Jau 50. reizi noris “Baltops” militārās mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/c6f.navy.mil
"USS Roosevelt"
Foto: Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Andrea Rumple

No 6. līdz 18. jūnijam Baltijas jūrā norisināsies starptautiskās militārās mācības “Baltops 50”, iezīmējot mācību 50. gadadienu, un ikgadējās starptautiskās Baltijas valstu Jūras spēku mācības “Baltic Fortress 2021”. 

Latvijas Jūras spēkus Baltijas valstu jūras eskadras  (BALTRON) sastāvā pārstāvēs štāba un apgādes kuģis A-90 “Varonis”, mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis”, patruļkuģis P-08 “Jelgava”, kā arī virsnieki mācību “Baltops 50”  un mācību “Baltic Fortress 2021” štābā. 

Mācības “Baltops 50” notiek jau 50. reizi, un šogad tajās piedalās aptuveni 4000 karavīru 40 kuģu un 60 gaisa kuģu no 18 valstīm, tādējādi demonstrējot sabiedroto un partnervalstu sadarbību un savietojamību un apliecinot ilgtermiņa ieguldījumu reģiona drošībā un stabilitātē. 

“Šogad atzīmējam piecdesmitās “Baltops” mācības, kas kalpo par pamatu savietojamībai visā aliansē,” sacīja NATO Jūras spēku trieciena un atbalsta spēku komandieris un ASV sestās flotes komandieris viceadmirālis Jūdžīns Bleks (Eugene Black). “”Baltops” ir mūsu mācību sezonas pamatakmens, parādot mūsu partneru un sabiedroto nelokāmo apņēmību pusgadsimta garumā. “Baltops” gūtās atziņas ļauj veikt starptautiskas trieciengrupu operācijas, uzlabot pretraķešu aizsardzības spējas un efektivizēt misijas,” sacīja komandieris.

18 NATO un partnervalstis mācību laikā veiks kaujas šaušanas uzdevumus, kas ietvers pretgaisa aizsardzību, pretzemūdeņu taktiku, jūras desanta operācijas, jūras pretipieejas operācijas un pretmīnu operācijas.

Pirmo reizi mācībās iekļauta arī aizsardzības taktika, paņēmieni un procedūras, kas pielietojamas kiberkara gadījumā, “Baltops” turpinot pielāgoties mūsdienu izaicinājumiem.

Saskaņā ar ASV Jūras spēku 6. flotes paziņojumu, “Baltops” ietvers divas jūras fāzes – paplašināto kaujas apmācību un spēku integrācijas mācības, kā arī galīgo taktisko uzdevumu fāzi.

Tuvāko sešu dienu laikā aizritēs pirmās divas mācību fāzes, mācībās iesaistītajiem kuģiem un lidmašīnām šķērsojot Dāņu šaurumu, fokusējoties operāciju izpildei kritiskajos robežpunktos, kā arī nodrošinot kuģošanas brīvību Baltijas jūrā.

Uzdevumu laikā mācībās iesaistītie spēki virzīsies Austrumu virzienā, darbojoties saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem un atbaltot partnerus. Mācības vainagosies ar galīgo taktisko uzdevumu fāzes posmu, kuras laikā mācībās sāksies “brīvā spēle”, kas mācībās iesaistītajiem komandieriem dots lielāku rīcības brīvību vadīt savas taktiskās grupas. Šī fāze paredzēta, lai labāk atspoguļotu darbību reālās kaujas situācijās.

Jūras spēku trieciena un atbalsta spēki (STRIKFORNATO) vadīs un kontrolēs “Baltops” mācības no galvenās mītnes Oeirasā, Portugālē.

Militārās mācības “Baltic Fortress 2021” šogad pievienotas starptautiskajām militārajām mācībām “Baltops 50”. 

Starptautisko militāro mācību “Baltops 50” mērķis ir veicināt sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savietojamību, stiprināt spējas strauji reaģēt, izmantojot visu spēku veidu spējas, kā arī demonstrēt sabiedroto un partnervalstu apņēmību nodrošināt stabilitāti reģionā un gatavību aizsargāt Baltijas jūras reģionu. 

“Baltops” ir ikgadējas mācības, kas jau kopš 1971. gada norisinās Baltijas jūrā, sniedzot iespēju NATO un reģionālajiem partneriem stiprināt savstarpējo spēku savietojamību, trenējoties veikt kombinētus taktiskos manevrus dažādos mācību scenārijos. Latvija mācībās “Baltops” piedalās kopš 1996. gada. Mācības ASV vadībā Baltijas jūrā notiek kopš 1972. gada. 

Dalies ar šo ziņu