"The Jamestown Foundation": Krievija okupēto ukraiņu bērnus pāraudzina par valsts ienaidniekiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Jamestown Foundation
Krievijas bērni
Foto: AP/Scanpix

Kopš 2014. gada vairāk nekā miljons ukraiņu bērnu tikuši pakļauti Krievijas okupācijas režīma varai. No tiem vairāk nekā 19 tūkstoši ir nolaupīti un aizvesti uz Krievijas teritoriju. Viņi visi ir Krievijas impēriskā režīma upuri, kurus Kremlis izmanto bērnu dabiskās identitātes pārveidošanai viņos mēģinot ieaudzināt militarizāciju un Ukrainas valstiskuma noliegšanu. Šādu baisu ainu savā jaunākajā pētījumā atklāj domnīcas “The Jamestown Foundation” asociētā eksperte Alla Hurska.

Visai drīz pēc nelikumīgās Krimas okupācijas 2014. gadā Maskava sāka strauju un visaptverošu kampaņu pussalas sabiedrības Ukrainas identitātes likvidēšanā. 2014. gada maijā Putins parakstīja likumu paketi, kuras mērķis bija Krimas iedzīvotāju asimilēšana, tostarp bērnu un jauniešu integrācija Krievijas izglītības sistēmā. Saskaņā ar šo likumu paketi, Krimā bija jāievieš Krievijas izglītības standarti visās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās izglītības un augstākās izglītības nozarēs. Šim nolūkam bija jāpārkvalificē visi Krimas pedagogi.

Situācija okupētajos Doņeckas un Luhanskas reģionos bija līdzīga. Izglītības sistēmas pārveide tika īstenota pakāpeniski, sākotnēji uzsverot tā saukto “tautas republiku” “neatkarību”, nevis tūlītēju pāreju uz Krievijas standartiem. Kopš 2015. gada tā dēvētās Luhanskas un Doņeckas “tautas republiku” ietvaros Krievijas amatpersonas izveidoja specializētas nodaļas, kuru uzdevums bija veicināt jaunatnes “patriotisko izglītību”. Tādējādi arī šajās okupētajās teritorijās skolu izglītības sistēmās tika uzsākts ukrainiskās identitātes iznīcināšanas process.

2017. gadā no obligāto mācību priekšmetu saraksta tika izslēgta ukraiņu valoda. Tā vietā tika ieviestas paramilitārās nodarbības teju katrā Krievijas okupētās teritorijas ukraiņu skolā. Pamazām kļuva ierasts ielās redzēt bērnus, kuri valkā militāros vai Krievijas tiesību sargājošo iestāžu formastērpus.

“Pēc pilna apmēra iebrukuma šie procesi sāka izvērsties arī Krievijas jaunajos okupētajos Ukrainas reģionos. Lai iznīcinātu ukrainisko identitāti, Kremlis sāka intensīvi izskaust ukraiņu valodu, pārrakstīt vēstures grāmatas, uzspiest krievu izglītības standartus un veicināt krievu ideoloģiju Ukrainas izglītības iestādēs,” raksta Alla Hurska.

Okupanti iznīcināja visu Ukrainas literatūru, apzīmējot to kā “neonacistu literatūru”. Tā vietā skolās un bibliotēkās tika ievesti vairāk nekā 2,5 miljonu krievu propagandas grāmatu. Tās ietvēra jaunās vēstures grāmatas un brošūras, kurās tiek glorificēti Krievijas iebrucēji, vienlaikus noliedz Ukrainas aizstāvju nopelnus, attēlojot viņus kā sātana un nacistu izdzimumus vai homoseksuāļus.

Sākot ar 2023. gada 1. septembri, Krievijas okupācijas režīma amatpersonas pilnvaroja okupētajās teritorijās esošajās izglītības iestādēs iekļaut  “Tēvzemes drošības un aizsardzības pamatus” kā obligātu priekšmetu. Tagad skolēni tiek apmācīti dažādās militārās prasmēs, piemēram, automātisko ieroču salikšanā un izjaukšanā, gāzmasku lietošanā, kaujas dronu pilotēšanā, pirmās palīdzības sniegšanā, granātu mešanā un šaušanas praksē. Šīs disciplīnas ir daļa no mācību programmas skolās, koledžās un profesionālās izglītības iestādēs.

“Turklāt Ukrainas bērniem tiek organizēti “dialogi ar varoņiem” un “drosmes mācības”, kurās bijušie Vāgnera grupējuma noziedznieki un teroristi glorificē Krievijas karu pret dzimteni,” norāda A. Hurska.

Skolēniem ir jāpiedalās praktiskā atbalsta sniegšanā Krievijas okupācijas režīmam Ukrainā. Krievijas Valsts dome ierosinājusi īstenot mācību stundu ar nosaukumu “būtiski uzdevumi”, kuras laikā skolēniem tiktu uzdots aust maskēšanās tīklus vai liet tranšeju sveces, kuras pēcāk nogādātu Krievijas okupantiem frontes līnijā. Šī iniciatīva jau sākusies okupētajā Luhanskas reģiona pilsētā Kadijivkā.

Tagad Maskava īsteno visaptverošu Ukrainas bērnu “pāraudzināšanas un integrācijas” sistēmu. No anektētās Krimas līdz Krievijas Tālajiem Austrumiem izveidotas īpašas nometnes, kurās 2022.-2023. gadā ideoloģisko pāraudzināšanu un militāri patriotisko izglītību izgāja aptuveni seši tūkstoši bērnu.

Šī visaptverošā prakse acīmredzami pārkāpj vairākas starptautiskās konvencijas un tiesību aktus. Krievija laupa Ukrainai savu nākotni, ar varu uzspiežot Ukrainas bērniem rusifikāciju un militarizāciju, vienlaikus cenšoties izskaust ukrainisko identitāti. Maskavas mērķis ir bērnos ieaudzināt naidu pret Ukrainu un visu civilizēto pasauli, secina eksperte.

Jau ziņots, ka Starptautiskā krimināltiesa izdevusi aresta orderi agresorvalsts diktatoram Vladimiram Putinam un tā sauktajai “bērnu tiesībsardzei” Marijai Ļvovai Belovai.

Starptautiskās krimināltiesas ieskatā V. Putins un M. Belova ir atbildīgi par kara noziegumu - nelikumīgu bērnu deportāciju no Krievijas okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krievijas Federācijas teritoriju. Noziegumi ir pastrādāti okupētajā Ukrainas teritorijā vismaz kopš 2022. gada 24. februāra.

Dalies ar šo ziņu