Itālijas aizsardzības ministrs pauž gatavību Itālijas karavīru skaita palielināšanai Latvijā

Latvijā
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers un Itālijas aizsardzības ministrs Lorenco Gvenīri (Lorenzo Guerini) Ādažu militārajā bāzē
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Itālija ir gatava palielināt Latvijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes Itālijas kontingenta karavīru skaitu, tā viesojoties Ādažu militārajā bāzē un, tiekoties ar Latvijas Aizsardzības nozares vadību, žurnālistiem paziņoja Itālijas aizsardzības ministrs Lorenco Gvenīri (Lorenzo Guerini).

L. Gvenīri Latvijā vizītē ieradās, lai kopā ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku pārrunātu aizsardzības jomas un  reģionālās drošības aktuālos jautājumus. Amatpersonu divpusējās tikšanās laikā tika apspriesta drošības situācija Eiropā un Baltijas reģionā, tostarp, Krievijas un Baltkrievijas īstenotās kopīgās militārās mācības.

Abu valstu ministri apsprieda arī sadarbību NATO un Eiropas Savienības ietvaros reģionālās drošības stiprināšanā. Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja abu valstu sadarbību starptautiskajās misijās un operācijās, tai skaitā, ES militārajā jūras operācijā  “EUN AVFOR MED IRINI”, kuras štābā Itālijā dienesta pienākumus pilda arī Latvijas Jūras spēku karavīri.

L. Gvenīri žurnākistiem skaidroja, ka Itālija seko līdzi notikumiem Ukrainā, jo galvenais mērķis ir saglabāt mieru pasaulē un Ukrainā. “Pie tā arī tiek aktīvi strādāts,” norāda Itālijas aizsardzības ministrs.

Taujāts par iespējamo Itālijas karavīru klātbūtnes palielināšanu Latvijā, ministrs atzina, ka līdzšinējā sadarbība ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir bijusi ļoti veiksmīga. “Es esmu paudis gatavību palielināt Itālijas karavīru klātbūtni Latvijā, un esmu ļoti apmierināts ar līdzšinējo sadarbību.”

“Itālijas valdība atbalsta karavīru izvietošanu Latvijā. Arī Itālijas tauta ir par šādu sadarbības uzturēšanu un vērtē to pozitīvi. Mēs esam šeit, lai uzturētu NATO atturēšanas taktiku un Latvija ir būtiska NATO sastāvdaļa, kura ģeogrāfiski atrodas vistuvāk Austrumu kaimiņvalstīm.”

Vaicāts par migrācijas situāciju Eiropas Savienībā, Itālijas aizsardzības ministrs atzina, ka arī  Itāliju ir skārusi nelegālo robežšķērsotāju krīze.

“Itālija ģeogrāfiski atrodas vietā, kuru tieši skar šī krīze. Principā šī nav atsevišķu valstu problēma, bet gan visas Eiropas Savienības problēma, kuru ir jārisina. Ir nepieciešams sakārtot šo situācija, jo liela daļa cilvēku ir izvēlējušies bēgt no kara un citiem faktoriem, kuri būtiski ietekmē cilvēku dzīves,” viņš sacīja.

Ministrs skaidroja, ka šī ir sarežģīta situācija, jo no vienas puses ir jāpalīdz cilvēkiem, bet no otras – ir jāspēj saprast robeža, lai nesāktu atbalstīt krimināli veidoto migrācijas plūsmu.

“Ir jāpilnveido robežu uzraudzības sistēma un jāveic darbības, lai novērstu imigrācijas izmantošanu politiskiem mērķiem. Mums ir jāpalīdz viens otram, un ir jāatbalsta citas valstis. Itālija ar šo ir saskārusies pirms dažiem gadiem, mēs zinām kā tas ir.”

Itālijas karavīri ietilpst Kanādas bruņoto spēku daudznacionālajā Latvijā izvietotajā kaujas grupā. NATO sabiedrotie šādas kaujas grupas Austrumu flanga valstīs izvietoja pirms pieciem gadiem kā Krievijas agresijas atturēšanas līdzekli, stiprinot Austrumu flanga valstu drošību. 

Dalies ar šo ziņu