Krievijas komercreģistrs kā uzņēmumu oficiāli reģistrē algotņu grupējumu “Vagner”

Konfliktu zonas
Sargs.lv/BBC
Krievu algotņi un kara noziedznieki grupējuma "ČVK "Wagner"" birojā Sanktpēterburgā
Foto: REUTERS/Scanpix

Agresorvalsts Krievijas Vienotajā valsts juridisko personu reģistrā oficiāli iegrāmatota Kremlim pietuvinātā oligarha un kara noziedznieka Jevgeņija Prigožina algotņu kompānija “ČVK “Wagner””, kuras kaujinieki šobrīd Krievijas iebrucēju pusē karo Austrumukrainā, ziņo BBC krievu valodas redakcija.

Krievijā privāto militāro kompāniju darbība saskaņā ar likumu ir aizliegta, tomēr neraugoties uz to pērnā gada nogalē kādā no Krievijas otrās lielākās pilsētas Sanktpēterburgas mikrorajoniem tika atklāts jaunbūvēts privātās militārās kompānijas “Vagner” birojs.

Tagad uzņēmums ar nosaukumu “ČVK “Wagner Centr” ("PMC Wagner Center") ir oficiāli reģistrēts kā akciju sabiedrība. Tās īpašnieki netiek atklāti, tomēr kompānijas birojs atrodas tieši tajā pašā biroju ēkā Sanktpēterburgā, kura bija pazīstama kā algotņu grupējuma galvenais ofiss. Zīmīgi, ka “ČVK “Wagner Centr”” direktors ir bijušais ieroču ražošanas koncerna “Kalashnikov” Iževskas galvenās ražotnes izpilddirektors Aleksejs Tensins.

Kā norāda BBC Krievu valodas redakcija, līdz šim Krievijā neviena privāta kompānija nav tikusi reģistrēta ar nosaukumu “Wagner”. Ar šādu nosaukumu līdz šim apzīmēts tikai J. Prigožina savervēto algotņu grupējums.

Jaundibinātās akciju sabiedrības oficiāli deklarētās darbības jomas ir ļoti plašas. Pamatā t6ās ir "konsultācijas uzņēmējdarbības un vadības jautājumos". Līdztekus tam “Wagner” plāno nodarboties ar citām darbībām - sākot no grāmatu izdošanas, mediju darbības un zinātnes attīstības līdz ūdens un gaisa transportlīdzekļu iznomāšanai un līzingam.

Pēdējā gada laikā “Wagner” aktīvi iesaistījies kaujās Austrumukrainā. Algotņi tiek vervēti ne tikai no bijušajiem Krievijas militāristiem, bet arī no ieslodzītajiem, kuri Krievijā notiesāti par smagu noziegumu pastrādāšanu.

Krievijas agresijas laikā Ukrainā “Wagner” kaujinieki iesaistīti kara noziegumu pastrādāšanā pret Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Kā ziņo “Insider”, Krievijas “Wagner” grupas kaujinieki bieži parādās konfliktos ārvalstīs, kur ir jūtamas Krievijas politiskās intereses, taču oficiālā Maskava vēlas slēpt savu dalību konfliktā.

Saskaņā ar pētnieciskās žurnālistikas centra “Bellingcat” pētījumu, pirms 2020. gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, uz šo valsti tika nosūtīti vismaz 200 “Wagner” kaujinieku, kuru mērķis bija destabilizēt situāciju valstī pirms gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Pēc ASV medija “CNN” izpētes rezultātiem, “Wagner” grupas īpašnieks ir V. Putinam pietuvinātais oligarhs un Rietumvalstu sankcijām pakļautais Jevgēņijs Prigožins, kas pazīstams ar iesauku “Putina pavārs”. ASV kongresā ir iesniegts likumprojekts, kas pieprasa “Wagner” atzīt par teroristisku grupējumu

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka līdztekus konfliktiem Āfrikā un Tuvajos Austrumos, “Vagner” kaujinieki ir iesaistīti aizvien gruzdošajā Austrumukrainas konfliktā, kā arī tiek apsūdzēti par līdzdalību Krievijas īstenotajā Ukrainai piederošajā Krimas pussalas okupācijā.

 

Dalies ar šo ziņu