“Sargs.lv” pēta: Kādus ieročus un bruņojumu Ukrainai sola sabiedrotie

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico/AP News/LETA/Reuters
Lielbritānijas tanks “Challenger 2”
Foto: Lielbritānijas tanks “Challenger 2” Foto: Ministry of Defence/Twitter

Tuvojoties kārtējai Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmei, kas norisināsies 20. janvārī Vācijā, arvien vairāk ieskicējas potenciālais atbalsts Ukrainai tuvākajā nākotnē. Šobrīd aktīvi tiek runāts par smago ieroču, tai skaitā tanku, piegādi Ukrainai. Polija ir apņēmusies Ukrainai nosūtīt Vācijā ražotos “Leopard 2” tankus, un tās piemēram seko arī citas valstis, taču šobrīd šīs piegādes ir miglā tītas, jo, lai to izdarītu, ir nepieciešams akcepts no Vācijas. Daudz skaidrāk zināms par ASV vēlmi piegādāt bruņumašīnas “Bradley” un Lielbritānijas vēlmi Ukrainai piegādāt tankus “Challenger 2”. Portāls “Sargs.lv” apkopoja līdz šim publiski izskanējušo informāciju par potenciālajām piegādēm Ukrainā, taču gaidāms, ka pēc Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes būs skaidrāk zināms, cik un kas tieši tiks nosūtīts Ukrainai.

ASV, kas ir pārliecinoši lielākā Ukrainas atbalstītāja ieroču un bruņojumu ziņā, 6. janvārī paziņojusi par jaunu palīdzības paketi Ukrainai 3 miljardu dolāru vērtībā. Šajā sūtījumā plānots Ukrainai piešķirt 50 bruņumašīnas “Bradley”, 500 prettanku raķetes, 100 bruņutransportierus “M113”, 18 155mm pašgājējhaubices un 250 000 25mm munīciju.

Savukārt, Polijas prezidents Andžejs Duda pagājušo trešdien pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Ukrainas rietumu pilsētā Ļvivā paziņoja, ka Varšava koalīcijas ietvaros ir gatava nosūtīt Ukrainai tankus "Leopard".

Jautāts, kādēļ Polija pirmā izrādījusi gatavību piegādāt Ukrainai tankus, Polijas valdības pārstāvis Pjotrs Millers norādīja, ka Polija baidās kļūt par Krievijas nākamo upuri.

"Ja mēs neaizstāvēsim Ukrainas neatkarību, mēs būsim nākamais mērķis. Polija vēlas, lai Ukraina spēj sevi aizstāvēt, un šim nolūkam tai nepieciešams bruņojums,” uzsvēra P. Millers. Polijas lēmums sūtīt vācu ražotos tankus "Leopard 2" uz Ukrainu daļēji tika pieņemts ar domu iedrošināt citas valstis rīkoties līdzīgi, taču, lai realizētu šādu plānu, ir nepieciešama Berlīnes atļauja nodot tās ražotos tankus citām valstīm.

Vācijas vicekanclers un ekonomikas ministrs Roberts Hābeks ceturtdien paziņoja, ka Berlīne neliegs Polijai eksportēt tankus uz Ukrainu, taču vicekanclera paziņojums nav oficiāla atļauja.

"Vācijai nevajadzētu stāvēt ceļā, kad citas valstis pieņem lēmumu atbalstīt Ukrainu, neatkarīgi no tā, kādu lēmumu pieņems Vācija," atzina R. Hābeks.

Image
Tanks "Leopard 2"
Tanks "Leopard 2" Foto: Mark Savchuk/Twitter

Šobrīd vēl nav oficiālu paziņojumu par šo tanku nogādāšanu Ukrainai, taču paredzams, ka vienošanos varētu panākt gaidāmajā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē 20. janvārī. Pati Vācijas valdība ir paziņojusi, ka piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu “Patriot” bateriju un bruņutransportierus “Marder”.

Šobrīd jau piecas valstis, tostarp Polija un Somija, ir gatava nodot Ukrainai tankus "Leopard 2", ja tam piekritīs šo tanku ražotājvalsts Vācija, intervijā žurnālistam Vadimam Karpjakam paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Franči deva pirmo, teiksim tā, triecienu šim mūrim ar vieglo riteņu tanku “AMX-10 RC”. Franči ir malači, viņi spēra pirmo soli. Pēc tam – poļi, bet tanku "Leopard" apsolīšana ir otrs šāds solis. Tas pamudināja citas valstis, kas pirms tam sēdēja klusi un mums čukstēja, ka ir gatavas nodot "Leopard", iznākt un pateikt: mēs principā arī esam gatavas to izdarīt," teica D. Kuleba. "Es zinu vēl vismaz trīs valstis, kas ir gatavas to izdarīt, bet par to vēl nerunā, jo grib to pateikt skaļi, tikai esot simtprocentīgi pārliecinātas, ka vācieši iznāks un pateiks: mēs esam par," piebilda D. Kuleba.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks ir paziņojis, ka Lielbritānija Ukrainai nosūtīs 14 tankus “Challenger 2” un vairākas pašgājējhaubices “AS-90”. Tuvākajās dienās Lielbritānija sāks apmācīt Ukrainas spēkus šo tanku izmantošanā. Pirmdien Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless atklāja, ka Lielbritānija papildus nosūtīs arī 100 bruņumašīnas, ieskaitot bruņutransportierus “FV-432”, kas ir pazīstami arī ar nosaukumu “Bulldog”.

