Krievija bombardē Ukrainu ar jaunāko iznīcinātāju, bet lieto novecojušas padomju laika raķetes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense Express
Krievu iznīcinātājs "Su-57"
Foto: Krievu iznīcinātājs "Su-57" Foto: Defense Express

Krievijas plaši reklamētais iznīcinātājs "Su-57", par kuru Krievija apgalvo, ka tas pieder piektās paaudzes lidmašīnām, pirmo reizi izmantots uzbrukumiem Ukrainā. Tomēr moderna bruņojuma trūkuma dēļ, Krievija šo savu Gaisa spēku “spīdekli” apbruņojusi ar novecojušām padomju laika raķetēm “Kh-59”, ziņo izdevums “Defense Express”.

Zīmīgi, ka uzbrukumos iesaistītie lidaparāti “Su-57” savas raķetes izšāvuši, atrodoties Krievijas gaisa telpā, lai izvairītos no iespējamas Ukrainas spēku pretgaisa aizsardzības sistēmu uguns. Kremlis lieliski apzinās, ja "Su-57" tiktu notriekts Ukrainā, šāds fakts Krievijas sabiedrībā izraisītu “sniegabumbas efektu”, kāds ne tuvu nebūtu salīdzināms ar nesen piedzīvoto Krievijas Melnās jūras flotes flagmaņa kreisera "Moskva" nogremdēšanu, kam par iemeslu bija divu Ukrainas pretkuģu raķešu "Neptun" veiksmīgs trāpījums.

“Defense Express” ziņo, ka krievu rīcībā nav pietiekami daudz jaunu un precīzi vadāmu ieroču, ar kādiem būtu jāapgādā jaunais iznīcinātājs. Tā kā trūkst precīzi vadāmo ieroču, iznīcinātāju var izmantot tikai kā gaisa platformu, lai palaistu padomju laika raķetes.

Pirmo reizi "Su-57" kaujas nolūkos tika izmantots 2022. gada 8. aprīlī, kad no iznīcinātājiem izšautas raķetes "Kh-59". Šajos uzbrukumos izmantotās raķetes bija izvestas no noliktavas, kas atrodas Ahtjubinskas-Vladimirovkas aviobāzē Astrahaņas apgabalā. Šajā noliktavā Krievijas bruņotie spēki glabā padomju ražojuma raķetes gaiss-zeme "Kh-59", kuru darbības rādiuss ir 300 km. Krievija nav jaunu precīzi vadāmu ieroču, ko varētu izmantot no "Su-57".

Image
Padomju laika raķetes "Kh-59"
Padomju laika raķetes "Kh-59" Foto: Defense Express

Par "Su-57" bruņojumu ir maz informācijas. Gaisa kaujām "Su-57" var pārvadāt četras līdz sešas vidēja darbības rādiusa raķetes divos galvenajos ieroču nodalījumos, un vēl divos palīgieroču nodalījumos. Līdz šim nav bijis neviena fotoattēla vai video, kurā būtu redzama raķešu palaišana no "Su-57".

Ukrainas lielākais lauksaimniecības produkcijas ražotājs "PAEK", kas darbojas Nikolajevas apgabalā, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka tā graudu noliktava aprīļa sākumā tika iznīcināta pēc Krievijas raķešu uzbrukuma.

Uzņēmuma darbinieki publicēja fotogrāfijas no uzbrukuma vietas kopā ar ekrānšāviņiem no novērošanas kameru ierakstiem. Vienā no uzņemtajām fotogrāfijām redzams, ka krievi šim uzbrukumam izmantoja padomju laika raķeti "Kh-59".

Šis bija pirmais dokumentētais gadījums, kad Krievijas karā pret Ukrainu tika izmantota šāda veida raķete.

Dalies ar šo ziņu