Krievija Melnās jūras piekrastē sākusi vērienīgas jūras desanta mācības

Militārās mācības
Sargs.lv/TASS
Krievijas Melnās jūras flotes mācības okupētajā Krimā
Foto: Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Krievijas Jūras spēku Melnās jūras flotes Jūras kājnieki, kuri izvietoti Ukrainai piederošajā, bet Krievijas okupētajā Krimas pussalā un Krasnodaras reģionā, uzsākuši plašu jūras desanta mācību operāciju, atsaucoties uz Krievijas Jūras spēku preses centru, ziņo Krievijas aģentūra TASS.

Saskaņā ar Melnās jūras flotes izplatīto informāciju, mācību ietvaros paredzēta gan jūras kājnieku, gan to tehnikas uzkraušana uz desantkuģiem, gan kuģu grupas izveide Melnajā jūrā. Savukārt pēcāk paredzēta kuģu uzbrukuma operācija mērķiem sauszemē, kā arī personāla un tehnikas jūras dekantēšanas operācija.

Sākotnējā mācību fāzē jūras kājnieki veidos kaujas tehnikas konvojus, pārvietojot gan tehniku gan dzīvo spēku uz vietām, kurās paredzēta to uzkraušana uz desanta uzbrukuma kuģiem “Tsezar Kunikov”, “Azov” un “Saratov”. Pēcāk kuģi dosies jūrā un tur izveidos desantkuģu grupu.

Krievijas Jūras spēki vēsta, ka nākamajā mācību fāzē uz desantkuģiem esošās kaujas grupas atklās artilērijas uguni pa nosacītā pretinieka sauszemes mērķiem, kam sekos jūras desanta operācija. Mācības paredzēts rīkot Melnās jūras piekrastes poligonos.

“Šīs mācības notiek saskaņā ar plānoto Melnās jūras flotes kaujas gatavības pārbaudi, kas notiek ziemas sezonas mācību perioda ietvaros, kopējo Dienvidu kara apgabala pārbaužu gaitā,” teikts preses paziņojumā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pēdējo nedēļu laikā Ukrainas pierobežā un okupētajā Krimā vērojama neparasti liela Krievijas militārā aktivitāte. Gar Ukrainas robežām tiek pārsviests dzīvais spēks un tehnika, tostarp uzbrukuma ieroči no attālākiem Krievijas kara apgabaliem, tostarp no Pleskavas un Orenburgas.

Gan sakoncentrētā tehnika, gan dzīvā spēka daudzums un izvērstā atbalsta infrastruktūra, kā arī pēdējās nedēļās novērotā melu kampaņa Krievijas propagandas medijos, analītiķiem liek domāt, ka, iespējams, Krievija gatavojas plaša mēroga uzbrukumam pret Ukrainu.

Bažas par iespējamu Krievijas agresiju pret Ukrainu pauduši gan ASV gan vairāku Eiropas valstu vadītāji.

Krievijas īstenotā karaspēka pārsviešanas ietvaros uz Melno jūru pārvirzīti desantkuģi no Baltijas jūras flotes, kā arī desantlaivas un lielgaballaivas no Kaspijas jūras flotiles.

Šāda spēku pārsviešana liek domāt, ka iespējams, Krievija gatavojas plaša mēroga jūras desanta operācijai Dienvidos, lai nogrieztu Ukrainai pieeju Melnajai jūrai, sagrābtu Ziemeļkrimas kanālu, kas nepieciešams Krimas ūdensapgādei, kā arī izveidotu sauszemes koridoru no Krievijas robežas līdz pat Moldovas separātiskajam Piedņestras reģionam.

Dalies ar šo ziņu