Jaunieši aicināti pieteikties valsts aizsardzības dienestam Gulbenes novada Stāmerienā

Latvijā
Sargs.lv
Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona mācības
Foto: Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona mācības Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljons ir viena no jaunākajām profesionālā dienesta vienībām Nacionālajos bruņotajos spēkos. Valsts aizsardzības dienests (VAD) Stāmerienā ļaus jauniešiem pildīt pienākumus sev tuvējā apkārtnē, tādējādi sniedzot būtisku priekšrocību reģiona iedzīvotājiem. Iesaukumā plānots uzņemt 30 jauniešus, tādējādi apmācību procesā pievēršot lielāku uzmanību individuālākai pieejai.

Īpaši aicināti ir Vidzemes un Latgales reģionā dzīvojošie jaunieši, kuriem valsts aizsardzības dienests Stāmerienā atradīsies krietni tuvāk mājām.

“Šeit jauniešiem būs unikāla iespēja dienēt plecu pie pleca ar profesionālā dienesta karavīriem. Tāpat pati dienesta lokācija ir ļoti skaista, jo mēs atrodamies ainaviskā vietā pie Stāmerienas ezera. Šeit ir ļoti draudzīgs un saliedēts kolektīvs, kas palīdzēs jauniešiem labāk iekļauties valsts aizsardzības dienestā. Mūsu bataljons ir brigādes uguns jaudas kodols, tāpēc jaunieši ir aicināti pieteikties un gūt unikālu iespēju strādāt arī ar artilēriju," skaidroja Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Raivo Jaunslavietis.
Image
Stāmeriena no putna lidojuma
Stāmeriena no putna lidojuma Foto: Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljons

Pirmajos dienesta mēnešos iesauktie apgūs kareivja pamatapmācību individuālā un kolektīvā līmenī, paralēli iepazīstot militāro vidi un uzlabojot fizisko sagatavotību. Nākamajā apmācību posmā iesauktie apgūs militāro specialitāti, kurai pēc iespējas būtu jāatbilst katra karavīra spējām un talantiem. Dienesta noslēgumā piecus līdz sešus mēnešus karavīriem tiks uzticēta konkrētu dienesta pienākumu pildīšana prettanku vai izlūkošanas specialitātē.

Arī portāla “Sargs.lv” vizītes laikā Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona karavīri apguva prettanku raķešu sistēmas “Spike” izmantošanu, kas ir viena no bataljona pamatfunkcijām. Tāpat karavīri bataljonā apgūst arī pretgaisa aizsardzības sistēmas “Stinger” lietošanu.

Image
Foto: Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljons
Foto: Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljons

Valsts aizsardzības dienesta apmācība noritēs plecu pie pleca ar profesionālā dienesta karavīriem, kuri ir izvēlējušies ik dienu veltīt valsts aizsardzības spēju stiprināšanai. Tā ir iespēja būt daļai no saliedētas komandas, profesionāliem kolēģiem un iespēja apgūt militārās iemaņas savas valsts aizsardzībai Vidzemē.

“Mēs esam lepni, ka esam vieni no pirmajiem, kuriem šis uzdevums ir dots. Es kā brigādes štāba priekšnieks esmu ļoti priecīgs, ka ir izvēlēts 25. kaujas atbalsta bataljons, jo šī ir brigādes labākā vienība, kurā dien profesionālā dienesta karavīri. Man ir pilnīga pārliecība, ka dienests šeit būs ļoti kvalitatīvs," sacīja Vidzemes brigādes štāba priekšnieks pulkvežleitnants Roberts Innus.

Līdzīgi kā pirmajā iesaukumā valsts aizsardzības dienestam, tā arī otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks janvārī, Latvijas pilsoņi sākotnēji tiek aicināti pieteikties līdz 15. jūlijam vienotajā rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv. Lai nokļūtu tieši Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā un valsts aizsardzības dienests noritētu tuvāk dzīves vietai, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot dienesta vietu Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā. Atgādinām, ka brīvprātīgi pieteikušies jaunieši ik mēnesi saņems kompensāciju 600 eiro apmērā (neto), kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā (neto) pēc dienesta pabeigšanas. Kopsummā tie būs 7700 eiro gada laikā. Tāpat VAD karavīriem tiks nodrošināta dzīvošana kazarmās un pārtikas uzturdevas.

Image
Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljons
Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljons Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

VAD karavīriem pienāksies arī brīvdienas nedēļas nogalēs un svētku datumos, taču gadījumos, ja tajā laikā ir plānotas kolektīvās mācības vai kādi būtiski ar dienestu saistīti pasākumi, tad prioritāte tiks dota militāro iemaņu pilnveidošanai.

Pirms dienesta uzsākšanas jauniešiem būs nepieciešams iziet medicīnisko pārbaudi. Ja kandidāts tiks atzīts par derīgu dienestam, tad tiks uzsākts viņa apmācību process, kura laikā tālākie medicīnas pakalpojumi nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināti bez maksas.

Pēc veiksmīgas VAD pabeigšanas jauniešiem, kuri to vēlēsies, būs tiesības turpināt savu dienestu kā profesionālajiem karavīriem. Kļūstot par profesionālo karavīru, viņiem tiks nodrošināta virkne dažādu sociālo atbalsta pasākumu.

Image
Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona izlūku mācības
Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljona izlūku mācības Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

VAD ir augstvērtīga pirmā darba pieredze, kas apliecina indivīda spēju pārvarēt izaicinājumus, izpildīt uzdevumus paaugstināta stresa apstākļos, kā arī darboties komandā un vadīt to. Vienlaikus VAD karavīriem būs tādi ieguvumi kā valsts apmaksāta augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība atsevišķos mācību virzienos, veselības aprūpes garantijas, transporta kompensācija u.c.

Dalies ar šo ziņu