Noslēdzas rezerves karavīru apmācība, gatavojoties Zemessardzes militārajām mācībām

Militārās mācības
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ar taktisko uzdevumu izpildi un individuālo kaujas iemaņu atkārtošanu noslēdzas rezerves karavīru vairāku dienu apmācība, lai sagatavotos Zemessardzes 1. Rīgas brigādes mācībām militāro mācību ciklā “Namejs 2020”. Rezerves karavīri uzsver, ka jūtas sagatavoti integrēties savās vienībās, lai pildītu uzdevumus atbilstoši operacionālajai nepieciešamībai.

Zemessardzes rezerves karavīri apmācību laikā apguvuši jaunas un arī atkārtojuši esošās karavīram nepieciešamās zināšanas un prasmes. Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Mobilās apmācības nodaļas pasniedzējs un instruktors virsseržants Jānis Laķis norāda, ka mācību mērķis ir iespējami vairāk stiprināt rezerves karavīru prasmes, lai viņi spētu integrēties savās vienībās un tur pildīt operacionālos uzdevumus atbilstoši savām kompetencēm un iegūtajai pieredzei.

Viņš gan piebilst – īsajā apmācību laikā apgūtās zināšanas rezerves karavīriem nesniedz iespēju doties pirmajās frontes līnijās, bet viņi ir stiprinājuši spējas izpildīt vienību atbalstošus uzdevumus – aizsargāt sevi, savus biedrus, kā arī nepieciešamības gadījumā pielietot ieroci.

Image
bilde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Lai viņi varētu izpildīt komplicētus uzdevumus, apmācībai vajadzētu būt ilgākai. Tomēr viņi ir sagatavoti. Tāpat, rezerves karavīriem pabeidzot šo īso apmācības ciklu, ir sajūta, ka varam viņiem dot uzdevumus, kur viņi spēs pasargāt sevi un būt integrēti vienības kopējā uzdevumā,” saka virsseržants J. Laķis.

Pārliecību par savu sagatavotību pauž arī Zemessardzes 53. kājnieku bataljona rezerves karavīrs Mārtiņš Krusts, kurš apmācībai pieteicies brīvprātīgi. Viņa pēdējā saskarsme ar militāro jomu bijusi pirms pieciem gadiem, kad viņš atvaļinājās no dienesta Zemessardzē. “Apmācībā man galvenokārt bija jāatsvaidzina integrēšanās kaujas spējas. Manuprāt, spējīgs rezerves karavīrs, kuram bijusi sasaiste ar militāro jomu, viennozīmīgi spēj gan integrēties, gan pildīt vajadzīgos uzdevumus,” norāda kareivis M. Krusts.

Viņš arī līdzšinējo rezerves karavīru apmācību vērtē ļoti pozitīvi, uzsverot, ka tā bijusi labi sagatavota, īsa un kodolīga. Mācībās iekļautas, viņaprāt, tieši tās iemaņas, kuras karavīram primāri vajadzīgas kaujas uzdevumu izpildē. Tās ir taktika, šaušana un integrēšanās. Kareivis arī piebilst – jebkuru iemaņu atkārtošana ir pievienotā vērtība.
Image
bilde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt, runājot par savu iniciatīvu iesaistīties rezerves karavīru apmācībā, viņš norāda, ka motivācija bijusi patriotisms. “Varbūt izklausīsies banāli, bet loģiski, jo tas noteikti nav finansiālais apsvērums – apmācību laikā nepildu darba funkcijas. Manuprāt, ikvienam ir jāsniedz savs pienesums valsts aizsardzībā, jo tā ir mūsu kopīgā lieta,” uzsver kareivis M. Krusts.

Līdzīgi arī uzskata virsseržants J. Laķis. Viņaprāt, Latvijas pilsoņiem jābūt gataviem iesaistīties valsts aizsardzībā, esot gataviem aizstāvēt sevi, savu valsti un ģimeni. Protams, kā norāda virsseržants, jāņem vērā arī katra cilvēka spējas – ne vienmēr jālieto ierocis un jābūt kaujas pirmajās rindās.

“Uzskatu, ka tā ir ļoti augsta pievienotā vērtība, ka šis process ir sācies un rezerves karavīri tiek aicināti iesaistīties. Paldies šiem rezerves karavīriem, kuri ir izrādījuši iniciatīvu un ieradušies uz mācībām. Apmācība mums ļaus pilnveidoties un attīstīties nākotnē, kā arī saprast kļūdas. Tikai caur praksi iegūstam pieredzi, pateicoties kurai varam izdarīt secinājumus un ar katru reizi attīstīties,” akcentē virsseržants.

Apmācības laikā Zemessardzes rezerves karavīri apguvuši ieroču apmācību ar triecienšauteni “AK4”. Tāpat mācību laikā viņi veica šaušanas vingrinājumus, lai stiprinātu kaujas spējas ar ieroci. Rezerves karavīri arī apguva individuālās lauka kaujas iemaņas.

Apmācību viņi noslēdza ar taktisko uzdevumu izpildi mazu grupu sastāvā līdz nodaļai. Tāpat rezerves karavīri atkārtoja individuālās iemaņas. Virsseržants stāsta – katrs individuāli veica kauju tuvās distancēs, lai spētu reaģēt uz pretinieku, pārvietojoties līdz konkrētam punktam. Savukārt pēc tam viņi izlūkoja slēpņu vietas, kā arī izveidoja slēpņa plānu. Veicot šo uzdevumu, kā norāda virsseržants, rezerves karavīri demonstrēja savas iepriekš iegūtās zināšanas, pamatojot, kādi ir šī slēpņa mērķi un efekts.

Image
bilde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka 21. septembrī Zemessardzes 1. Rīgas brigādes bataljonos ieradās rezerves karavīri, lai gatavotos gaidāmajām Zemessardzes mācībām militāro mācību ciklā “Namejs 2020”. Rezerves karavīru apmācības mērķis ir pēc iespējas ātrāk un efektīvāk integrēt papildspēkus bataljonu uzdevumu izpildē, ko 1. Rīgas brigāde militāro mācību ietvaros plāno veikt no 25. līdz 27. septembrim.

Pēc ekipējuma izsniegšanas rezerves karavīri devās uz Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljonu, kur notika vairāku dienu apmācība. Tās laikā rezerves karavīri atsvaidzināja kaujas šaušanas, lauka un pilsētas kaujas iemaņas, topogrāfiju un citas karavīram nepieciešamās zināšanas un prasmes.

Dalies ar šo ziņu