Makrons neizslēdz iznīcinātāju piegādi Ukrainai, Baidens to noliedz

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Iznīcinātājs "F-16CJ"
Foto: Iznīcinātājs "F-16CJ" Foto: Staff Sergeant Jason Gamble/United States Air Force

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien neizslēdza iespēju, ka Ukrainai varētu tikt piegādāti reaktīvie iznīcinātāji, vienlaikus brīdinot par konflikta eskalācijas risku. Tikmēr ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka ASV nepiegādās Ukrainai reaktīvos iznīcinātājus F-16.

"Principā nekas nav izslēgts," pēc sarunām ar Nīderlandes premjerministru Marku Riti sacīja Makrons, atbildot uz jautājumu par iespējām, ka Ukrainai varētu tikt piegādāti iznīcinātāji.

Tomēr Makrons arī norādīja uz vairākiem kritērijiem, kas būtu jāņem vērā, pirms tiek pieņemts lēmums.

Ukrainai vispirms ir jāizsaka šāds lūgums, bruņojums nedrīkst būt eskalējošs, šie ieroči nebūtu izmantojami triecieniem Krievijas teritorijai, bet vienīgi aizsardzībai.

Makrons arī piebilda, ka bruņojuma piegādes nedrīkst vājināt Francijas bruņoto spēku jaudas.

Ukrainas puse patlaban prasību par iznīcinātāju piešķiršanu nav paudusi, sacīja Francijas prezidents.

Nīderlandes politiķi pēdējā laikā izteikušies par iespējām, ka Ukrainai varētu tikt piegādāti iznīcinātāji F-16, bet pirmdien arī Rite šajā jautājumā izteicās piesardzīgi.

"Nepastāv tabu, bet tas būtu liels solis," atzina Nīderlandes premjers.

"Tas nebūt nav jautājums par F-16, nav bijis šādas prasības [no Ukrainas puses]."

Tikmēr Džo Baidens pauda stingru "Nē", atbildot uz reportieriem Baltajā namā uzdotu jautājumu, vai viņš atbalsta F-16 vai citu amerikāņu iznīcinātāju piegādāšanu Ukrainai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aizvadītajā nedēļā izteicās, ka vēlas, lai Rietumi viņa valstij nodrošinātu tāla darbības rādiusa raķetes un iznīcinātājus.

Dalies ar šo ziņu