Eksperti no dažādām pasaules valstīm Rīgā diskutēs par Krievijas kara pret Ukrainu attīstību un ietekmi uz Krievijas sabiedrību

Latvijā
Sargs.lv
Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors doktors Toms Rostoks.
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ceturtdien, 28. septembrī, Rīgā norisināsies Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra rīkotā konference "Krievijas karš pret Ukrainu un tā ietekme uz Krievijas armiju un sabiedrību". Tajā vairāki eksperti diskutēs par pašreizējo situācija frontē pēc Ukrainas šovasar īstenotā pretuzbrukuma, par Krievijas militāro stratēģiju, kā arī kara ietekmi uz Krievijas sabiedrību.

“Covid -19” pandēmijas laiks krasi ierobežoja cilvēku iespējas tikties, tas ietekmēja arī iespēju rīkot ekspertu diskusijas, kurās brīvi apspriest jaunākās drošības aktualitātes. Tieši tādēļ Drošības un stratēģiskās pētniecības centrs pēc pāris gadu pārtraukuma atsāks organizēt ikgadēju konferenci, diskutējot par nozīmīgiem stratēģiskās drošības jautājumiem, šogad īpašu nozīmi pievēršot Krievijas karam Ukrainā, tā attīstībai un ietekmei uz Krievijas sabiedrību.

“Konference ir īpaša, jo tajā no dažādām pasaules valstīm uzaicinātie eksperti koncentrēs savu uzmanību tieši Ukrainā notiekošā kara dažādu aspektu analīzi,” intervijā portālam “Sargs.lv” atklāj Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors doktors Toms Rostoks.

Pasākumu atklās Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Māris Utināns un doktors Toms Rostoks. Diskusijas pulcēs augsta līmeņa ekspertus no Latvijas, Lielbritānijas, Polijas, Beļģijas, Izraēlas, Norvēģijas un Somijas, kā arī trīs trimdā dzīvojošus Krievijas ekspertus, kuri klausītājiem sniegs dziļāku Krievijas sabiedrības analīzi.

Intervijā T.Rostoks norāda, ka konference sastāvēs no četrām daļām. Pirmajā daļā Sentendrūsas Universitātes profesors Filips Obraiens (Phillips O’Brien) pastāstīs par Krievijas kara pret Ukrainu stratēģiskajiem aspektiem, kā arī “kā šis karš ir ietekmējis mūs, kas ir vara, kas ir militārā vara un ko ar to ir iespējams paveikt”.

Otrās daļas paneļdiskusijā divi militārie analītiķi skaidros situāciju frontē, kā šodien izskatās Ukrainas pretuzbrukums un kāds varētu būt tā rezultāts.

Trešajā daļā eksperti runās par Krievijas militāro stratēģiju. Dima Adamskis (Dima Adamsky) no Reihmaņa universitātes Izraēlā pastāstīs par Krievijas kodolšantāžas izmantošanas taktiku, savukārt Joriss van Bladels (Joris van Bladel) no Egmonta institūta pastāstīs to, cik izturīgi ir Krievijas bruņotie spēki.  Norvēģijas aizsardzības pētniecības institūta pētnieks Tors Bukvols (Tor Bukkvoll) sniegs ieskatu par privāto militāro armiju izmantošanu Krievijas karā pret Ukrainu, liekot uzsvaru uz “Vagner” algotņu grupējuma darbību un darbības analīzi.

Visbeidzot trešajā paneļdiskusijā piedalīsies trīs trimdā dzīvojoši Krievijas pētnieki, kas uzsākuši akadēmisko darbību Rietumvalstu universitātēs. Konferencē viņi sniegs analītisku ieskatu par to, kā Krievijas sabiedrība ir reaģējusi uz karu un vai ir gaidāmas izmaiņas sabiedrības attieksmē.

“Mēs gribam, lai šis karš attīstās noteiktā virzienā, mēs ceram, ka Ukraina uzvarēs, bet mums ir vajadzīga analītiskā perspektīva, lai mēs saprastu, kur tas virzās. Mums ir jāizvērtē, kā karš praksē notiek, nevis, kā tas tiek atspoguļots “X” vai “Telegram” kanālos. Tam ir vajadzīgs ekspertu vērtējums, lai mēs labāk saprastu, ko mēs varam sagaidīt turpmākajos mēnešos,” skaidrojot konferences nozīmi uzsver Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors.

Dalies ar šo ziņu