VAD: Jauniešiem būs iespēja dienēt draugu grupā, kā arī saņemt budžeta vietu augstskolā

Latvijā
Sargs.lv
Karavīru pamatapmācība poligonā "Lāčusils" NBS Kājnieku skolā Alūksnē
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Trešdien stājas spēkā Saeimas pieņemtais Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likums, kas paredz, ka jau šovasar notiks pirmais brīvprātīgais jauniešu iesaukums dienestā. Portāla “Sargs.lv” rīkotajā diskusijā eksperti sniedza atbildes uz jautājumiem par karavīru rekrutēšanas kārtību, prasībām uzņemšanai valsts aizsardzības dienestā, kā arī Nacionālo bruņoto spēku sniegtajām sociālajām un veselības garantijām jauniešiem dienesta laikā. Plānots, ka jauniešiem būs iespēja dienēt draugu grupā, kā arī pēc VAD veiksmīgas apguves jaunieši varēs studēt valsts apmaksātās budžeta vietās noteiktās programmās.

VAD likums nosaka, ka VAD pakļauti pilsoņi - vīrieši - viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties pilsoņi - vīrieši un sievietes - no 18 līdz 27 gadu vecumam. Tāpat brīvprātīgajam ir jāatbilst NBS profesionālā dienesta karavīra veselības prasībām.

Plānots, ka pilsoņi, kuri būs pieteikušies valsts aizsardzības dienestam, veselības pārbaudi veiks Nodrošinājuma pavēlniecības Medicīnas nodrošinājuma centrā. Pēc veiksmīgas veselības pārbaudes iziešanas, brīvprātīgais tiks informēts par ierašanos laiku noteiktā vietā, kurā tiks uzsākts dienests.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs mācībās "Kristāla bulta 2023"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs mācībās "Kristāla bulta 2023" / štvrsž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija
“Nebūs tā, ka brīvprātīgie atsūtīs pieteikuma anketu, un mūsu kontakts būs beidzies. Par katru atlases soli un procesiem pēc tā, mēs informēsim atlases dalībnieku. Tā nebūs saziņa tikai caur e-pastu. Mēs sniegsim visu nepieciešamo informāciju, kas viņu sagaida nākamajos soļos,” diskusijā skaidroja Nacionālo bruņoto spēku Mobilizācijas pārvaldes un rekrutēšanas pārvaldes Rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks majors Rihards Rozenbaums.

Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglītis norādīja, ka šobrīd notiek sarunas ar Izglītības ministriju par iespējām VAD dienošajiem jauniešiem nodrošināt valsts apmaksātas budžeta vietas augstskolās. Plānots, ka Ministru kabinets definēs augstskolu programmas, kurās šāda iespēja būs pieejama. Provizoriski šāds lēmums varētu tikt pieņemts augusta sākumā.

Image
NBS jauno karavīru zvēresta ceremonija NBS Kājnieku skolā
Foto: NBS jauno karavīru zvēresta ceremonija NBS Kājnieku skolā / Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Plānots, ka brīvprātīgajiem tiks dots divu nedēļu adaptēšanās laiks vienībā, kura laikā tiks iepazītas apmācību un dzīvošanas vietas, dienesta sniegtās iespējas un tiks saņemts individuālais ekipējums.

Paredzēts, ka apmācāmo diena sāksies plkst. 06:30 ar rīta rosmi, higiēnu un brokastīm. Pēc tam 08:30 uzsāksies dienesta uzdevumu izpildi vai apmācība, kas ilgs pārsvarā līdz 17:00. Naktsmiers paredzēts 22:00.

Gadījumā, ja pirmajā brīvprātīgajā iesaukumā netiks nokomplektēts pilns VAD plānotais apmācāmo skaits, tad atlikušos dalībniekus iesauks pēc nejaušības principa. Plānots, ka ar pavēli iesaucamos VAD dalībniekus izvēlēsies proporcionāli vienādi no visiem novadiem. Programma izvēlēsies vairāk jauniešu par iesaucamo skaitu, lai izvairītos no situācijas, kad veselības vai citu iemeslu dēļ izkritušie dalībnieki neatstātu tukšas vietas dienestā.

Ja brīvprātīgajā dienestā pieteiksies vairāk par 300 gribētājiem, tad pārējiem tiks dota iespēja dienestu iziet nākamajā iesaukumā.

“Mūsu galvenais uzdevums šobrīd ir neskriet vilcienam pa priekšu. Tas būtu nepareizi uzņemties to, ko mēs nevaram izpildīt. Ja pavēlē ir 300, tad mēs arī 300 jauniešus uzņemsim. Valsts aizsardzības dienests nav balons, kuru var vairāk piepūst vai izlaist gaisu. Ir infrastruktūra un aprīkojums, kurš ir noteiktā skaitā,” skaidroja Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

Jauniešiem būs iespēja dienēt arī kopā ar draugiem, taču katra situācija tiks izvērtēta atsevišķi, jo var būt gadījumi, kad vienībā nav pieejamas tik daudz brīvas vietas.

