Notiks ekspertu diskusija “Jaunieši militārajā vidē – Kalpaka skolas kadetu pieredze”

Latvijā
Sargs.lv

Piektdien, 12. maijā, pulksten 14.00 aizsardzības nozares ziņu portāls “Sargs.lv” rīkos tiešsaistes diskusiju “Jaunieši militārajā vidē – Kalpaka skolas kadetu pieredze”, kurā jaunieši dalīsies ar pieredzi par izaicinājumiem un ieguvumiem, ar kuriem viņi saskaras līdztekus vispārizglītojošajiem vidusskolas priekšmetiem, apgūstot militārās zinības.

Diskusijā piedalīsies Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas (Kalpaka skolas) direktors pulkvežleitnants Intars Kušners, kā arī audzēkņi – otrā kursa kadeti Deivs Birzulis un Signe Līne, kā arī pirmā kursa kadets Ingus Šteins.

Diskusijas pirmajā daļā kadeti sniegs savu skatījumu uz to, kādi bija izaicinājumi, iekļaujoties militārās vides ikdienā, kā arī uz to, ko viņi ieguvuši savai personības attīstībai, dzīvojot un mācoties šajā vidē. Savukārt diskusijas otrajā pusē plānots runāt par to, kādas lietas gaidāmā valsts aizsardzības dienesta kontekstā būs jāņem vērā Nacionālo bruņoto spēku instruktoriem, kuri ikdienā strādās ar iesaucamajiem jauniešiem.

Ekspertu diskusija norisināsies Ādažu bāzē. Tā būs skatāma tiešsaistē Aizsardzības ministrijas, Latvijas armijas, portāla “Sargs.lv” un Kalpaka skolas kontos sociālajā tīklā “Facebook”, kā arī Nacionālo bruņoto spēku “YouTube” kanālā “Latvijas armija”.

Kalpaka skola ir vienīgā mācību iestāde Latvijā, kurā līdztekus vidusskolas mācību programmai iespējams iegūt arī jaunākā militārā instruktora kvalifikāciju. Papildus vidusskolas mācību priekšmetiem Kalpaka skolas kadeti apgūst orientēšanos apvidū, ieroču apmācību un šaušanas prasmes, medicīnu, lauka kaujas iemaņas, militārās taktikas un militārās vadības pamatus, kā arī nostiprina savu fizisko un psiholoģisko noturību, lai būtu sagatavoti tālākajam dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Zīmīgi, ka Kalpaka skolas kadetu ikdiena jau šobrīd ir maksimāli pietuvināta topošo Valsts aizsardzības dienesta karavīru ikdienai, kuri savas dienesta gaitas uzsāks šā gada 1. jūlijā.

Jau ziņots, ka 5. aprīlī Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones, sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāks šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Jāatzīmē, ka arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Līdz 15. maijam Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem ir aicināti brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam, izmantojot elektronisko vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv. Lai uzzinātu vairāk par pieteikšanos, kandidāti aicināti zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu vadatklustikaravirs [dot] lv ().

Savukārt pieteikties mācībām Kalpaka skolā jaunieši var, iepazīstoties ar uzņemšanas prasībām skolas mājas lapā https://www.kalpakaskola.lv/lv/20222023-macibu-gadam.

Dalies ar šo ziņu