiedroto vidū nodrošinās labāku sadarbību arī nākotnē.

“Turpmākais plāns ir konkrētu operacionālo spēju sasniegšana līdz 2023. gadam, ļaujot Vācijai vadīt gaisa operāciju vienību, vēl vairāk paplašinot un nostiprinot šo spēju līdz 2026. gadam," viņš piebilst. Tas ietvers gan tehniskās un loģistikas sadarbības attīstību, gan konkrētu kombinētu taktiku, paņēmienu un procedūru izspēli, gan apmaiņu ar informāciju sabiedroto starpā.

Saskaņā ar NATO vadlīnijām aizsardzības jomā Vācija ir apņēmusies būt par daudznacionālās gaisa grupas vadošo valsti, uzlabojot gaisa vadību un kontroli, kā arī savietojamību ar citu NATO valstu gaisa spēkiem.

Tas nozīmē arī to, ka uzdevumu pildīšanas laikā lidmašīnas var operēt no vienas konkrētas gaisa spēku bāzes, un tām nevajag ikreiz atgriezties mājas bāzē, tādējādi gan taupot resursus, gan procesu padarot daudz efektīvāku.

Image
Baltops

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 6. līdz 18. jūnijam Baltijas jūrā norisinās starptautiskās militārās mācības “Baltops 50”, iezīmējot mācību 50. gadadienu, un ikgadējās starptautiskās Baltijas valstu Jūras spēku mācības “Baltic Fortress 2021”.

Mācībās “Baltops 50” šogad piedalās aptuveni 4000 karavīru, 40 kuģu un teju 60 lidmašīnu no 18 valstīm, tādējādi demonstrējot sabiedroto un partnervalstu sadarbību un savietojamību un apliecinot ilgtermiņa ieguldījumu reģiona drošībā un stabilitātē.

Dalies ar šo ziņu