"Sargs.lv" skaidro: kas ir oficiālā elektroniskā adrese un kādēļ tā nepieciešama valsts aizsardzības dienesta potenciālajiem kandidātiem?

Latvijā
Sargs.lv

Šī gada 23. janvārī notiks pirmā atlase valsts aizsardzības dienesta (VAD) obligātajam iesaukumam, kuru organizēs pēc nejaušības principa, atlasot proporcionālu skaitu no visiem  Latvijas reģioniem un valsts pilsētām. Tāpēc katram Latvijas pilsonim – vīrietim vecumā no 18 līdz 27 gadiem ir svarīgi izveidot savu elektronisko adresi jeb e-adresi, kuru izmantojot, pilsoņi tiks informēti par iesaukumu valsts aizsardzības dienestā.

E-adrese ir ērts un ātrs informācijas apmaiņas kanāls starp valsts iestādēm un privātpersonām. 2018. gadā spēkā stājās Oficiālās elektroniskās adreses likums, kura mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu un kvalitatīvu elektronisko saziņu un elektronisko dokumentu apriti starp valsts iestādēm un privātpersonām.

VAD iesaucamos, kuriem nebūs izveidota e-adrese, informēs ar pasta starpniecību

Iesaucamajiem, kuri atlasīti valsts aizsardzības dienestam pēc nejaušības principa, divu nedēļu laikā pēc rezultātu apstiprināšanas uz oficiālo elektronisko adresi vai deklarētās dzīvesvietas adresi tiks nosūtīta informācija par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā un pavēste par ierašanos uz veselības pārbaudi.

Ja e-adrese nav aktivizēta, pavēsti nosūtīs pa pastu ierakstītā sūtījumā uz deklarēto dzīvesvietu.

Kas jādara pēc pavēstes saņemšanas?

  • Saņemot informāciju par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, iesaucamajam piecu darbdienu laikā ir pienākums aizpildīt pieteikuma anketu vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv
  • Pavēstē norādītajā datumā un vietā jāierodas uz veselības pārbaudi. Veselības pārbaudi veiks Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības Medicīnas nodrošinājuma centrs Rīgā, Ezermalas ielā 6 C.
  • Pirms ierašanās uz veselības pārbaudi nepieciešams patstāvīgi saņemt ģimenes ārsta izziņu (veidlapa 027/u).

Iesaucamajiem ir pienākums iepazīties ar Aizsardzības ministrijas paziņojumiem un ierasties uz pārbaudēm pavēstē norādītajā vietā un laikā.

Gadījumā, ja attaisnojošu iemeslu dēļ iesaucamajiem nebūs iespējas ierasties uz veselības pārbaudēm norādītajā laikā, par citu pārbaudes laiku būs iespēja vienoties, sazinoties ar Aizsardzības ministrijas VAD departamenta iesaucamo atlases nodaļu pa pavēstē norādīto tālruni vai e-pasta adresi. Par neierašanos uz noteiktajām pārbaudēm Aizsardzības ministrijas pavēstē norādītajā vietā un laikā bez attaisnojoša iemesla var tikt uzsākts administratīvā pārkāpuma process, kuru veiks Militārā policija. Iesaucamajam var tikt piemērots brīdinājums vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienību (350 eiro) apmērā.

E-adrese būtiski atvieglos VAD iesaucamo pilsoņu komunikāciju ar Aizsardzības ministriju

Image

Ērtākai informācijas saņemšanai par VAD iesaukumu ir nepieciešama e-adrese. “Sargs.lv” atgādina, ka saskaņā ar Oficiālās elektroniskās adreses likuma 5. panta 5. punktu, e-adrese ir obligāta Latvijas pilsoņiem – vīriešiem – no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Lai izveidotu savu e-adresi, ir nepieciešams kāds no elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem – eID karte vai “eParaksts mobile”.

Elektroniskās identifikācijas kartes (eID) var saņemt jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, bet jāņem vērā, ka var nākties gaidīt rindā, un tas var aizņemt kādu laiku.

Lai lietotu eID karti, ir nepieciešams kartes lasītājs, ko iespējams iegādāties lielākajos interneta veikalos, kā arī bezmaksas programmatūra dokumentu parakstīšanai e-Parakstītājs 3.0 (pieejama portālā www.eparaksts.lv)

Savukārt eParaksts mobile iespējams iegūt, aizpildot pieteikumu portālā mobile.eparaksts.lv un parakstot līgumu. eParaksts mobile līguma parakstīšana pieejama:

  • klātienē notāru birojos, iepriekš piesakot vizīti vietnē www.latvijasnotars.lv;
  • klātienē ar kurjera starpniecību;
  • attālināti ar eID karti.

Pēc tam nepieciešams lejupielādēt eParaksts mobile aplikāciju, kas darbojas viedierīcēs ar operētājsistēmu Android 8.0 (vai jaunāku) un iOS 13.0 (vai jaunāku).

Savu e-adresi izveido portālā Latvija.lv

Ieejot portālā Latvija.lv, jāklikšķina uz banera “e-adrese”. Pēc tam, spiežot uz pogas “Izveidot e-adresi” un izmantojot izveidoto elektroniskās identitātes apliecināšanas rīku, jāapliecina sava identitāte.

E-adrese nodrošinās iespēju saņemt informāciju ne tikai no Aizsardzības ministrijas, bet tā arī turpmāk kalpos kā e-pasts saziņai ar citām valsts institūcijām. Turklāt šis saziņas kanāls atvieglos ierakstīto sūtījumu saņemšanu, taupot laiku.

E-adrese ir drošas saziņas pakalpojums – uzņēmuma digitālā pastkastīte, ko juridiskas personas var izveidot divos veidos – portālā Latvija.lv vai integrējot risinājumu sava uzņēmuma dokumentu vadības sistēmā.

Dalies ar šo ziņu