Notiks tiešsaistes diskusija “Militārās mācības “Zapad 2021” – kam gatavojas uzbrukt Krievija?”

Latvijā
Sargs.lv
Krievijas tanki mācībās "Zapad 2021"
Foto: Foto: Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Ceturtdien, 23. septembrī, plkst. 15.00 notiks Aizsardzības ministrijas organizētā tiešsaistes diskusija “Mācības “Zapad 2021” – kam gatavojas uzbrukt Krievija?”, kurā par nesen Krievijā un Baltkrievijā aizvadītajiem manevriem, to laikā izspēlētajiem scenārijiem un  ietekmi uz Baltijas reģiona drošību diskutēs politologs un bloga “Latvijas Drošība” autors Andis Kudors, atvaļinātais Nacionālo bruņoto spēku pulkvedis Igors Rajevs un atvaļinātais kapteinis un militārajiem jautājumiem veltītā bloga “Vara Bungas” autors Mārtiņš Vērdiņš.

Diskusiju vadīs aizsardzības nozares ziņu portāla “Sargs.lv” redaktors Kārlis Roķis, un tā būs skatāma “Sargs.lv” kontā sociālajā tīklā Facebook: www.facebook.com/Sargs.lv. Skatītāji aicināti uzdodot jautājumus tiešraides komentāru sadaļā.

Krievijas un Baltkrievijas bruņotie spēki no šā gada 10. līdz 16. septembrim kopumā 14 poligonos Krievijā un Baltkrievijā aizvadīja stratēģiskā līmeņa militārās mācības “Zapad 2021”. Tajās piedalījās aptuveni 200 000 karavīru un bija iesaistīti 80 lidmašīnas un helikopteri, 15 kuģi, kā arī 300 tanki.

Lai gan Krievija uzsver, ka mācībām bijis aizsardzības raksturs, virkne Rietumeiropas ekspertu norāda, ka šīs mācības nav bijušas atklātas, vairojot neuzticību pušu starpā, kā arī ņemot vērā saspringto politisko gaisotni Krievijas, Baltkrievijas un Rietumu valstu vidū.

Image
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu noraugās mācībās "Zapad 2021"/Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix
Foto: Foto: Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix
Foto: Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu noraugās mācībās "Zapad 2021"/Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Militārās mācības “Zapad 2021” sakrīt ar laiku, kad Krievija turpina militāro agresiju Ukrainā, bet tās sabiedrotā – Baltkrievija – uzsākusi hibrīduzbrukumu pret Latviju, Lietuvu un Poliju, sūtot simtiem Tuvo Austrumu valstu migrantu pāri Rietumu robežām.

Diskusijas laikā eksperti dalīsies viedokļos par “Zapad 2021” izspēlēto mācību scenāriju raksturu, analizēs Krievijas militāro klātbūtni Baltijas valstu un Polijas robežu tuvumā, kā arī runās par soļiem, kas sperami NATO Austrumu flanga stiprināšanai.

Dalies ar šo ziņu