Okupanti Ukrainas bombardēšanā arvien plašāk izmanto Su-57 kaujas lidaparātus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defence Blog
Agresorvalsts Krievijas jaunākais iznīcinātājs Su-57
Foto: REUTERS/Scanpix

Agresorvalsts Krievija uzlidojumos pret Ukrainas aizstāvju pozīcijām un civilo infrastruktūru arvien vairāk sākusi izmantot savas modernākās kara lidmašīnas Su-57 “Felon”.

Šīs agresoru arsenālā ir pašas modernākās kaujas lidmašīnas, ko okupantu gaisa spēki sāka aktīvi izmantot šā gada februāra beigās. Kopš šī laika Su-57 veikto triecienu biežums turpina pieaugt.

Kā ziņo portāls “Defence Blog”, pēdējo 30 dienu laikā Krievijas agresori no Su-57 lidmašīnā m pret dažādiem mērķiem Ukrainā palaiduši vairāk nekā sešas spārnotās raķetes.

Krievijas modernākās kaujas lidmašīnas agresijas veikšanai pret Ukrainu paceļas no aviācijas bāzes netālu no Ahtubinskas Astrahaņas apgabalā. Šī tipa lidaparātus krievi izmanto pret Ukrainu vērstajiem raķešu uzbrukumiem.

Lai gan pati Krievija ar diviem reaktīvajiem dzinējiem apgādāto Su-57 definē kā jaunāko “5.paaudzes kaujas lidaparātu”, kam vismaz formāli vajadzētu nodrošināt kaut nelielu aizsardzību pret radaru apstarošanu, šī tipa lidmašīnas lieto piesardzīgi. “Defence Blog” raksta, ka visi pret Urkainu vērstie raķešu uzbrukumi tiek veikti virs Krievijas teritorijas -  Kurskas un Brjanskas, vai okupētā Ukrainai piederošā Luhanskas apgabala, kur lidmašīnas ir piesegtas ar zenītraķetēm. Tāpat kaujas lidojumos Krievijas “modernāko un efektīvāko

Uzbrukumiem Ukrainai Su-57 tiek apbruņots ar jaunākās paaudzes raķeti Kh-69, ko daudzi jau nodēvējuši par krievu atbildi Lielbritānijas un Francijas spārnotajām raķetēm “Storm Shadow” un “Scalp” vai vācu “Taurus”.

Raķešu Kh-69 izmantošanu apstiprināja Ukrainas Tieslietu ministrijas Kijevas Tiesu ekspertīžu zinātniskās pētniecības institūta eksperti, kuri pēc februāra uzbrukumiem Ukrainai pārbaudīja nokritušo raķešu atliekas.

Oficiālie ziņojumi arī apstiprināja, ka aprīļa triecienā vienai no lielākajām Ukrainas spēkstacijām Tripiļskā tika izmantotas kaujas lidmašīnas Su-57.

Maijā mežā netālu no Kijevas tika atklāta raķete Kh-69. Tā nebija eksplodējusi. Raķetes darbības atteikuma iemesls oficiāli nav atklāts.

Su-57 “Felon” izstrādājis Krievijas aviobūves uzņēmums “Sukhoi”. Krievija deklarē, ka lidaparāts ir piektās paaudzes radariem neredzamais [Stealth] tipa lidaparāts, kas izstrādāt dažāda veida operāciju scenārijiem. Lidmašīna var tikt izmantota karadarbībai uz sauszemes, gaisā un jūrā.

Pirmo reizi gaisā Su-57 pacēlās 2010. gadā, bet pirmo reizi kaujās šie lidaparāti tika izmantoti intervencē Sīrijā 2018. gadā, kad Krievijas diktators V. Putins steidza noturēt sava sabiedrotā Sīrijas diktatora Bašara al Asada varu, kura pozīcijas bija apdraudētas, sākoties Sīrijas pilsoņkaram pēc “arābu pavasara protestiem”.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka par spīti Kremļa ierastajiem paziņojumiem, ka jaunajam lidaparātam nav analogu, tā attīstība ir apgrūtinoša. Sankciju dēļ noteikto tehnoloģiju importa aizlieguma dēļ Su-57 ražošana tiek pamatīgi bremzēta.

Dalies ar šo ziņu