ASV plāno nodot Ukrainai tehnoloģijas, kas palīdzēs uzlabot munīcijas precizitāti

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Washington Post
Apvienotā tiešā uzbrukuma munīcija jeb JDAM
Foto: Apvienotā tiešā uzbrukuma munīcija jeb JDAM Foto: AP/Scanpix

Džo Baidena administrācija plāno nosūtīt Ukrainai modernu elektronisko aprīkojumu, kas nevadāmo gaisa munīciju pārveido par "viedajām bumbām", ar kurām ar augstu precizitāti var mērķēt Krievijas militārās pozīcijas, norāda ASV augstākās amatpersonas.

Komplektos ir iebūvētas globālās pozicionēšanas ierīces, kas nodrošina precizitāti, un tos var pieskrūvēt dažādiem ieročiem, izveidojot to, ko Pentagons dēvē par apvienoto tiešā uzbrukuma munīciju jeb JDAM.

Šobrīd nav zināms, vai prezidents Baidens vai kāds no viņa galvenajiem padomdevējiem nacionālās drošības jautājumos ir apstiprinājis ierosināto JDAM nodošanu Ukrainai. ASV augsta ranga amatpersonas, kuras ir iepazinušās ar šo jautājumu, neteica, vai Ukrainas spēki izmantos šos komplektus lidmašīnās vai uz zemes esošajos ieročos.

Ukrainas gaisa spēki pārsvarā izmanto novecojušās padomju laika “MiG” lidmašīnas, un Pentagons ir meklējis veidus, kā tās modernizēt, nevis piegādāt jaunākas Rietumu lidmašīnas, kas prasītu Ukrainas pilotiem un apkalpes vienībām veikt sarežģītu apmācību.

Baidena administrācija jau iepriekš ir apgādājusi Ukrainu ar citiem moderniem ieročiem, tostarp no gaisa raidītām ātrgaitas pretradaru raķetēm jeb HARM, lai uzlabotu Ukrainas spēju veikt gaisa triecienus. Taču šie ieroči darbojas citādi nekā GPS vadāmie JDAM, tā vietā medījot Krievijas vienību un štābu izstaroto starojumu.

JDAM piegāde būtu vēl viens nozīmīgs Vašingtonas solis, lai palīdzētu Ukrainai atvairīt Krievijas spēku iebrukumu, nodrošinot jaunu veidu, kā mērķēt uz Krievijas vienībām un štābiem. Kopš jūnija Ukraina ir lielā mērā paļāvusies uz ASV ražoto Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu jeb HIMARS, kas ir radījusi ievērojamus zaudējumus Krievijas karavīru vidū.

Kremlis ir dusmīgi reaģējis uz Rietumu militārās palīdzības palielināšanos, izsakot draudus izmantot kodolieročus Ukrainā un brīdinot par iespējamu plašāku kara izcelšanos ar NATO.

Otrdien augstas ASV amatpersonas laikrakstam "The Washington Post" pavēstīja, ka Pentagons gatavojas arī nodrošināt Ukrainu ar raķešu sistēmu "Patriot", kas ir ASV armijas vismodernākais pretgaisa aizsardzības ierocis. Baidens vēl nav apstiprinājis arī šo soli, bet varētu to darīt tuvākajā laikā, teica amatpersonas.

Ukrainas līderi ir lūguši palīdzību pretgaisa aizsardzības stiprināšanā, jo Krievija ir veikusi neatlaidīgu uzbrukumu valsts elektrotīklam, lielai daļai iedzīvotāju atslēdzot siltuma padevi ziemas aukstuma iestāšanās laikā. "Patriot", kas izmanto radarus un tāla darbības rādiusa raķetes, lai pārtvertu ienākošos draudus, piegāde izpildītu vienu no lielākajiem un biežākajiem Ukrainas lūgumiem Vašingtonai.

Līdz šim kopš 24. februāra, kad sākās iebrukums, ASV ir piešķīrusi Ukrainai aptuveni 20 miljardus ASV dolāru vērtu drošības palīdzību.

Baltā nama padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans pirmdien paziņoja, ka administrācija koncentrējas uz to, lai "apklusinātu jebkādus Krievijas centienus" gūt priekšrocības karā, un prognozēja, ka ASV drīzumā paziņos par jaunu ieroču nodošanu Ukrainai.

Dalies ar šo ziņu