"Sargs.lv" reportāža: Brīvības svētku parāde Rēzeknē

Latvijā
Sargs.lv
4.maija parāde
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Svinot 34. Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienu 4. maijā, šogad Rēzeknē pie Latgales Atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai” norisinājās Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Jaunsardzes vienību un tehnikas parāde. Parādei sekoja līdzi arī “Sargs.lv” komanda.

Jau tradicionāli 4. maijā Nacionālie bruņotie spēki rīko militāro parādi kādā no Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Pērn tā notika Vidzemē, Alūksnē, bet šogad šo īpaši nozīmīgo un vēsturisko Latvijas valsts svētku pasākumu uzņemties bija tas gods Rēzeknei.

4. maija svinības sākās agri no rīta ar Latvijas aizsardzības nozares pārstāvju svinīgo ziedu nolikšanu pie Latgales Atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai”, kam sekoja dievkalpojums Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romu katoļu katedrālē. Jau ap plkst. 10:30 no rīta rēzeknieši sāka pulcēties Atbrīvošanas alejā. Šeit bruņoto spēku vienības kopā ar iekšlietu dienestu struktūras vienībām pamazām gatavojās lielajai parādei.

Image
4. maija parāde Rēzeknē / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
4. maija parāde Rēzeknē / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Svētku un parādes atklāšanas uzrunā aizsardzības ministrs Andris Sprūds atgādināja klātesošajiem par šo svētku – Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas dienas – nozīmi. “Trešā atmoda un Dziesmotā revolūcija parādīja mūsu vienotību un patriotismu. Balsojums par Latvijas neatkarības atjaunošanu ir mūsu gara spēka, drosmes, cerību un apņēmības paraugstunda,” teica aizsardzības ministrs.

“Svinot šo nozīmīgo notikumu, mēs vienlaikus ļoti skaidri apzināmies, ka pasaule ir nepatstāvīga un mainīga. Brīvība nav pašsaprotama vērtība. Krievijas īstenotais nežēlīgais karš Ukrainā ir skaudrs atgādinājums tam, cik trausla ir miera un brīvības uguns. Mums visiem ir jābūt patstāvīgā sardzē par to,” norādīja Andris Sprūds.

Šī gada 4. maija svinības ir zīmīgas arī ar to, ka šogad Latvija atzīmēja 20. gadadienu kopš dalības pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē – NATO. Norādot uz NATO neatsveramo lomu Latvijas drošībā, aizsardzības ministrs raksturoja aliansi kā “drošības klinti”, uz kuras Latvija var būvēt savu drošību un attīstīt labklājību.

Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Šogad svinēsim vēl vienu nozīmīgu Latvijas valsts Nacionālo bruņoto spēku svarīgu notikumu – Latvijas armijas 105. gadadienu. Tā simbolizē karavīru varonību vairāk nekā pirms simts gadiem un arī mūsdienās – gatavību iestāties par savas valsts drošību, brīvību, neatkarību un arī cīnīties par to. Vēlos teikt īpašu paldies Latvijas pilsoņiem, kuri ir brīvprātīgi iesaistījušies valsts aizsardzības dienestā,” uzrunā turpināja A. Sprūds.

Uzrunas noslēgumā aizsardzības ministrs aicināja ikvienu Latvijas iedzīvotāju svinēt šo dienu, pārrunāt 4. maija vēsturisko nozīmi ar saviem ģimenes locekļiem un novērtēt šos vēsturiskos sasniegumus. “Mēs neesam liela nācija, bet mēs esam stipri, sīksti un neatlaidīgi. Šī svētku diena atgādina, ka mēs kļūstam arvien spēcīgāki – visi kopā mēs esam nesalaužams spēks,” noslēgumā atzina aizsardzības ministrs.

Savukārt Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksejs Stecs ar pagodinājumu sveica klātesošos un atgādināja Rēzeknes vēsturisko nozīmi kā Latvijas vēsturē, tā arī 4. maija parādes tradīciju veidošanā.

Image
4. maija parāde Rēzeknē / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
4. maija parāde Rēzeknē / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Esiet sveicināti Rēzeknē, Latgales sirdī. Pilsētā, kurā vairāk nekā pirms simts gadiem notika pirmais Latgales kongress un aizsākās vienotās Latvijas stāsts. Pilsētā, kurā pirms 12 gadiem tika uzsākta šī brīnišķīgā tradīcija ik gadu rīkot militāro parādi kādā no Latvijas vēsturiskajiem novadiem, dodot iespēju izjust svētku sajūtu, patriotismu un lepnumu visiem Latvijas novadiem,” teica Aleksejs Stecs.

Pēc svinīgajām uzrunām aizsardzības nozares vadība, parādes dalībnieki un skatītāji vienojās Latvijas Valsts himnas dziedāšanā, pēc kuras tālumā atskanēja “Nāciju zalves” 21 artilērijas šāviņa dārdoņa. Atklāšanas ceremonijas noslēgumā Rēzeknes domes priekšsēdētājs ar aizsardzības ministra starpniecību svinīgi nodeva Latvijas karogu Talsu novada domes priekšsēdētāja vietniekam Dainim Karolam, kura pilsētā nākamgad notiks 4. maija svinības.

