Konkursa “Neatkarības ceļš” uzvarētājus 18. novembrī personīgi sveica aizsardzības ministrs

Sabiedrība
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

18. novembra militārās parādes vērošana no īpašas vietas un aizsardzības ministra Arta Pabrika rokasspiediens. Tāda bija balva Aizsardzības ministrijas rīkotā konkursa “Neatkarības ceļš” uzvarētājiem un viņu tuviniekiem. Kas cilvēkus motivēja piedalīties konkursā un kādas bija sajūtas, vērojot parādi kopā ar aizsardzības nozares darbiniekiem, to portāls “Sargs.lv” jautāja konkursa uzvarētājiem.

Konkursā “Neatkarības ceļš” šajā vasarā piedalīties varēja ikviens, kam interesē vēsture, Latvijas apceļošana un nav sveši sociālie mediji. Konkursantiem katru nedēļu bija jāapmeklē konkrēta Neatkarības kara cīņu vieta, tā jānofotografē, foto jāpublicē savā Facebook kontā un klāt jāpieraksta kāds interesants fakts.

pabriks

Konkursa "Neatkarības ceļš" uzvarētāja Kristīne Ceļmalniece ar aizsardzības ministru Arti Pabriku. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija.

Visas desmit konkursā izsludinātās Neatkarības kara cīņu vietas apmeklēja Kristīne Ceļmalniece. Ikdienā viņa strādā ķīmijas laboratorijā, taču labprāt interesējas par vēsturi un apceļo Latviju. “Mani interesē viss, kas saistīts ar armiju, Neatkarības karu, vēsturi. Turklāt man arī patīk braukt ar auto, tāpēc labprāt apceļoju šīs Neatkarības kara cīņu vietas, kas atradās visā Latvijā. Motivēja arī galvenā balva – iespēja vērot 18. novembra militāro parādi kopā ar savu ģimeni no VIP zonas. Sajūtas šodien ir ļoti patriotiskas un svinīgas, esmu pateicīga,”  iespaidos dalījās K. Ceļmalniece.

Ulmanis

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija.

Viens no konkursa laureātiem ir arī virsleitnants Juris Ulmanis – zemessargs, profesors un vairāku grāmatu autors. Viņu konkursā piedalīties pamudinājis draugs. “Es domāju, ka zinu mūsu valsts vēsturi labi, taču pēc šī konkursa izrādījās, ka ne tik ļoti. Jo Latvijas vēsture ir diezgan sarežģīta. Šī bija lieliska iespēja apceļot Latviju, iedziļināties Neatkarības kara piemiņas vietās, apskatīt pieminekļus un uzzināt, ko tieši mūsu varonīgie karavīri ir darījuši tajā laikā. Konkursa noteikumi paredzēja, ka klāt fotogrāfijai jāpieraksta arī kāds interesants fakts par attiecīgo vietu. Tā kā es negribēju tikai nokopēt tur jau rakstīto, es daudz lasīju papildus, lai varētu pievienot šo aprakstu,” sacīja virsleitnants J. Ulmanis.

Savukārt Aizsardzības ministrijas simpātiju balvu konkursā saņēma Vivita Grase, kura ne tikai pati apmeklēja Neatkarības kara cīņu vietas, bet iesaistīja konkursā visu savu ģimeni. Arī uz 18. novembra militāro parādi viņa ieradusies kopā ar meitu un vīru.

pabriks

Konkursa "Neatkarības ceļš" uzvarētāja Vivita Grase ar aizsardzības ministru Arti Pabriku. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija.

“Mūsu ģimenei patīk šādas aktivitātes – kaut kur braukt ar mērķi izpētīt, izzināt. Pati esmu studējusi vēsturi, tāpēc bija arī profesionāla interese. Žēl, ka par šo konkursu uzzināju tad, kad tas jau bija sācies, tas nozīmē, ka palaidu garām dažas konkrētajā nedēļā izsludinātās cīņu vietas. 18. novembris mūsu ģimenē ir dubulti svētki, jo vīram ir dzimšanas diena. Tikai žēl, ka mazais puika saslima un netika uz parādi, jo īpaši jau viņš gribēja redzēt militāro tehniku un karavīrus,” sacīja V. Grase.

Aizsardzības ministrijas organizētais konkurss “Neatkarības ceļš” norisinājās no 15. jūlija līdz 22. septembrim. Tajā dalībnieki katru nedēļu tika aicināti apciemot kādu no Aizsardzības ministrijas izsludinātajām Neatkarības kara cīņu vietām, kuras bija atrodamas tīmekļa vietnē www.neatkaribaskars.lv.

Balvā konkursa uzvarētāji saņēma iespēju vērot 18. novembra militāro parādi no VIP zonas, ņemot līdzi arī trīs tuviniekus, kā arī reprezentācijas balvas no Aizsardzības ministrijas.

Dalies ar šo ziņu