Video": Filmas "Priekšpostenis" ("The Outpost") režisora sveiciens Latvijas skatītājiem

No šodienas, 24. jūlija, Latvijas kinoteātros tiek demonstrēta kaujai Kītingas priekšpostenī Afganistānā veltītā amerikāņu kara drāma “Priekšpostenis” (The Outpost: A film about American heroism in Afghanistan).

Video sveicienā, uzrunājot Latvijas skatītājus, filmas režisors Rods Lūrijs (Rod Lurie) norāda – Latvija ir viena no retajām valstīm, kurā vēl bez ASV šī filma jau tiek demonstrēta. Viņš atzīst, ka latviešu karavīri šajā kaujā pierādīja savu varonību, un virsseržantu Jāni Laķi filmā tēlo neatkārtojamais amerikāņu aktieris Aleksandrs Aleksievs.

“Tieši tikpat neatkārtojama bija J. Laķa rīcība šajā kaujā. Man ir liels prieks, ka ar šīs filmas palīdzību varu jums to parādīt. Jūs esat vieni no pirmajiem skatītājiem ārpus ASV, kuri redz šo filmu, un man ir patiess prieks, ka mums izdevies to panākt. Amerikāņi ir milzu pateicību parādā latviešiem tieši šīs kaujas dēļ. Paldies un ceru, ka filma jums patiks,” Latvijas skatītājiem saka režisors.

Filma balstīta uz patiesiem notikumiem, kuros kopā ar ASV karavīriem piedalījās arī divi Latvijas karavīri - virsseržants Jānis Laķis un seržants Mārtiņš Dāboliņš. Kītingas kauja notika 2009. gadā, un tā bija viena no smagākajām un ilgākajām kaujām Afganistānā, kur ASV un Latvijas karavīri pretojās talibu kaujiniekiem.

Filma veltīta starptautiskajā operācijā Afganistānā dienošo karavīru varonībai, uzsverot karavīru pašaizliedzību, patriotismu, profesionalitāti un ieguldījumu starptautiskajā drošībā.

Šī Holivudas filma ir skaidrs apliecinājums Latvijas apņēmībai piedalīties starptautiskās drošības stiprināšanā un, pateicoties tai, arī pasaule uzzinās par Latvijas karavīru drosmi un varonību. Tāpat filma ir ģeopolitiski un stratēģiski nozīmīgs vēstījums starptautiskajai sabiedrībai, ka ikviens pasaulē spēcīgākās militārās alianses karavīrs ir gatavs jebkurā brīdī iestāties par brīvību, taisnīgumu un citām starptautiski pieņemtām vērtībām.

Latvijas karavīri Afganistānā un citās starptautiskajās operācijās ir demonstrējuši spēju profesionāli veikt jebkuru uzdevumu, ko atzinīgi novērtē arī mūsu sabiedrotie. Piemēram, 2014. gadā uzreiz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, ASV nekavējoties nosūtīja savus karavīrus uz Latviju un operācija “Atlantic Resolve” turpinās vēl šodien. Tāpat jau trešo gadu izvietota Kanādas vadītā kaujas grupa, un to  veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar mūsu bruņotajiem spēkiem, lai vajadzības gadījumā spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Filma veidota pēc raidsabiedrības CNN pārstāvja Vašingtonā žurnālista Džeika Tapera (Jake Tapper) grāmatas – bestsellera  - “Priekšpostenis. Neizstāstītais stāsts par amerikāņu varonību” motīviem. Tās veidotāji skatītājam piedāvā ielūkoties karavīra  - cīnītāja varonības stāstā ASV vēsturē ilgākajā karā Afganistānā, ciešot smagus zaudējumus. Vienu no latviešu karavīriem - virsseržantu J. Laķi filmā atveido aktieris Aleksandrs Aleksievs, kurš iepriekš filmējies 2014. gada filmā "Džeks Raiens: Ēnu aģents" (Jack Ryan: Shadow Recruit). Savukārt aktieris S. Īstvuds atveido seržantu Klintonu Romešu (Clint Romesha), kurš Kītingas kaujā vadīja 53. karavīru komandu. Kalebs Landijs Džounss (Caleb Landry Jones) filmā atveido speciālistu Taju Kārteru, savukārt Orlando Blūms (Orlando Bloom) pirmo leitnantu Bendžaminu Kītingu (Benjamin Keating). Filmas režisors ir bijušais karavīrs un Vestpointas absolvents Rods Lūrijs (Rod Lurie).

Dalies ar šo ziņu