Rēzeknē noslēgusies 4. līmeņa jaunsargu nometne

Jaunsardze
Sargs.lv
Jaunsardze
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lai bruņoto spēku vienība spētu pildīt kaujas uzdevumu, ir nepieciešamas trīs pamata lietas – karavīru spēja orientēties, prasme šaut un savstarpēji komunicēt haotiskā vidē. Šīs un vēl citas aizvadītajā mācību gadā gūtās iemaņas 85 jaunsargi pilnveidoja un nostiprināja Rēzeknes novadā, Jaunsardzes centra organizētajā trīs dienu 4. līmeņa jaunsargu nometnē, kuras noslēgumam sekoja līdzi “Sargs.lv”.

Nometnes laikā jaunieši nostiprināja savas prasmes lauka kaujas iemaņās, pirmās medicīniskās palīdzības, ieroču un šaušanas mācībā, topogrāfijas un orientēšanās, kā arī ierindas apmācības jomās. Lai sekmīgi pabeigtu 4. līmeņa apmācības posmu, jauniešu prasmes tika pārbaudītas saskaņā ar Jaunsargu interešu izglītības programmas prasībām.

“Sargs.lv” komanda nometnes noslēguma dienā ieradās Valsts robežsardzes koledžas lauku mācību centrā “Janopole”. Šeit jau agri no rīta atskanēja pirmie triecien šautenes G-36 šāvienu trokšņi. Netālu no uguns līnijas jaunsargu grupa pildīja ieskaiti pirmās palīdzības sniegšanā. Viņiem garām skrēja cita jaunsargu grupa, kurai bija jāveic orientēšanās ieskaite.

Image
Jaunsargi šauj ar G-36 / Foto: srž Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Jaunsargi šauj ar G-36 / Foto: srž Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt dziļāk mežā bija dzirdama ceturtā jaunsargu grupa – viņi kārtoja pārbaudījumus lauka kaujas iemaņās. Šeit tika pārbaudītas ne vien jaunsargu spējas pareizi pārvietoties apvidū, bet arī identificēt pretinieku un sastrādāties haotiskā vidē, īstenojot starp kājniekiem plaši zināmo manevru “uguns un kustība”.  

Jaunsardzes centra vecākais eksperts militārajos jautājumos štāba virsseržants Dainis Gudermans, kurš pilda Jaunsardzes 4. līmeņa nometnes vadītāja pienākumus, sarunā ar “Sargs.lv” skaidroja, ka nometnes noslēgumā jaunsargi būs apguvuši augstāko Jaunsardzes interešu izglītības līmeni, kas ļaus viņiem kļūt par jaunsargu instruktoru palīgiem.

“Iespēju robežās šiem jaunsargiem būs iespēja atbalstīt savus instruktorus valsts aizsardzības mācības īstenošanā. Bet tie, kuri ir pilngadīgi, varēs arī nākt atbalstā instruktoriem nometnēs,” norādīja štāba virsseržants Dainis Gudermans.
Image
Jaunsardzes 4. līmeņa nometne / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Jaunsardzes 4. līmeņa nometne / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sarunā ar “Sargs.lv” jaunsargs Rihards Koļkovskis atklāja, ka Jaunsardzē iestājies, jo viņu vienmēr saistījusi militārā sfēra. “Šeit ir ļoti interesanti militārie uzdevumi, fantastisks kolektīvs un trūkumu šai vietai praktiski nav,” viņš piebilda.

“Arī mans tētis kādreiz bija iesaistīts militārajā karjerā, tādēļ mani tas aizrāva. Pēc vidējās izglītības absolvēšanas es plānoju iestāties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā,” teica Rihards Koļkovskis.

Savukārt viņa līdzgājēja, jaunsargs Agate Ciematniece uzsvēra, cik vērtīgas ir bijušas trīs aizvadītās nometnes dienas. “Nodarbību laikā man bija iespēja iemācīties daudz ko jaunu, ka arī iegūt jaunu pieredzi un sadraudzēties ar jauniem cilvēkiem,” atzina Agate.

Image
Agate Ciematniece / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Agate Ciematniece / Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Viņu, gluži kā Rihardu, Jaunsardzei motivēja pievienoties ģimene, kurā ir militārpersonas. Uz jautājumu, kas ir interesējošākā militārā joma, viņa atbild nevilcinoties: “Man visvairāk patīk medicīna, jo arī nākotnē es vēlētos kļūt par karavīru glābēju.”

“Mani tas interesē, tas šķiet ļoti aizraujoši. Tas, protams, ir arī ļoti grūti, bet es esmu gatava pieņemt jaunus izaicinājumus. Vēlos saistīt savu nākotni ar militāro dienestu un kalpot Latvijai,” noslēgumā atklāj Agate.

4. līmenis jaunsargu kustībā ir noslēdzošais līmenis, pēc kura sekmīgas nokārošanas jaunsargam ir priekšrocības atlasē, stājoties Nacionālajos bruņotajos spēkos, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, Valsts policijas koledžā, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžā un Valsts robežsardzes koledžā. Pēc nometnes noslēguma jaunsargi dosies uz Rēzekni, lai kopā vērotu 4. maija militāro parādi par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34. gadadienai.

Dalies ar šo ziņu