No 50 000 “Wagner” grupas savervētajiem ieslodzītajiem frontē palikuši vien 10 000

Konfliktu zonas
Meduza/Sargs.lv
Pareizticīgo baznīcas kupols aiz dzeloņdrātīm sodu kolonijā Krievijā
Foto: Reuters/Scanpix

No 50 000 Krievijas ieslodzīto, kurus karam Ukrainā savervēja Kremļa režīmu atbalstošais algotņu grupējums “Wagner”, frontē palikuši vien desmit tūkstoši kaujinieku, tā mediju projektam “Manas krievu tiesības” stāsta labdarības fonda “Krievzeme aiz restēm” (“Русь сидящая”) vadītāja Olga Romanova (Ольга Романова), informē Latvijā bāzētais Krievijas ziņu portāls “Meduza”.

“Krievzeme aiz restēm” vadītāja Olga Romanova sacīja, ka pēc labdarības fonda datiem “Wagner” grupa līdz decembra beigām ir savervējusi 42-43 tūkstošus ieslodzīto, kas tagad, visticamāk, ir pāri 50 tūkstošiem.

“No tiem desmit tūkstoši karo frontē, jo visi pārējie ir, vai nu nogalināti, pazuduši, dezertējuši, vai padevušies,” sacīja O.Romanova.

Pēc viņas teiktā, ieslodzītie no “Wagner” rindām aktīvi sāka dezertēt jau rudenī. Daudzi no viņiem aizbēga uz Krieviju, līdzi ņemot grupējuma izsniegtos ieročus.

Kā piemēru O.Romanova min gadījumu 2022. gada decembra sākumā Rostovas apgabalā. Bijušais ieslodzītais, kurš bija dezertējis no militāro algotņu grupējuma, atklāja uguni pret policistiem, vienu no viņiem ievainojot.

O.Romanova uzver, ka “Wagner” grupas dibinātājs Jevgeņijs Prigožins, kurš "solīja V.Putinam uzvarēt karā", neveido statistiku par pazudušajiem vai dezertējušiem ieslodzītajiem, bet ieraksta viņus visus mirušo sarakstā. Par to liecina arī ziņas no ieslodzīto radiniekiem, kuri saņēmuši tukšus zārkus.

Par ieslodzīto vervēšanu Krievijas cietumos karam Ukrainā kļuva zināms 2022. gada vasarā. “Wagner” dibinātājs ASV Federālā izmeklēšanas biroja meklētais J. Prigožins ar iesauku “Putina pavārs” personīgi ieradās Krievijas kolonijās personāla vervēšanas nolūkos.

Decembrī ASV Nacionālās drošības padomes stratēģiskās komunikācijas koordinators Džons Kērbijs (John Kirby) paziņoja, ka “Wagner” algotņu skaits Ukrainā varētu būt sasniedzis 50 000 cilvēku. Viņš arī norādīja, ka 90% grupas, iespējams, veido bijušie ieslodzītie. Janvārī šo informāciju daļēji apstiprināja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Dalies ar šo ziņu