Lietuvā sākas jūras spēku mācības "Baltijas cietoksnis"

Militārās mācības
LETA/BNS
Foto: militārās mācības "Flotex 2019"
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Baltijas jūrā piektdien sākas Lietuvas Jūras spēku mācības "Baltic Fortress 2021" ("Baltijas cietoksnis"), kas norisināsies līdztekus ASV Kara flotes rīkotajām gada lielākajām starptautiskajām mācībām BALTOPS.

Šogad mācības "Baltic Fortress" aptvers arī Lietuvas piekrasti un iekšējos ūdeņus, proti, tās norisināsies gan Baltijas jūras Lietuvas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, gan Kuršu jomā, Kuršu kāpās un Klaipēdā, teikts Lietuvas Bruņoto spēku paziņojumā.

Mācībās piedalās Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Kanādas, Lielbritānijas un Polijas jūras spēku kuģi, Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON), Lietuvas Jūras spēku štāba un piekrastes vienības, Lielbritānijas un Portugāles jūras kājnieki un Polijas Jūras spēku piekrastes aizsardzības raķešu vienība.

Mācību jūras spēku fāze ietvers kuģu manevrēšanu grupā, artilērijas šaušanas treniņus, radiosakaru procedūras, meklēšanas un glābšanas darbu un citu iemaņu slīpēšanu. Krastā paredzēts pilnveidot aizsardzību pret asimetriskiem hibrīdapdraudējumiem un mācīties tos neitralizēt, plānotas arī jūras desanta operācijas Kuršu kāpās un Kuršu jomā un ostas aizsardzības organizēšana.

Starptautiskās jūras spēku mācības "Baltic Fortress" tiek rīkotas kopš 2008.gada un ik gadus norisinās citā Baltijas valstī.

Savukārt ASV Kara flotes rīkotās starptautiskās mācības "BALTOPS", kas šogad notiks jau 50.reizi, sāksies 6.jūnijā un turpināsies līdz 18.jūnijam. Tajās piedalīsies aptuveni 40 kuģi, 60 lidmašīnas un apmēram 4000 karavīru no 16 NATO dalībvalstīm un divām neitrālām valstīm.

Dalies ar šo ziņu