Alūksnē noslēgusies valsts aizsardzības mācības nometne, kurā piedalījās 50 jaunieši

Latvijā
Sargs.lv
Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē
Foto: Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē Foto: Sargs.lv

Alūksnē noslēgusies kārtējā valsts aizsardzības mācības (VAM) nometne, kurā piedalījās 50 jaunieši. Portāls “Sargs.lv” devās pie jauniešiem, lai uzzinātu vairāk par jauniešu sajūtām un nometnes norisi. Uzrunātie dalībnieki atzina, ka nometne sniedz dažādas prasmes, kuras noderēs turpmākajā dzīvē, un viņiem vislabāk patīk mācības, kas saistītas ar ieroču izmantošanu, jo šādu pieredzi citur nav iespējams iegūt.

Nometne norisinājās no 24. jūlija līdz 3. augustam. Šajā laikā jaunieši apgūva dažādas prasmes, kas noderēs gan militārajā, gan civilajā dzīvē. Jaunsardzes centra valsts aizsardzības mācības nodaļas vadītājs kapteinis Sergejs Homenko atzina, ka šie jaunieši ir ļoti motivēti un spējīgi, tāpēc nometne ir īstā vieta, kur attīstīt un pārbaudīt savas prasmes.

“Jauniešiem pirmās dienas ir grūtas, jo viņi ir ieradušies jaunā vidē un izkāpuši no savas komforta zonas, taču ar laiku pie tā pierod. Lūzuma punkts pienāk nometnes vidū, kad jauniešos ir uzkrājies nogurums un viņi saprot, ka vēl līdz nometnes beigām ir atlikušas vairākas dienas. Kad nometne virzās uz noslēguma pusi, tad jaunieši kļūst daudz motivētāki un cīnās līdz galam,” atzina kapteinis S. Homenko.

“Sargs.lv” ierašanās dienā jaunieši apguva ieroču salikšanu un izjaukšanu, pirmo palīdzību un lauku kaujas iemaņas. Nometnes dalībnieku sejās varēja novērot ļoti augstu koncentrēšanos, jo apgūstamie priekšmeti ir teju vai karavīri pamats, kuru nepieciešams apgūt pirms uzdevumu veikšanas.

Image
Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē
Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē Foto: Sargs.lv
“Jauniešiem visvairāk patīk darboties ar ieročiem, kur mums ir divi apmācību bloki – teorētiskās un praktiskās nodarbības ar lauku kaujas iemaņām. Lauku kaujas iemaņas tiek apgūtas ar airsoft ieročiem, taču šaušanas nodarbības tiek veiktas ar mazkalibra ieročiem,” portālam “Sargs.lv” skaidroja kapteinis S. Homenko.

Jaunieši VAM apmācībās apgūst ļoti daudz un dažādas noderīgas prasmes, kuras šeit nometnē tiek nostiprinātas un papildinātas vairāk praktiski. Aptaujātie jaunieši visbiežāk kā noderīgāko priekšmetu minēja neatliekamo pirmo medicīnisko palīdzību, kuras apgūšana sniedz iespēju iegūt apliecību, kura vēlāk noderēs kārtojot autovadītāja tiesības.

Image
Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē
Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē Foto: Sargs.lv
“Pati esmu Jaunsardzē jau trīs gadus, tāpēc šajā nometnē man bija iespēja atsvaidzināt jau iepriekš iegūtās prasmes. Šeit esmu iepazinusi daudz foršus cilvēkus, kas nometni padara vēl interesantāku. Pieredze Jaunsardzē man ir ļoti palīdzējusi, un es cenšos ar to dalīties ar citiem jauniešiem. Pati padziļinātāk interesējos par kinoloģiju, tāpēc nākotnē plānoju iestāties Militārajā policijā kinoloģijas nodaļā,” portālam “Sargs.lv” atzina liepājniece Amanda.

Katra jauniešu diena ir rūpīgi saplānota, taču jauniešiem tiek dots arī brīvais laiks vakarā. Vairāki valsts aizsardzības mācības nometnes dalībnieki atzina, ka visgrūtākais bija ierindas mācība, jo tās laikā spīdēja spēcīga saule, kas jau tā atbildīgo soļošanu padarīja vēl grūtāku.

“Šajā nometnē esmu apguvis vairākas lietas, kuras noderēs man arī civilajā dzīvē, piemēram, pirmo palīdzību. Es zināju, ka šeit varēšu iemācīties daudz jaunu lietu, kas palīdzēs man aizsargāt Latviju nepieciešamības gadījumā. Kad būšu sasniedzis attiecīgo vecumu, tad plānoju arī iestāties Zemessardzē, lai turpinātu pilnveidot savas prasmes,” sacīja Renārs no Ogres.

Uz šo valsts aizsardzības mācības nometni pieteicās vairāk nekā 100 gribētāju, taču laika gaitā šis skaits saruka uz pusi, jo daļa no jauniešiem bija atraduši darbu vai viņu plāni tomēr mainījās. Kopumā vienā nometnē maksimāli paredzētas 108 vietas. Pieteikšanās procesā vērā tiek ņemts arī skolas instruktora vērtējums, kuru iesniedz kopā ar nometnei nepieciešamajiem dokumentiem.

Image
Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē
Valsts aizsardzības mācības nometne Alūksnē Foto: Sargs.lv

Valsts aizsardzības mācība tiek īstenota gan kā mācību priekšmets vispārizglītojošās un profesionālās vidējās izglītības iestādēs mācību gada ietvaros, gan kā interešu izglītība jeb brīvprātīga dalība vasaras nometnēs. Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Šobrīd valsts aizsardzības mācība tiek īstenota 97 skolās Latvijā, un to apgūst 5359 skolēni. Sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest visās valsts vidējās izglītības iestādēs kā obligātu mācību priekšmetu.

Dalies ar šo ziņu