Latvija un Vācijas uzņēmums "Diehl Defence" paraksta piegādes līgumu par IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi

Latvijā
Sargs.lv
IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ceturtdien, 30. novembrī, Aizsardzība ministrija parakstīja piegādes līgumu ar Vācijas uzņēmumu “Diehl Defence” par IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi.

Parakstot piegādes līgumu par aptuveni 600 miljoniem eiro, Latvija saņems visu nepieciešamo aprīkojumu IRIS-T sistēmu efektīvai darbībai, kas nodrošinās slāņveida pretgaisa aizsardzības ieviešanu Latvijā.

Plānots, ka “Diehl Defence” vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi sāks 2026. gadā. Līdz tam Latvijai ir jāapmāca personāls un jāpilnveido infrastruktūra, kā arī jāizpilda citi priekšnosacījumi, lai IRIS-T sistēmu piegādes brīdī, Nacionālie bruņotie spēki būtu gatavi tās pilnvērtīgi izmantot un uzturēt.

Jau ziņots, ka šī gada septembrī Latvija un Igaunija parakstīja jumta līgumu par Vācijas uzņēmuma “Diehl Defence” ražotās IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi.

IRIS-T pretgaisa aizsardzības sistēmas spēj iznīcināt ienaidnieka gaisa kuģus un dronus līdz 40 kilometru rādiusā un 20 kilometru augstumā. Viena veida sistēmas kopīgs iepirkums ļaus Latvijai un Igaunijai ietaupīt budžeta līdzekļus, kā arī atvieglos Baltijas valstu reģiona aizsardzības savstarpēju koordinēšanu.

IRIS-T pretgaisa aizsardzības sistēmas iegāde veicinās slāņveida pretgaisa aizsardzības ieviešanu Latvijā, kurā dažādu darbības rādiusu pretgaisa aizsardzības sistēmas ne tikai aizsargā citus objektus uz zemes, bet arī aizsargā viena otru. Katrs nākamais slānis palielina visu sistēmu noturību pret pretinieka darbību. Šādas pretgaisa aizsardzības izveide Latvijā ir viena no valdības prioritātēm.

Dalies ar šo ziņu