Krievijā meklē veidus, kā slēpt informāciju par karaspēka zaudējumiem Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Moscow Times
Krievu okupantu iznīcinātā tehnika un likvidētie iebrucēji atbrīvotajā Bučas pilsētā Ukrainā
Foto: REUTERS/Scanpix

Krievijas bruņoto spēku vadība meklē veidus, lai kavētu informācijas izplatīšanos par tās karavīru ciestajiem zaudējumiem iebrukuma laikā Ukrainā. Aizsardzības resors sagatavojis arī attiecīgus risinājumus, lai slēptu informāciju par zaudējumu apmēru un kavētu šādu ziņu izplatīšanu, ziņo Krievijas laikraksts “The Moscow Times”.

Saskaņā ar 2015. gadā pieņemto regulējumu, Krievijas karavīru dzīvā spēka zaudējumu “miera laika operācijās” tiek uzskatīts par valsts noslēpumu. Ņemot vērā, ka Kremlis Krievijas pretlikumīgo iebrukumu Ukrainā Krievijas iedzīvotājiem ir definējis tieši šādā veidā, saucot to par “speciālo militāro operāciju”, Krievijas diktatora V. Putina valdošās kliķes ieskatā šāds karadarbības formulējums atbilst “miera laika operācijas” kritērijiem.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem Krievijas Aizsardzības ministrija, jautājumos par bojā gājušajiem karavīriem, no civilajām valsts pārvaldes iestādēm pārņems ar karavīru nāvi saistīto dokumentu izsniegšanu. Šādi dokumenti vēlāk karavīru radiniekiem ļauj saņemt dažādus pabalstus un citus sociālos labumus.

Krievijas Aizsardzības ministrija norāda, ka šāds solis skaidrojams ar nepieciešamību “samazināt to personu skaitu, kurām ir piekļuve informācijai par “speciālajā militārajā operācijā Ukrainā” [kā Krievija apzīmē pašas sākto pretlikumīgo iebrukumu], bojā gājušo Krievijas karavīru ģimenes locekļu datiem.”

Šāds piedāvājums, par kuru Krievijā sāktas publiskās diskusijas, nāk pēc Krievijas Melnās jūras flotes flagmaņa – raķešu kreisera “Moskva” veiksmīgās iznīcināšanas. Pēc šī kuģa nogremdēšanas arvien vairāk un vairāk Krievijas ģimeņu vēršas pie medijiem, stāstot, ka viņu dēli, vīri, vai brāļi, kuri dienējuši uz “Moskva” ir pazuduši bez vēsts.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija turpina apgalvot, ka kreisera “Moskva” apkalpe pēc Ukrainas raķešu “Neptune” trāpījuma tikusi evakuēta. Tiesa, Krievijas aizsardzības resors aizvien nav atklājis cik daudz un kurus apkalpes locekļus izdevies izglābt.

Līdz šim karavīru nāves dokumentus, kas tālāk to ģimenēm ļāva pretendēt uz visai dāsnām sociālās palīdzības paketēm, izsniedza civilās pārvaldes iestādes.  

Tiesa, kā norāda britu raidsabiedrības “BBC”  krievu valodas ziņu dienests, pašlaik Krievijas militārpersonas atļauts maksāt pabalstus tikai to karavīru radiniekiem, kuriem ir invaliditāte.

Pēdējo reizi Krievija par saviem kritušajiem karavīriem informāciju sniedza tikai 24. martā – mēnesi pēc iebrukuma Ukrainā, norādot, ka zaudējusi tikai 1351 karavīru, kas ir ievērojami mazāks skaits nekā apkopojuši Ukrainas bruņotie spēki un āravalstu analītiķi.

Dalies ar šo ziņu