Līdz ar parādes komandiera Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandiera, Viestura ordeņa komandiera pulkveža Gunāra Vizuļa pavēli tika uzsākta Brīvības dienas militārā parāde.
Image
Parādes komandieris plkv. Gunārs Vizulis / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Parādes komandieris plkv. Gunārs Vizulis / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Parādes priekšā soļoja Latvijas armijas karoga vads, kuru veidoja Zemessardzes 3. Latgales brigādes 36. kaujas atbalsta bataljona karavīri. 3. Latgales brigāde ar devīzi “Ņem, Tēvzeme, tavs esmu viss!” ir tā Zemessardzes brigāde, kura šobrīd sargā Latvijas un NATO austrumu robežu. Brigādes atbildības teritorija ietver 11 pašvaldības, un tā robežojas ar Lietuvu, Krieviju un Baltkrieviju.

Tālāk, nesot NATO un pārstāvēto valstu karogus, bija redzami NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri. Tiem sekoja Zemessardzes 32. kājnieku bataljons, kurus parādē pārstāvēja arī divi bruņutransportieri “Patria”, kas bija aprīkoti ar atbalsta ieročiem - smago ložmetēju “BROWNING” M2B un 40 mm granātšāvēju “GMG”.

Image
Bruņutransportieri "Patria" / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Bruņutransportieri "Patria" / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt ar BV 206 augstas caurejamības kāpurķēžu transportlīdzekli, uz kura uzstādīts 81mm mīnmetējs, tika reprezentēts Zemessardzes 34. kājnieku bataljons. Viņiem sekoja Zemessardzes 35. kājnieku bataljons ar MercedesBenz “UNIMOG” kravas automašīnām, kuras izmanto 120mm mīnmetēju apkalpes gan mīnmetēja, gan lādiņu transportēšanai.

Ar īpašām mobilitātes spējām izcēlās Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons. Šīs vienības karavīri, bruņoti ar pretgaisa aizsardzības sistēmām “Stinger”, pārvietojās ar sešriteņu visurgājējiem “BOMBARDIER MAX 650”. Šī vienība ir spējīga iznīcināt arī bruņutehniku līdz pat četru kilometru attālumā, izmantojot prettanku raķešu sistēmas “Spike”, kas uzstādītas uz apvidus auto “Toyota Hilux”. Tālā uguns atbalsta spēju šī vienība nodrošina ar haubicēm “UVS” un “M109”.
Image
Haubices “M109” / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Haubices “M109” / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ar vēstījumu sabiedrībai “Nav jābaidās iesaistīties savas Valsts aizsardzībā” nākošie parādē soļoja Zemessardzes 55. kājnieku bataljona un Zemessardzes 56. kaujas nodrošinājuma bataljona zemessargi.

Parādē tika reprezentēti arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. kājnieku bataljona karavīri, no kuriem liela daļa bija valsts aizsardzības dienesta karavīri. Zīmīgi, ka Mehanizētās kājnieku brigādes karognesējs bija viens no labākajiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kareivis Kristaps Pūce.

Kaujas tehnikas kolonnas priekšgalā bija redzama kaujas izlūkošanas kāpurķēžu tehnika jeb “CVRT”. Šī CVRT latviskais nosaukums ir ”Zobens”. Bruņutehnikas latviskie nosaukumi kā “Virsaitis”, “Pērkons”, “Glābējs” un “Vairogs” tika piešķirti 2016. gadā Aizsardzības ministrijas rīkotajā konkursā skolēniem. CVRT ekipāžu veido trīs karavīri, un šī tehnika ir aprīkota ar 30 mm lielgabalu.

Image
CVRT / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
CVRT / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Cieši aiz Sauszemes spēku tehnikas sekoja NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas tehnika ar kanādiešu kājnieku kaujas mašīnām “LAV” priekšgalā. Tālāk sekoja itāļu bruņumašīna “DARDO”.

Aiz itāļu tehnikas kolonnas atradās spāņu kājnieku kaujas mašīna “PIZARRO”, kas ir būvēta uz kāpurķēžu platformas ar 30 mm lielgabalu. Šī tehnika spēj satriekt pretinieku bruņutransportierus un kājnieku kaujas mašīnas, kā arī transportē karavīrus.

Kā nākamās kolonnā bija redzamas divas slovāku pašgājējartilērijas sistēmas uz riteņu bāzes “ZUZANA” ar 155 mm lielgabalu, kas satriec pretinieku līdz pat 40 km distancē. Drīz vien zemi satricināja spāņu tanki “Leopard” ar 120 mm lielgabalu.

Image
Tanks "Leopard" / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Tanks "Leopard" / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Parādē soļoja arī Jūras spēku karavīri, kuru tehnika parādē nepiedalījās, taču tā bija pieejama apskatei tehnikas displeja vietā. Kā noslēdzošā militārā vienība parādē soļoja Štāba bataljona karavīri un Mācību vadības pavēlniecības Kājnieku skolas karavīri.

Tomēr vislielāko rēzekniešu interesi radīja Gaisa spēku un Valsts Robežsardzes sveicieni ar aviācijas pārlidojumiem. Virs Rēzeknes notika “Black Hawk UH-60M” zemais pārlidojums, bet atstatus no Latvijas Gaisa spēkiem lidoja divi ASV “CH47 Chinook” helikopteri un trīs “UH60 Black Hawk” helikopteri.

Image
"Eurofighter" iznīcinātāju pārlidojums Rēzeknē / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
"Eurofighter" iznīcinātāju pārlidojums Rēzeknē / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Militārās parādes Gaisa spēku sveicienu noslēgumā, iekrāsojot debesis sarkanbaltsarkanajās Latvijas karoga krāsās, pārlidojumu veica arī Latvijas Gaisa spēku lidmašīna "An-2", kurai sekoja divi Vācijas reaktīvie iznīcinātāji “Eurofighter”.

Dalies ar šo ziņu