Image
Bruņutransportieris “FV-432”
Bruņutransportieris “FV-432” Foto: Arrow Intel/Twitter

"Tuvojoties gadam, kad Ukrainas iedzīvotāji dzīvo nežēlīgā Krievijas bombardēšanā, premjerministrs ir apņēmības pilns nodrošināt, lai Ukraina uzvarētu šajā karā," paziņojumā norādīja premjerministra pārstāvis.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paudis atbalstu smago ieroču piegādei Ukrainai lielākā apjomā.

"Nesen dotie solījumi par smago kara tehniku ir svarīgi," intervijā vācu laikrakstam "Handelsblatt" sacīja J. Stoltenbergs, paužot cerību, ka nākotnē izskanēs vairāk šādu solījumu. “Militārais atbalsts Ukrainai ir ātrākais ceļš uz mieru,” viņš piebilda.

Otrdien, 10. janvārī, Zviedrijas ārlietu ministrs Tobiass Billstrēms preses konferencē apstiprināja, ka Zviedrija piegādās Ukrainai 12 155mm haubices "Archer". Tajā pašā dienā Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda publiskoja informāciju, ka Kanāda piegādās Ukrainas bruņotajiem spēkiem pretraķešu aizsardzības sistēmu NASAMS ar nepieciešamo munīciju. Šī aprīkojuma vērtība ir 406 miljoni ASV dolāru, kas ir daļa no 500 miljoniem dolāru, ko premjerministrs Džastins Trudo apņēmās piešķirt 2022. gada 14. novembrī.

Image
Zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS sistēma
Zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS sistēma Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Ukraina jau mēnešiem ilgi lūdz Rietumus piegādāt tai vairāk smago ieroču, taču līdz šim tas nenotiek pietiekami ātri. Arī valstis, piemēram, Šveice aktīvi iestājas pret ieroču un bruņojuma nogādi Ukrainai, jo tās neitralitāte to nepieļaujot. Šveice bloķē tās ražota bruņojuma piegādes Ukrainai no Spānijas, paziņoja Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa, tiekoties ar vēstniekiem Madridē.

Ministre sacīja, ka Šveice nedod atļauju noteiktu militāro materiālu piegādēm, kuru reeksportam ir vajadzīga ražotājvalsts garantija.

"Mēs saprotam, cienām un pieņemam neitralitāti, bet mums ir vajadzīga atļauja no Šveices, kuru tā mums pašlaik nedod," teica Roblesa. Viņa piebilda, ka vērsīsies Spānijas vēstniecībā Šveicē ar lūgumu palīdzēt šādas atļaujas saņemšanā

Šveice ir atbalstījusi Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju, bet uzstāj, ka tās konstitucionāli noteiktais neitrālais statuss neļauj piegādāt ieročus konflikta zonā un ārstēt ievainotos Ukrainas karavīrus.

Neoficiālu avotu paustā informācija liecina, ka Šveice ir bloķējusi pretgaisa aizsardzības sistēmas “Aspide 2000” nosūtīšanu Ukrainai. Konkrēto sistēmu ražo Itālija, taču raķešu vadības sistēma tiek ražota Šveicē, kas arī Šveicei ļauj aizliegt šādu sistēmu piegādi Ukrainai. Interesanti, ka Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs 2022. gada 7. novembrī sociālo tīklu vietnē “Twitter” paziņoja, ka Ukraina ir saņēmusi “Aspide” pretgaisa aizsardzības sistēmu, tāpēc šobrīd īsti nav skaidrs, kāpēc Šveice bloķē papildu sistēmas piegādi.

Image
Pretgaisa aizsardzības sistēma “Aspide 2000”
Pretgaisa aizsardzības sistēma “Aspide 2000” Foto: Ukraine Battle Map/Twitter

Savukārt, Itālija plāno piegādāt Ukrainai pretraķešu aizsardzības sistēmu "SAMP/T", lai palīdzētu aizsargāt Ukrainu pret Krievijas uzbrukumiem, taču pirms tās nosūtīšanas ir jārisina tehniski jautājumi, paziņoja ārlietu ministrs Antonio Tajāni.

A. Tajāni izteikumi sekoja pēc tam, kad Itālijas laikraksts "la Repubblica" ziņoja, ka lēmums par jaunu ieroču piegādi Ukrainai ir atlikts līdz nākamajam mēnesim politiskās spriedzes, izmaksu apsvērumu un iekārtu trūkuma dēļ. Drīz pēc tam Itālijas aizsardzības ministrs Guido Krosetto piesardzīgi izteicās par to, vai Itālija varētu piegādāt Ukrainai tādas pretgaisa aizsardzības sistēmas kā Francijas un Itālijas "SAMP/T".

Atsaucoties uz neprecizētiem avotiem, "la Repubblica" ziņoja, ka Itālijas premjerministre Džordžija Meloni, kas ir stingra Kijivas atbalstītāja, saskārusies ar pretestību attiecībā uz dekrēta apstiprināšanu par ieroču nosūtīšanu Ukrainai no viņas labējo sabiedroto Mateo Salvīni un Silvio Berluskoni puses.

Dalies ar šo ziņu