Pabriks: Itālija sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā

Nozares politika
Sargs.lv
Itālijas vēstnieks Latvijā Stefans Maria Taliani de Markio un aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Itālijas vēstnieks Latvijā Stefans Maria Taliani de Markio un aizsardzības ministrs Artis Pabriks/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šodien, 3. februārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Itālijas vēstnieku Latvijā Stefano Maria Taliani de Markio (Stefano Maria Taliani de Marchio), lai pārrunātu reģionālās drošības situāciju un abu valstu sadarbību aizsardzības jomā.

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda arī situāciju pie Ukrainas robežas, sadarbību NATO ietvaros drošības situācijas stabilizēšanā, kā arī atbalstu Ukrainai aizsardzības spēju stiprināšanā.

“Mēs augstu vērtējam Itālijas ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā, gan piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā, gan patrulēšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas jūras. Itālija ir nozīmīgs Latvijas partneris, ar kuru turpināsim attīstīt sadarbību gan abu valstu aizsardzības spēju, gan starptautiskās drošības sekmēšanā,” uzsvēra A. Pabriks.

Noslēdzoties S.M. Taliani de Markio kadencei Latvijā, aizsardzības ministrs arī pateicās Itālijas vēstniekam par viņa būtisko ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanā.

Itālija ir viena no NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm. Dalībai kaujas grupā Itālija uz Latviju nosūtījusi mehanizēto kājnieku rotu ar bruņumašīnām.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas. Kaujas grupas dalībvalstu karavīri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Itālija regulāri piedalās NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā, kas ir pastāvīgs miera laika uzdevums ar mērķi nodrošināt alianses dalībvalstu suverēnās gaisa telpas integritāti. Patrulēšanā esošie NATO iznīcinātāji, saņemot signālu no NATO Apvienotā gaisa operāciju centra Uedemā, Vācijā ir gatavi pacelties dažu minūšu laikā, lai pārtvertu neidentificētu lidaparātu Baltijas gaisa telpā.

Dalies ar šo ziņu