Sākotnēji karavīri tiks apmācīti individuālajā jomā, proti, tiks apgūtas prasmes, kas nepieciešamas dienesta uzdevumu izpildē, piemēram, orientēšanās, lauka kaujas iemaņas, ieroču apmācība utt.. Pēc tam sekos specialitāšu apmācība, kas būs nepieciešama attiecīgajā vienībā. Dienesta noslēguma posmā tiks uzsākta kolektīvā apmācība, kuras laikā sadarbosies nodaļas ietvaros. Pēcāk apmācība norisināsies vada un pēc tam rotas līmenī.

Image
NBS Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes karavīri piedalās ikgadējā "Berešu maršā"
Foto: NBS Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes karavīri piedalās ikgadējā "Berešu maršā" / srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Rekrutēšanas un atlases centrs ir izstrādājis vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv, kurā arī iekļauta nepieciešamā informācija un elektroniskā pieteikuma anketa topošajiem valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīriem.

Ikviens interesents, kurš vēlas iesaistīties valsts aizsardzībā, vienotajā rekrutēšanas platformā atradīs informāciju par visiem Nacionālajos bruņotajos spēkos pieejamajiem dienesta un apmācības veidiem. Tāpat elektroniskajā vietnē vienkopus pieejama  informācija par katra dienesta veida priekšrocībām, ieguvumiem, iespējām, prasībām, kā arī kandidātu atlasi.

Platforma https://www.klustikaravirs.lv/valsts-aizsardzibas-dienests nodrošina elektronisku pieteikšanos visiem dienesta veidiem, ieskaitot jaunieviesto valsts aizsardzības dienestu (VAD).  Lai sāktu aizpildīt pieteikuma anketu, kandidātam vispirms ir nepieciešams autentificēties, izmantojot kādu no vienotajā pieteikšanās modulī piedāvātajiem veidiem, piemēram, ar eID karti un eParaksts mobile vai caur savu internetbanku. 

VAD likums nosaka, ka VAD pakļauti pilsoņi - vīrieši - viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Pilsonis, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpinās iegūt izglītību, izņemot augstāko izglītību, būs pakļauts valsts aizsardzības dienestam viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas.

Ja pilsonis pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpinās iegūt izglītību, izņemot augstāko izglītību, un nav absolvējis izglītības iestādi līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, viņš ir pakļauts VAD viena gada laikā pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas.

Dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties pilsoņi - vīrieši un sievietes - no 18 līdz 27 gadu vecumam. Tāpat brīvprātīgajam ir jāatbilst NBS profesionālā dienesta karavīra veselības prasībām.

Militāro dienestu pildīs 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) regulāro spēku vai Zemessardzes vienībās vai piecus gadus kopumā Zemessardzē, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu.

Pirmais iesaukums paredzēts uz brīvprātības pamata. Sākotnēji bija paredzēts, ka personām ir tiesības pieteikties VAD līdz šī gada 1.maijam, taču šis priekšlikums netika atbalstīts. Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiek līdz 15.maijam. Pilsoņi var zvanīt uz tālruni 67 072 793, rakstīt uz e-pastu "vad@klustikaravirs.lv" vai doties uz NBS Rekrutēšanas un atlases centru Krustabaznīcas ielā 9, Rīgā.

Pirmais iesaukums dienestu sāks 1.jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024.gada 1.janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

VAD karavīram un alternatīvā dienesta veicējam būs tiesības saņemt dienesta pienākumu izpildes kompensāciju. VAD karavīriem, kuri pieteikušies brīvprātīgi, ir tiesības saņemt dienesta pienākumu izpildes kompensāciju paaugstinātā apmērā. Ministru kabinets nosaka kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību. Kompensācija nav pakļauta parādu piedziņai.

Plānots, ka VAD karavīrs, kas dienestam pieteicies brīvprātīgi, saņems ikmēneša kompensāciju 600 eiro apmērā. Šī summa netiks aplikta ar nodokļiem vai pakļauta parādu piedziņai. Tāpat par šo summu tiks maksāti nodokļi un sociālās garantijas, kas nozīmē, ka saņemtā summa tiks iekļauta pensijas kapitālā.

Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri 11 mēnešu dienesta noslēgumā, neatkarīgi no izvēles turpināt karjeru NBS vai atvaļināties rezervē, saņems papildu kompensāciju 1100 eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu