Sprūds: Latvijā norit aktīvs darbs sabiedroto uzņemšanai un militārās infrastruktūras attīstībai

Latvijā
Sargs.lv
 Noslēdzas Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona organizētais lauka taktiskais vingrinājums “GRIFS III”.
Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Latvijā šobrīd atrodas aptuveni 3000 sabiedroto karavīri un to skaits drīzā nākotnē būtiski pieaugs. Līdz ar sabiedroto klātbūtnes un Latvijas armijas skaitlisko pieaugumu norit arī aktīvs darbs pie militārās infrastruktūras paplašināšanas, intervijā “Latvijas Televīzijai” norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

NATO Madrides samita laikā alianses dalībvalstis vienojās par sabiedroto paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu palielināšanu līdz brigādes līmeņa vienībām katrā Baltijas valstī. Šim nolūkam norit aktīvi darbi pie esošās militārās bāzes “Ādaži” paplašināšanas un jauna Sēlijas poligona izbūves.

Vienlaikus šogad tiks pabeigti darbi pie jaunas militārās bāzes izbūves Mārupes novadā, kur tiek veidots brigādes vienības lieluma štābs. Štābā tiks izvietoti arī 700 kanādiešu karavīri.

Andris Sprūds norāda, ka šobrīd sabiedroto valstis ir arī skaidri noteikušas laika termiņus savu vienību izvietošanai un paplašināšanai Latvijas teritorijā. “Ar kanādiešiem mums ir vienošanās par to, ka 2026. gadā Latvijā tiks izvietoti 2200 karavīru. Ar šiem karavīriem pastāvīgi nāk iekšā arī tehnika,” norāda ministrs.

Arī Zviedrija ir apstiprinājusi lēmumu par bataljona lieluma vienības izvietošanu Latvijā jau no 2025. gada, kas nozīmēs papildu 800 karavīru ierašanos.

Sēlijas poligona izveidē pirmā kārta tiks noslēgta 2025. gada beigās vai 2026. gada sākumā. Pēc pirmās kārtas noslēgšanās būs iespējams uzsākt dažādu militāro mācību vingrinājumus brigādes lieluma vienībām. Poligona platība sasniegt 25 000 hektārus un tas būs lielākais militārais poligons Baltijas valstīs.

Dalies ar šo ziņu