“Putina pavārs” apvainots par sazvērestības veidošanu pret Krievijas eliti

Ārvalstīs
Daily Beast/Meduza/Sargs.lv
AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix

Krievu oligarhs un Vladimira Putina sabiedrotais Jevgeņijs Prigožins, kas tiek dēvēts par “Putina pavāru” un vada nežēlīgo “Vagner” grupu, apsver radīt jaunu “patriotisku” kustību. Tās izveides mērķis ir nomierināt Krievijas iedzīvotājus, kas ir neapmierināti ar valdošo eliti un, iespējams, vēlāk to pārveidot par partiju, kā ziņo neatkarīgais krievu medijs “Meduza”. Kustība galvenais nolūks būtu ierobežot Krievijas elites iespēju atkāpties vai pat nodot valsts vadītāju.

Jevgeņijs Prigožins, kas palamu "Putina pavārs" ieguvis, jo viņa uzņēmums sniedzis ēdināšanas pakalpojumus Kremlim, līdz šim vienmēr bija noliedzis savu saistību ar "Vagner". Taču septembrī viņš atzina, ka ir viens no Krievijā bāzētās militāro algotņu vienības “Vagner” dibinātājiem. “Vagner” kļuva pazīstama ar algotņu nosūtīšanu destabilizēt situāciju dažādās Āfrikas valstīs, kā arī tā ir piedalījusies Sīrijas pilsoņu karā, Lībijas pilsoņu karā, Krimas aneksijā, Donbasa karā un šī gada Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu.

J.Prigožina jaunā ideja par “konservatīvo kustību” plāno vērsties pret pašu Krievijas eliti, pārņemot Alekseja Navaļnija un viņa komandas veikto pretkorupcijas pētniecību Krievijā, kas vērsta pret V.Putina tuvākajiem līdzgaitniekiem.

Kā ziņo “Meduza”, J. Prigožins sevi modelēs par “anti-elites” kustības līderi. Viņš vēlas izveidot tādu kustību, kas atriebsies par Krievijas zaudējumiem Ukrainā.

J. Prigožinam pietuvināts avots medijam “Meduza” vēsta: “Viņu [J. Prigožinu] vada alkas pēc atriebības par militārajām sakāvēm, jo galu galā kara rezultāts iespaidos visus vienādi. Kuru vainos, ja mēs nenokļuvām Kijivā, kas būs vainīgs, par to, ka atdevām Hersonu? Tikai elite.”

Krievijas valdībai tuvs avots uzskata, ka J.Prigožina jaunā kustība būs “nišas projekts, kas paredzēts ultrapatriotiskajam vairākumam,” kas “neatbalsta varas iestādes it visā un ir kritiski pret eliti, ierēdņiem un biznesmeņiem.”

Lai gan nav skaidrs vai Vladimirs Putins ir informēts par sava drauga politiskajiem plāniem, taču šķiet, ka “patriotiskās” kustības virziens noved pie Krievijas diktatora.

Kā liecina viens no Kremlim pietuvinātiem avotiem, tas ir J.Prigožina un V.Putina tuvāko līdzgaitnieku Jurija Kovaļčuka un Mihaila Kovaļčuka kopīgs projekts, kuri cer atstāt iespaidu uz Kremļa saimnieku, ka ir spējīgi veidot nacionālo politiku.

"Viņiem tas ir instruments darbam patriotiskajā segmentā, [kā arī] elites iebiedēšanai un demoralizācijai, lai viņi pat nedomātu atkāpties no prezidenta," saka Kremlim pietuvinātais avots ziņu portālam “Meduza”.

Tiek uzskatīts, ka šis solis ir daļa no iemesla, kāpēc J.Prigožins pēdējos mēnešos ir nonācis uzmanības centrā, aizvien vairāk reklamējot “Vagner” grupu, kā arī biežāk kritizējot Krievijas aizsardzības amatpersonas neveiksmes karā pret Ukrainu. Tādējādi krievu oligarhs pakāpeniski gūst atpazīstamību sabiedrībā, lai veidotu savu jauno “patriotisko” kustību.

Neraugoties uz to, ka J.Prigožins ir apsūdzēts šausminošos cilvēktiesību pārkāpumos, saistībā ar Vāgnera grupas paveiktajiem zvērīgajiem noziegumiem konflikta zonās, šķiet, ka J.Prigožinu pilnībā atbalsta Kremlis.

Pat pēc tam, kad ar viņu saistītais “Telegram” kanāls iepriekšējā nedēļas nogalē publicēja brutālu nāvessoda video, kurā bijušais “Vagner” kaujinieks ar veseri sit pa galvu aizturētajam par centieniem bēgt no valsts, Kremlis tam nepievērsa uzmanību.

"Tā nav mūsu darīšana," sacīja Dmitrijs Peskovs, Vladimira Putina preses sekretārs, atbildot par “Telegram” video.

Drīz pēc tam, J.Prigožins, iespējams, Kremļa pamudināts, lūdza Krievijas ģenerālprokuroru izmeklēt ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) iespējamo līdzdalību nāvessoda izpildē, apgalvojot, ka vīrieti Jevgeņiju Nužinu, kas izpildīja nāvessodu, savervēja CIP pirms vairākiem gadiem. Viņš it kā esot iefiltrējies “Vagner” un pēc šī notikuma CIP viņu esot savācis. Kas sakrīt ar Kremļa ierasto retoriku – novelt vainu uz “ārvalstu aģentiem”.

J.Prigožins ar sava uzņēmuma “Concord Management” preses dienesta starpniecību pagājušajā otrdien noliedza, ka būtu plānojis dibināt "jebkuru politisko partiju vai kustību".

"Es tikai strādāju un daru to, kas būtu jādara jebkuram manā vietā," saka J.Prigožins.

Taču, kā krievu politologs Ivans Preobraženskis stāsta medijam "Meduza": "Situācija valstī virzās varas sagrābšanas virzienā."

Dalies ar šo ziņu