Latvijas aizsardzības nozares uzņēmēji iepazīstas ar Dronu koalīcijas iepirkumu kārtību

Uzņēmējdarbība un inovācijas (Papildināts)
Sargs.lv

Ceturtdien, 21. martā Aizsardzības ministrijā Latvijas vadītās Dronu koalīcijas formātā tikšanās starp aizsardzības ministrijas pārstāvjiem un Latvijas aizsardzības nozares uzņēmējiem, kurā industrijas pārstāvji tika iepazīstināti ar iespējām iesaistīties dronu ražošanā Ukrainas bruņoto spēku atbalstam.

Tikšanās laikā ministrijas pārstāvji iepazīstināja uzņēmējus ar Ukrainas bruņoto spēku izvirzītajām bezpilota lidaparātu tehniskajām prasībām, dronu iepirkuma sistēmu un tālākās sadarbības nosacījumiem.

Uzrunājot sanākušos uzņēmējus, Aizsardzības ministrs Andris Sprūds atzina, ka līdztekus Latvijai, Lielbritānijai, Lietuvai, Igaunijai, Dānijai, Vācija, Nīderlande un Kanāda. Nesen saņemtas ziņas, ka dronu koalīciju papildinās arī Austrālija.

Ministrs norādīja, ka jau drīzumā sāksies pirmais lielais, atbilstoši Ukrainas bruņoto spēku izvirzītajām specifikācijām paredzētais dronu iepirkums, tālab viņš aicināja uzņēmējus tam gatavoties ar pilnu atdevi.

“Atcerieties, ka dronu koalīcijas iepirkumos jūs konkurēsiet ne tikai starp Latvijas uzņēmējiem, bet gan ar visas dronu koalīcijas valstu uzņēmumiem,” norādīja ministrs, aicinot uzņēmējus stiprināt Latvijas dronu ražošanas konkurētspēju un censties maksimāli izmantot vietējās tehnoloģijas.

Aizsardzības nozares amatpersonas uzsvēra Latvijas dalība koalīcijā ir ne tikai ar mērķi palīdzēt Ukrainai, bet arī sekmēt kaujas dronu ražošanas attīstību Latvijā.

Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā globālais dronu ražošanas tirgus ir ieguvis jaunu dinamiku, turklāt Ukrainas kaujas laukos atklātās dronu priekšrocības - tehnoloģijas vienkāršums, zemā cena un augstā efektivitāte -  liek prognozēt, ka konkurētspējīgākie nozares uzņēmumi ar stabiliem pasūtījumiem varēs rēķināties ilgtermiņā.

Vērtējot tikšanos ar uzņēmējiem, Latvijas Industrijas attīstības konfederācijas priekšsēdētājs Normunds Bergs atzina, ka ir patīkami pārsteigs par to, ka līdzās citos iepirkumos sevi pierādījušiem uzņēmumiem, gatavību iesaistīties dronu koalīcijā pauž arī daudzi Latvijas tehnoloģiju jaunuzņēmumi.

Vienlaikus konfederācijas vadītājs aicināja Aizsardzības ministriju daudz aktīvāk veicināt dronu ražošanas un iepirkumu procesus koalīcijas ietvaros.

“Jāsaprot, ka te nav pasūtītāju un piegādātāju attiecības. Te ir partneri, kuri strādā uz vienu mērķi – pēc iespējas ātrāk nogādāt maksimāli daudz dronus Ukrainā,” sacīja N. Bergs.

Viņaprāt, dronu koalīcijas ietvaros nepieciešams gan lielāks finansējums dronu iepirkumiem, gan lielāka institucionalizācija, Aizsardzības ministrijas paspārnē izveidojot īpašu struktūrvienību darbam ar koalīciju, kas ļautu efektīvāk īstenot sadarbību ar industriju.  

Savukārt Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas priekšsēdētāja Elīna Egle atzina, ka dronu koalīcijas ietvaros ir veikta padziļināta Latvijas bezpilotu sistēmu ražošanā un komponenšu izstrādē strādājošo uzņēmumu kompetences un kapacitātes izvērtēšana. Tāpat ir  skaidri izvirzītas prasības un definēts turpmākais sadarbības mehānisms, lai uzņēmumi iesaistītos un pildītu Latvijas apņemšanos sniegt atbalstu Ukrainai.

"Apzinātie uzņēmēji ir gatavi ciešāk savstarpēji sadarboties, kopēju mērķu sasniegšanā, stiprinot Ukrainu cīņā ar agresoru. Uzņēmumi redz iespēju būtiski kāpināt ražošanas jaudu un nodarbināto cilvēku skaitu, bet tam būs nepieciešami papildus resursi, kurus ceram piesaistīt starptautiskās partnerības ietvaros. Papildus uzņēmumi strādā pie pētniecības un investīciju projektiem jaunu produktu izstrādē, kas būs nozīmīgs pienesums bezpilotu sistēmu spēju kāpināšanai Latvijas bruņotajos spēkos un aliansē," viņa norādīja.

Jau ziņots, ka Latvijas vadībā dronu koalīcija Ramšteinas kontaktgrupas formātā Ukrainas atbalstam tika izveidota šā gada 14. februārī. Tās stratēģiskais mērķis ir nodrošināt Ukrainas aizstāvjiem kvantitatīvo tehnisko pārsvaru kaujas dronu jomā, sekmējot Ukrainas uzvaru karā pret agresorvalsti Krieviju.

Dalies ar šo ziņu