18. novembra militārajā parādē iespaidīgi bruņoto spēku tehnikas demonstrējumi

Latvijā
Sargs.lv
parāde
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šodien, 18. novembrī, 11. novembra krastmalā, godinot Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas 101. gadadienu un Latvijas armijas simtgadi, notika līdz šim vērienīgākā Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

“Brīva un neatkarīga valsts ir lielākā vērtība, ko varam saņemt no iepriekšējām paaudzēm un atstāt mantojumā nākamajām. Mūsu paaudzei ir dota iespēja atstāt stipru un drošu Latviju mūsu bērniem un mazbērniem. [..] Latvijas pirmais gadsimts atgādina, ka katrai paaudzei ir jābūt gatavai aizstāvēt savu valsti. Šogad mēs svinam varonību un godinām mūsu varoņus, kuri darīja iespējamu brīvu un neatkarīgu Latviju. Mēs atceramies, cik dārga ir pašiem sava valsts un cik trausla un modri sargājama ir tās neatkarība,” uzrunājot tautu, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

prezidents

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Uzrunā Valsts prezidents uzvēra, cik nozīmīgs ir NATO dalībvalstu un partnervalstu atbalsts un sadarbība, nodrošinot un aizsargājot valstu kopīgās vērtības, kas ir –  demokrātija, personas brīvība un valstu tiesiskums. E. Levits arī norādīja, ka NATO paplašinātās kaujas grupas klātbūtne Baltijas valstīs un Polijā būtiski stiprina visu dalībvalstu sadarbību alianses kopīgo mērķu nodrošināšanā.

sabiedroties

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Varoņu laiks nav palicis vēsturē, arī šodien mūsu vidū ir varoņi, kuri godprātīgi pilda savus dienesta pienākumus. Mēs varam būt droši, jo mums ir glābēji un ugunsdzēsēji. Mums ir policisti un robežsargi, mums ir Nacionālie bruņotie spēki. Latvija zina, ka var uzticēties saviem sargiem. Aiz katra Latvijas sarga stāv viņa ģimene un tuvinieki, kas dzīvo līdzi dienesta gaitām un ir savu varoņu drošā aizmugure. Es pateicos visām ģimenēm un tuviniekiem, kuri atbalsta mūsu sargus un dod viņiem spēku. Svarīgākā mācība, ko esam guvuši aizvadītajos simts gados ir tā, ka Latviju var izcīnīt un nosargāt tikai visa tauta kopā. Būsim stipri un vienoti Latvijai. Dievs svētī Latviju,” sacīja E. Levits.

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Parādi 11. novembra krastmalā pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, bet to šogad komandēja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers. Militārajā parādē piedalījās aptuveni 1500 karavīri, zemessargi, policisti, robežsargi, ugunsdzēsēji un jaunsargi.

Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas 101. gadadienai un Latvijas armija simtgadei veltītā militārā parāde pulcēja tūkstošiem skatītāju.

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Arvīns ar sievu Svetlanu stāstīja, ka daudzus gadus nebija apmeklējuši militāro parādi, tāpēc tā ļoti iepriecinājusi un arī pārsteigusi – īpaši militārās tehnikas daudzveidība Latvijā.

“Skatāmies parādi jau no paša sākuma, iespaidīgi. Novērojām, ka tieši bērniem ir ļoti interesanti, jo tālāk pasažieru ostā ir arī izvietoti kuģi un tehnika, kuru viņi var apskatīt un iekāpt iekšā,” stāstīja Arvīns.

Svetlana, piekrītot papildināja, ka viņu ļoti iepriecinājis tas, cik daudz jaunieši ir Jaunsardzē. “Tas ir brīnišķīgi, ka mūsu puiši un meitenes savā brīvajā laikā izvēlējušies tur piedalīties. Tā ir bērnu nākotne un viņu dzīve. Ir svarīgi ģimenē iemācīt patriotisku attieksmi pret savu dzimteni.”

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt parādes skatītāja Anita atnākusi, jo arī viņas vīrs piedalījās parādē. “Mēs visi, īpaši meita Elīza, ļoti atbalstījām viņu. Līdz ar to mūs pārņem ļoti liela svētku sajūta un liels lepnums. Ļoti vēlētos, lai cilvēki nepazaudē to degsmi par Latviju, kāda tā bija pirms simts gadiem. Saules mūžu Latvijai,” vēlēja Anita.

