Londona: Vāgnera grupas vadība savai aizsardzībai izmanto savervētos notiesātos cietumniekus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Newsweek
Vāgnera militāro algotņu grupas centrs
Foto: REUTERS/ Scanpix

Vāgnera grupa cīņās pie Bahmutas kā “lielgabalu gaļas vairogu” izmanto savervētos Krievijas cietumniekus, lai aizsargātu grupas pieredzējušakos komandierus, kā ziņo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ministrija savā jaunākajā izlūkošanas ziņojumā par karu Ukrainā, pirmdien sniedza pārskatu par asiņainajām kaujām pie Bahmutas pilsētas Donbasa reģionā. Ziņojumā teikts, ka Krievijas Vāgnera grupa turpina uzņemties nozīmīgu lomu Ukrainas armijas novājināšanas kaujās, vēsta ASV medijs “Newsweek”.

Pēdējo mēnešu laikā Krievijas diktatora Vladimira Putina sabiedrotā oligarha Jevgeņija Prigožina dibinātā militārā algotņu grupa ir izstrādājusi uzbrukuma taktiku - izmantojot lielu skaitu slikti apmācītu notiesāto, lai tādējādi novājinātu Ukrainas armiju.

Lielbritānijas izlūkinfomācija norāda, ka Krievijai cenšoties pārņemt savā kontrolē Bahmutu, algotņu vienība izmanto "brutālu taktiku", lai saudzētu savus “pieredzējušos komandieru un bruņumašīnas". Tas notiek uz "viegli pieejamo savervēto notiesāto cietumnieku" rēķina, ko vienība vērtē kā “tērējamu” resursu.

Lai novērstu uzmanību no Vāgnera grupas svarīgākajiem komandieriem, kaujiniekiem tiek izsniegti viedtālruņi vai planšetdatori, kas parāda viņu koordinātes un uzbrukuma mērķi komerciāliem satelītiem, ko Ukrainas armija var izmantot, lai uzbruktu šīm vienībām.

"Atsevišķām personām un grupām tiek dota pavēle doties pa iepriekš plānoto maršrutu, bieži ar uguns atbalstu, bet retāk kopā ar bruņumašīnām," teikts ziņojumā, piebilstot, ka Vāgnera algotņiem, kuri bez atļaujas novirzās no uzbrukuma maršrutiem, draud nāvessods.

Krievijas neatkarīgais ziņu medijs “MediaZona” pagājušajā mēnesī ziņoja, ka Vāgnera grupas vervēšanas laikā notiesāto vīriešu skaits Krievijas cietumos divu mēnešu laikā visā valstī ir samazinājies par 23 000.

Reaģējot uz šiem atklājumiem, Ukrainas Nacionālais pretošanās centrs 13. decembrī paziņoja, ka Krievija šos ieslodzītos izmanto "kā gaļas vairogu".

"Iemesls, kādēļ tiek izmantoti cietumnieki, ir tāds - viņu nāve neuztrauc Krievijas sabiedrību un ļauj krieviem nejust kara zaudējumus,“ teikts Ukrainas Nacionālais pretošanās centra ziņojumā. "Tajā pašā laikā šie zaudējumi demoralizē Vāgnera grupu, jo kvalificētie karavīri un vadība nepiedalās uzbrukumos."

Dalies ar šo ziņu