Palielinās krievu karavīru interese pārbēgt un cīnīties Ukrainas karaspēka rindās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Daily Mail/CNN
Ukrainas bruņoto spēku ārzemju leģiona vienības "Brīvā Krievija" karavīri. Karavīrs bez maskas - leģionārs ar segvārdu "Cēzars"
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainā palielinās to agresorvalsts Krievijas dezertieru skaits, kas vēlas pievienoties Ukrainas bruņoto spēku ārzemju leģionam, lai cīnītos pret diktatora Vladimira Putina iebrucēju armiju, vēsta britu laikraksts “Daily Mail”. Daudziem no viņiem galvenā motivācija šim solim ir pašu dienesta biedru pieredzētie pastrādātie kara noziegumi Ukrainā.

Laikraksts vēsta, ka lai arī nav precīzi zināms cik daudz krievu dezertējuši no agresorvalsts bruņotajiem spēkiem, lai pievienotos Ukrainas bruņoto spēku ārzemju leģionam, ir pazīmes, ka to skaits varētu sasniegt vairākus tūkstošus.

“Daily Mail” atgādina, ka vēl oktobrī Ukraina paziņoja, ka uz tā saukto “karsto līniju” zvanījuši vismaz 2000 krievu karavīri, kuri vēlējušies padoties vai arī dezertēt. Zvani saņemti gan no Ukrainā izvietotajiem krievu karavīriem, kā arī tiem, kuri vēl atradušies Krievijā ar izsniegtām mobilizācijas pavēstēm, kā arī no tiem, kuri pavēstes vēl nebija saņēmuši, bet jau laicīgi vēlējušies noskaidrot procedūru, lai padotos, iepriekš ziņoja Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis Andrijs Justovs.

Kā norāda laikraksts, divus mēnešus vēlāk telefona līnijas “Es gribu dzīvot” darbs aizvien ir noslogots. Ik dienu par padošanās iespējām interesējas ap 100 krievu karavīru.

Kā vēsta “Daily Mail”, daudzi no Krievijas armijas dezertieriem nolemj palikt Ukrainā, lai turpinātu cīņu pret Krievijas iebrucējiem, tostarp saviem bijušajiem dienesta biedriem.

ASV raidsabiedrība CNN nesen publicējusi sižetu, kurā intervēti vairāki Ukrainas bruņoto spēku sastāvā esošā ārzemju leģiona “Brīvā Krievija” karavīri.

Lai gan daudzi no viņiem slēpj savas sejas, citi runā atklāti. Tāds ir arī bijušais Krievijas karavīrs ar segvārdu “Cēzars”, kurš saka, ka dienesta laikā Ukrainas bruņoto spēku ārzemju leģionā nogalinājis vismaz 18 krievu iebrucēju.

“Jā, es nogalinu savus tautiešus, taču jāņem vērā, ka viņi ir kļuvuši par kara noziedzniekiem,” intervijā “CNN” atzīst “Cēzars”, kurš kopā ar Ukrainas karavīriem karo Doņeckas apgabalā. “Viņi (krievi) ir iebrukuši citā valstī, lai tajā nogalinātu un postītu. Viņi nogalina civiliedzīvotājus, bērnus un sievietes,” par savu motivāciju stāsta “Cēzars”.

Kāds cits Krievijas pilsonis ar segvārdu “Klusais” stāsta, ka Ukrainas bruņoto spēku rindām nolēmis pievienoties pēc tam, kad pieredzējis krievu pastrādātās zvērības. Vēl pirms kara sākšanās viņš esot apciemojis ģimeni, kura dzīvojusi vienā no Ukrainas galvaspislētas Kijivas piepilsētām. Pēc tam, kas viņš Bučā, Irpiņā un Borodjankā pats savām acīm uz ielām ieraudzīja krievu karavīru nogalināto bērnu un sieviešu līķus, viņa iekšējā pasaule tika sagriezta kājām gaisā.

 Skati ar nogalinātu bērnu un sieviešu līķiem uz Kijivas piepilsētas ielām “Klusajam”, kā viņš saka, “sagrieza visu kājām gaisā”.

“Es biju ārpus Kijivas, netālu no tām vietām no kurām tika padzīti krievi. Mēs devāmies turp palīdzēt vietējiem cilvēkiem un redzējām, kas tur ir pastrādāts,” telekanālam “CNN” stāstīja “Klusais”. “Visapkārt bija mirušu bērnu un sieviešu līķi ar nošaušanas pazīmēm… Kad tu kaut ko tādu redzi klātienē, iekšienē viss sagriežas kājām gaisā. Tālab es nolēmu palikt un pievienoties ārzemju leģionam,” viņš stāsta.

Kopš diktatora V. Putina karaspēks iebruka Ukrainā, gūti neskaitāmi pierādījumi par krievu karavīru pastrādātajiem kara noziegumiem pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem, turklāt to skaits ik dienu turpina palielināties. Krievijas ieņemtajās pilsētās konstatēti gadījumi, kad izvarots simtiem meitenes un sieviete. Gūti pierādījumi arī par sistemātisku civiliedzīvotāju apcietināšanu un mocīšanu īpaši izveidotos moku kambaros.

Vienlaikus paši krievu leģionāri atzīst – ja tiks saņemti gūstā, viņus krievu puse pat necentīsies apmainīt pret saviem karavīriem.

Viens no krievu dezertieriem, kurš nu karo Ukrainas pusē, ar segvārdu “Vinnijs” neslēpj – ja nonāks gūstā Krievijā, viņš sākotnēji tiks mocīts, bet pēcāk nogalināts.

Šāda apziņa krievu leģionāriem ir pēc tam, kad Kremļa teroristiskā režīma oligarha Jevgeņija Prigožina algotņu armija, kas pazīstama kā “Vagner” grupa internetā publicēja video, kurā redzama 55 gadus vecā Jevgeņija Nužina brutāla slepkavība, kurā viņa galva tika sašķaidīta ar āmuru. Šis bijušais krievu karavīrs bija nolēmis pārbēgt un karot Ukrainas karaspēka rindās, bet tika saņemts gūstā.  Arī “Vinnijs” neslēpj, ka viņa liktenis, nonākot gūstā, varētu būt līdzīgs.

“Par visiem 100 % varu apgalvot, ka nekādas apmaiņas nebūs. Viss notiks, bet notiks daudz sāpīgākā veidā,” viņš saka.

Tikmēr “Cēzars” intervijā “CNN” neslēpj – pēc tam, kad Ukraina būs atbrīvota viņš “savu zobenu nesīs uz Krieviju, lai to atbrīvotu no jūga”.

“Vinnijs” un “Cēzars” ir starp tiem leģionāriem, kuri plecu pie pleca ar Ukrainas karavīriem karo pie Bahmutas, kurai pēdējo mēnešu laikā nepārtraukti uzbrūk agresorvalsts karavīri, cenšoties izspiest no tās Ukrainas aizstāvjus.

Dalies ar šo ziņu