Latvijā noslēgušās starptautiskās gaisa spēku mācības “Ramstein Alloy”

Militārās mācības
Sargs.lv/NATO.int
bilde
Foto: Foto: Polijas gaisa spēki

Latvijā noslēgušās NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās alianses sabiedroto un partnervalstu gaisa spēku mācības “Ramstein Alloy”, veicinot reģiona stabilitāti un drošību, vēsta NATO oficiālā ziņu vietne “Nato.int”.

“Ramstein Alloy” mācību laikā Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē Kontroles un ziņošanas centra speciālisti praktizēja savas spējas dažādos mācību scenārijos. Kontroles un ziņošanas centra komanda bija atbildīga par Nīderlandes Karalisko gaisa spēku tankkuģa degvielas uzpildes operācijām gaisā, nodrošinot degvielu Polijas iznīcinātājiem.

“Mēs izpildījām plānotos uzdevumus, kas ļauj Lielvārdes Kontroles un ziņošanas centram demonstrēt savas gaisa novērošanas un kontroles spējas,” sacīja Apvienotā Gaisa operāciju centra Uedemā, Vācijā mācību vingrinājumu virsnieks, eskadras komandieris Kreigs Dokers (Craig Docker).

Savukārt NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles lidmašīna AWACS “E-3A” ielidoja no Geilenkrihenes, Vācijā, lai kontrolētu mācībās iesaistīto iznīcinātāju kaujas apmācību gaisa telpā. Beidzot savu uzdevumu, AWACS “E-3A” veica zemus pārlidojumus starptautiskās lidostas “Rīga” apkaimē, tādējādi apliecinot NATO klātbūtni reģionā. 

Image
gaisa spēka
Foto: Foto: Francijas gaisa spēki
Foto: Francijas gaisa spēki
“Kopumā esmu gandarīts par mācību “Ramstein Alloy” iznākumu Latvijā, neskatoties uz klimata radītajiem izaicinājumiem reģionā. Mēs izpildījām dažas no plānotajām operācijām, lai Lielvārdes Kontroles un ziņošanas centrs varētu apliecināt savas spējas gaisa novērošanas un kontroles jomā,” norādīja K. Dockers.

Militārās mācības “Ramstein Alloy” jau kļuvušas par tradicionālu notikumu Apvienotā gaisa operāciju centra militāro mācību plānā Udemas atbildības teritorijā, īpaši Baltijas valstu gaisa telpā. To mērķis ir demonstrēt NATO kolektīvo aizsardzību, kā arī sabiedroto un partneru sadarbību miera laikā, koordinējot gaisa kontroli un ziņošanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēkus.

Trešās un pēdējās sērijas “Ramstein Alloy” mācības norisināsies šī gada septembrī Igaunijas gaisa telpā.

Dalies ar šo ziņu