Baltkrievija sūta bērnus no okupētās Ukrainas uz mācībām Baltkrievijas armijā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Ukraiņu bērni aplūko krievu okupantu nodarītos postījumus
Foto: Ukraiņu bērni aplūko krievu okupantu nodarītos postījumus Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas valsts televīzija trešdien ziņoja, ka varasiestādes nosūtījušas nesen ieradušos ukraiņu bērnu grupu no okupētās Ukrainas uz mācībām ar Baltkrievijas armiju, lai apgūtu, kā evakuēties ugunsgrēka gadījumā.

Ukraina un Baltkrievijas vadošā režīma opozīcija apgalvo, ka Krievijas sabiedrotā Baltkrievija masveidā nodarbojas ar nelikumīgu ukraiņu bērnu pārvietošanu uz Baltkrieviju, un kritiķi uzskata, ka tā ir kampaņa, kuras mērķis ir padarīt bērnus kā prokrieviski noskaņotus.

Trešdienas ziņojumā bija minēti 35 bērni no Krievijas okupētās Ukrainas pilsētas Antratsitas Ukrainas austrumos, kuri, kā apgalvo Baltkrievijas iestādes, tika nosūtīti uz Baltkrievijas austrumu pilsētu Mogiļevu.

Valsts televīzijas kanāls "Belarus1" ziņoja, ka bērni ir izmitināti sanatorijā un par tiem rūpējas Ārkārtas situāciju ministrijas darbinieki. Militāristi "māca bērniem, kā rīkoties ekstremālās situācijās", sacīja valsts televīzijas kanāls.

Vairāk nekā 2400 Ukrainas bērnu vecumā no 6 līdz 17 gadiem ir ievesti Baltkrievijā no četriem Ukrainas reģioniem, kurus daļēji okupējis Krievijas karaspēks, liecina nesen veiktā pētījuma rezultāti. Baltkrievijas opozīcija ir aicinājusi Starptautisko Krimināltiesu saukt pie atbildības Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko un viņa valdības amatpersonas par viņu līdzdalību Ukrainas bērnu nelikumīgā pārvietošanā uz Baltkrieviju.

Trešdien valsts televīzijā publicētajos kadros bija redzams, ka Ukrainas bērniem uz piedurknēm ir piešūts Krievijas karogs. Valsts televīzijas raidījums vēstīja, ka Baltkrievijas bruņotie spēki bērniem rīko "ārkārtas izdzīvošanas mācības".

Reportāžas laikā dūmu pilnā telpā bija dzirdami kliedzieni, bet raidījumā bija redzams, kā bērni, turoties pie sienas, mācās izkļūt ugunsgrēka laikā.

"Tā nav tikai sausa teorija, bet mūsu nodarbības notiek rotaļu formā un ir paredzētas bērniem," sacīja Mogiļevas Ārkārtas situāciju ministrijas militāro mācību centra inspektors Jevgeņijs Sokolovs.

Ukrainas iestādes paziņoja, ka tās izmeklē bērnu deportāciju kā iespējamu genocīdu. Ukrainas ģenerālprokurors paziņoja, ka arī pret Baltkrieviju tiek veikta izmeklēšana saistībā ar iespējamu vairāk nekā 19 tūkstošu bērnu piespiedu deportāciju no okupētajām Ukrainas teritorijām.

Bijušais Baltkrievijas kultūras ministrs Pāvels Latuška, kurš kļuva par opozīcijas aktīvistu un iesniedza Starptautiskajai Krimināltiesai pierādījumus par Lukašenko iespējamo līdzdalību nelikumīgā bērnu deportācijā, sacīja, ka "Baltkrievijas varas iestādes neslēpj, ka bērni tiek pārkrievoti".

Ukraiņu bērni tiek "pakļauti pāraudzināšanai un pārkrievošanai", lai viņus padarītu prokrieviski noskaņotus, intervijā aģentūrai "The Associated Press" sacīja Latuška. Pēc Latuškas teiktā, ir gadījumi, kad ukraiņu bērni tiek aizvesti uz Baltkrieviju un pēc tam uz Krieviju, kur tos nodod adopcijai.

Martā Starptautiskā Krimināltiesa izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņa bērnu tiesību ombuda Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus, apsūdzot viņus kara noziegumos saistībā ar bērnu nelikumīgu deportāciju un pārvietošanu no Ukrainas uz Krieviju. Maskava apsūdzības ir noraidījusi.

Baltkrievija ir Maskavas tuvākā sabiedrotā kopš 2022. gada februārī, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, kad Lukašenko ļāva Kremlim izmantot Baltkrieviju, lai iebruktu Ukrainā. Krievija Baltkrievijā ir izvietojusi arī dažus no saviem taktiskajiem kodolieročiem.

Dalies ar šo ziņu