Fonds "Uzņēmēji mieram" aicina ziedot līdzekļus dronu iegādēm Ukrainas bruņotajiem spēkiem

Latvijā
Sargs.lv
Fonds "Uzņēmēji mieram"
Foto: Fonds "Uzņēmēji mieram"

Fonds "Uzņēmēji mieram" aicina Latvijas uzņēmumus un ikvienu Ukrainas atbalstītāju piedalīties ziedojumu kampaņā, lai sagādātu vitāli nepieciešamos dronus, pretdronu iekārtas, kā arī transportlīdzekļus Ukrainas bruņoto spēku vienībām.

Sarunā ar “Sargs.lv” "Uzņēmēji mieram" direktore Laura Skrodele uzsver, ka šis ir bijis jau otrais gads, kad fonds aktīvi īsteno ziedojumu kampaņas Ukrainas cīņai pret Krievijas pilna apmēra agresiju kopš 2022. gada 24. februāra. Līdz šim kopējais savākto ziedojumu apjoms, kurš ticis nosūtīts uz Ukrainu, ir vairāk nekā 10 miljonu EUR.

“No šiem līdzekļiem lielākā daļa – gandrīz septiņi miljoni – ir ziedoti Ukrainas armijas jeb Ukrainas gvardes aizstāvju stiprināšanai. Divi miljoni tika atvēlēti palīdzības kravām civiliedzīvotājiem kara sākumā, kad mēs piegādājām gan medicīnas preces, gan pārtiku. 650 tūkstošus mēs esam ieguldījuši vairākos rekonstrukcijas projektos Čerņihivas apgabalā,” norāda “Uzņēmēji mieram” direktore.

Ziedojumu kampaņas galvenais mērķis šobrīd ir atbalstīt Ukrainas bruņotos spēkus trīs pamata pozīcijās – dronu, pretdronu iekārtu un transportlīdzekļu iegādēs. “Šobrīd mēs esam aktīvās pārrunās ar Aizsardzības ministriju un dronu ražotājiem Latvijā. Tāpat arī tiek gaidītas vairākas atbildes no Ukrainas, lai pārliecinātos, kādas tieši ir pašreizējās Ukrainas vajadzības,” uzsver Laura Skrodele.

Fonda direktore skaidro, ka no kopējā atbalsta Ukrainas bruņoto spēku vienībām droni pašlaik aizņem vien trešdaļu. Dažādas veida apvidus auto joprojām ir ļoti pieprasīts resurss starp plašajām ukraiņu aizstāvju vajadzībām.

“Mums ir jāiepērk tie produkti, kuri Ukrainā tiks izmantoti un kuri ir atbilstoši tām prasībām, kuras paši ukraiņi ir definējuši,” piebilst Laura Skrodele.

Lai gan 98% no visiem fonda “Uzņēmēji mieram” ziedojumiem nāk no juridiskām personām, aicinājums ziedot attiecas uz jebkuru Ukrainas atbalstītāju Latvijā. 

Ņemot vērā, ka caur atbalstu Ukrainai, viena no fonda iecerēm ir arī stiprināt Latvijas militāro ražošanu, “Uzņēmēji mieram” plāno vērsties ar plašāku ziedojumu aicinājumu dronu un pretdronu ražotājiem ikgadējā tehnoloģiju un jaunuzņēmumu konferencē “TechChill”.

Ņemot vērā neatsveramo bezpilota lidaparātu lomu pašreizējā Krievijas karā pret Ukrainu, Latvijas dronu ražotāju stiprināšanai var būt izšķiroša nozīme nākotnes reģionālajā un pasaules drošībā. Fonda direktore norāda, ka nākotnē mērķis ir iegādāties Latvijā ražotos dronus, lai tos piegādātu Latvijas veidotās Dronu koalīcijas ietvaros.

“Mēs kā fonds uzskatam, ka šīs te dronu koalīcijas aicinājums ir ļoti pareizs. Mēs viennozīmīgi redzam to, ko spēj paveikt droni frontē. Mēs redzam, cik ātri mainās tehnoloģijas un cik ātri ir jāspēj reaģēt,” uzsver Laura Skrodele.

Latvija gada laikā atvēlēs 10 miljonus EUR dronu koalīcijas attīstībai. Koalīcijas uzsaukuma ietvaros fonds “Uzņēmēji mieram” neatkarīgi no valsts līdzekļiem iegādāsies dronus, lai ar tiem papildinātu kopējo atbalstu Ukrainai.

Fonds "Uzņēmēji mieram" tika izveidots Krievijas uzbrukuma pirmajā dienā, apvienojot vairāk nekā 300 Latvijas uzņēmēju. Līdz šim fonds uz Ukrainu nosūtījis palīdzību vairāk nekā 10 015 209,44 EUR apmērā. Ziedojumos iekļauti 460 droni, 135 ģeneratori, 413 transportlīdzekļi, tai skaitā neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas, vilcēji ar piekabēm un laivas, 104 tēmekļi un nakts redzamības iekārtas, 525 mobilās uzlādes stacijas un datori, kā arī 8237 karavīru apģērba un aprīkojuma vienības.

Ikviens Latvijas uzņēmums vai fiziska persona var kļūt par dronu ziedojumu kampaņas atbalstītāju, veicot pārskaitījumu uz kontu:
Fonds Entrepreneurs for Peace
LV37HABA0551052837482
Reģ. Nr.: 40008315882
Ziedojuma mērķis: Ziedojums

Ziedojumi 6,7 miljonu EUR apmērā novirzīti Ukrainas bruņoto spēku stiprināšanai, 2 miljoni EUR humānās palīdzības kravām Ukrainas civiliedzīvotājiem, 650 tūkstoši EUR apmērā sniegts atbalsts Ukrainas slimnīcām, savukārt vēl 650 tūkstošu EUR apmērā īstenoti atjaunošanas projekti Čerņihivā un Jahidnē.

Dalies ar šo ziņu