“V.Putina šefpavārs” atzīst, ka viņa algotņi ir nonākuši strupceļā pie Bahmutas

Konfliktu zonas
Daily Beast/Sargs.lv
Jevgeņijs Prigožins
Foto: AP/Scanpix

Jau vairākus mēnešus Doņeckas apgabalā pie Bahmutas notiek asiņainas kaujas, kurās ir iesaistīti arī “Vagner” grupas kaujinieki. Vladimira Putina sabiedrotais un viena no Krievijas kara mašinērijas galvenajām sastāvdaļām, “Vagner” grupas vadītājs Jevgeņijs Prigožins ir sācis aizbildināties, ka viņa cietumnieku algotņi nespēj ieņemt Bahmutu, jo ukraiņiem pilsētā ir "500 aizsardzības līnijas".

Krievijas ēnu karaspēka vadītājs Jevgeņijs Prigožins šādu apgalvojumu izteica otrdien publicētajā intervijā Kremļa rupora kanālā “RIA Novosti”, sakot, ka “Vagner” grupa, šķiet, nevar izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai ap pilsētu.

Ukrainas armija vairāku mēnešu garumā ir sekmīgi atvairījusi bēdīgi slaveno algotņu grupējumu ap Bahmutu, kas nu jau ir ieguvis simbolisku nozīmi.

Kamēr prokremliskie eksperti un pats J.Prigožins nedēļām ilgi ņirgājās par ukraiņiem, ka Bahmuta drīz nonāks Krievijas rokās, “Vagner” priekšnieks tagad, šķiet, atzīst Rietumu ekspertu un Lielbritānijas izlūkdienestu prognozēto - Krievijai diez vai tuvākajā laikā izdosies gūt lielus panākumus.

"Katra māja ir cietoksnis, [ukraiņu] puiši sagrābj katru māju, dažreiz ne tikai uz vienu dienu, dažkārt nedēļām ilgi. Viņi ieņem vienu, viņi ieņem otru, trešo māju,” “RIA Novosti” publicētajā video sūdzējās J.Prigožins.

"Sakot, ka [ir] 500 [aizsardzības līnijas], iespējams, nebūtu kļūda. Ik pēc 10 metriem ir aizsardzības līnija,” pēc tikšanās ar saviem algotņiem, sacīja J.Prigožins.

Kremļa propagandas publiskotajā video var dzirdēt, ka viens no viņa pakļautībā esošajiem vīriešiem sūdzas, ka viņiem nav pietiekami daudz aprīkojuma un ieroču, lai iekļūtu dziļāk Bahmutā.

“Vagner” algotņu grupas priekšnieks caur saviem komentāriem ir netieši apstiprinājis iepriekš Rietumu izlūkdienestu konstatēto faktu, ka Krievijai šajā frontes sektorā sāk krasi pietrūkt karavīru. Iepriekš Lielbritānijas Aizsardzības ministrija savā jaunākajā ziņojumā par situāciju Ukrainas frontē norādīja, ka, lai gan Krievija ir "palielinājusi" uzbrukumu biežumu Bahmutas apkārtnē, "daudzas no šīm operācijām ir militāri vāji sagatavotas un atbalstītas".

Abas puses cīņā par Bahmutu ir cietušas milzīgus zaudējumus. Atsevišķi prokremliski propagandisti pat ir apšaubījuši šīs ofensīvas nepieciešamību, retoriski vaicājot, vai tās patiesais mērķis nav bijis tikai “bezjēdzīgas gaļas mašīnas” piepildīšana.

Bahmuta, ko savā ziņā uzskatīja par Krievijas "pēdējo lepnumu" pēc tam, kad Ukraina atbrīvoja Harkivu un Hersonu, ir daļa no Donbasa reģiona, ko šobrīd okupējis Krievijas karaspēks.  V.Putins šo frontes sektoru iepriekš nodēvējis par svarīgāko prioritāti, ko aizsargās visiem spēkiem, pēc Kremļa nespējas ieņemt Kijivu.

J. Prigožins, kurš mēnešiem ilgi ir lepojies, ka viņa algotņi ir nežēlīgāki un spēj darīt to, ko nevar parastais Krievijas bruņoto spēku karavīrs, decembra beigās publicēja virkni uzmanību piesaistošu propagandas video, kas, kā apgalvo “Vagner”, ir uzņemti Bahmutā un kuros viņš pavēlējis saviem algotņiem šaut uz visu, kas kustas. Vienā video viņš uzrunājis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, aicinot tikties turpat frontes līnijā.

Tomēr par spīti “Putina pavāra” lielīgumam dažas dienas vēlāk uz Bahmutu tika nosūtīts Krievijas bruņoto spēku gaisa desanta karaspēks, lai atbalstītu “Vagner” militārās operācijas. Šī desantnieku nosūtīšana palīgā “Vagner” algotņiem apliecina, ka par spīti centieniem “Vagner” grupas kaujiniekus atainot kā nežēlīgus, bet spējīgus slepkavas, Krievijas diktatora V. Putina draugam ne viss nenotiek saskaņā ar plānu.

Dalies ar šo ziņu