Bet Sanita stāstīja, ka uz 18. novembra parādi cenšas atbraukt katru gadu. Šogad īpaši ievērojusi, ka ir daudz jaunas militārās tehnikas. Latvijas armijai simtgadē viņa vēlēja, lai nākamajā gadā tā būtu skaitliski vēl lielāka. Savukārt iedzīvotājiem valsts dzimšanas dienā viņa vēlēja, lai Latvija ikvienam būtu sirdī.

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Parādes apmeklētāju vidū bija arī Dace ar ģimeni. Viņa stāstīja, ka pati ir policiste, līdz ar to ir nozīmīgi bērniem parādīt un iemācīt to, kas ir valsts aizsardzība.

“18 gados tu bērnam vairs neiemācīsi patriotismu, ja tas jau nav ielikts ģimenē,” sacīja Dace. Viņas dzīvesbiedrs Madars piebilda, ka ir svarīgi to mācīt jau no mazotnes. “Tāpēc vēlam valstij un tās iedzīvotājiem spēku, izturību un vairāk novērtēt labo, kas tajā ir,” vēlēja Dace ar ģimeni.

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Parādi apmeklēja arī daudzi goda viesi, tostarp Kanādas armijas komandieris ģenerālleitnants Veins Eira (Wayne Eyre) un Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Pols Rodžers (Paul Rogers).

Militārās parādes ierindas priekšgalā soļoja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljona karavīri, kuriem šogad bija uzticēts nest Latvijas armijas karogu. Aiz Latvijas armijas karoga grupas karogu nesa gan NATO spēku integrācijas vienības, gan trīs Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes – Baltijas Aizsardzības koledžas – karoga grupa.  Parādē ar karoga grupu piedalījās arī sabiedroto spēku karavīri no Albānijas, Kanādas, Čehijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Itālijas, Lietuvas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus gan starptautiskajās operācijās, gan apgūst iemaņas un prasmes militārās mācībās Latvijā un ārvalstīs.

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas bruņotos spēkus parādē pārstāvēja Mācību vadības pavēlniecības karoga grupa, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, Instruktoru skola, Kājnieku skola, Štāba bataljons, Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vienības, Gaisa spēki, Jūras spēki, Nodrošinājuma pavēlniecība, Zemessardzes karoggrupa, Zemessardzes 1. Rīgas brigāde, 2.Vidzemes brigāde, 3. Latgales brigāde un 4. Kurzemes brigāde. Tāpat parādē piedalījās vienības no Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī no Jaunsardzes.

Parādes muzikālo noformējumu nodrošināja  Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Parādes kājnieku vienības ar karavīru dziesmām militāro orķestru pavadībā turpināja gājienu pa Kaļķu un Brīvības ielu līdz pat Dailes teātrim.

Parādi noslēdza Latvijas un sabiedroto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kā arī bija redzami Gaisa spēku divi helikopteri „Mi-17” un lidmašīna “An-2”, Valsts robežsardzes divi viendzinēja helikopteri “Agusta Bell 206B” un divi divdzinēju helikopteri „Agusta 109E Power”. Parādē piedalījās arī Dānijas Gaisa spēku reaktīvās lidmašīnas “F-16”, kas veic NATO patrulēšanas operāciju gaisa telpā virs Baltijas. Arī šogad parādē piedalījās nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” ar vienu no savām jaunajām modernajām lidmašīnām “Airbus A220-300”.

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Parādē bija vērojamas Latvijas bruņoto spēku pašgājējhaubiču sistēmas, kuras iegādātas no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās. Tāpat parādē varēja redzēt kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas “CVR(T)”, ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies no Lielbritānijas Sauszemes spēku mehanizācijas projekta ietvaros, mīnu sprādzienu izturīgos ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļus “Husky”, tuvās darbības pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības sistēmu “Stinger”, taktiskos transportlīdzekļus “Polaris”, kvadraciklus un citu Latvijas bruņoto spēku militāro tehniku.

parāde

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu