Baltkrievi pievienojas karam Ukrainā, cīnoties par ukraiņu un arī paši par savu brīvību

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Military Times
Baltkrievija
Foto: Baltkrievu brīvprātīgie trenējas šaušanā netālu no Varšavas pirms došanās uz Ukrainu karot pret krievu okupoantiem. AP/Scanpix

Starp tiem baltkrieviem, kuri devušies uz Ukrainu karot pret krievu okupantu karaspēku, ir vairāki, kuri uzskata –  tādējādi viņi palīdzēs atbrīvot ne tikai Ukrainu, bet cīnās arī paši par savu brīvību. Daudzi Baltkrievijas brīvprātīgie uzskata - vājinot V. Putinu, vājinātos arī A. Lukašenko, kurš pie varas ir jau kopš 1994. gada, un tādējādi varbūt rastos iespēja gāzt Baltkrievijas diktatorisko režīmu.

Viens no šādiem karotājiem ir kāds restaurators no Baltkrievijas, kurš bijis spiests pamest dzimteni, uzzinot, ka viņu grasās arestēt par līdera Aleksandra Lukašenko kritizēšanu. Vēl kādam tikusi dota izvēle - vai nu atklāt kolēģus opozīcijas aktīvistus, vai arī pašam tikt ieslodzītam cietumā. Turklāt viņa brāli jau nogalinājuši Baltkrievijas valsts drošības spēki, tāpēc viņš devies karot uz Ukrainu.

Daudzi baltkrievi ir starp tiem, kuri atbildējuši Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska iepriekšējam aicinājumam ārvalstu kaujiniekiem doties uz Ukrainu un pievienoties Starptautiskajam leģionam Ukrainas teritoriālajai aizsardzībai. Daudzi šo lēmumu pieņēma par spīti augstajām likmēm konfliktā, uzskatot – šī ir cīņa par civilizāciju, demokrātiju, stājoties pretī diktatūrai, kas grib iznīdēt brīvību.

Tas, kas vieno baltkrievus, kuri pret krieviem cīnās kopā ar Ukrainas karavīriem, ir viņu apņēmība pretoties Lukašenko, cīnoties pret Krievijas spēkiem Ukrainā.

Baltkrieviem, kuri ukraiņus uzskata par brāļu tautu, šīs drošības likmes ir īpaši augstas. Krievijas karaspēks jau iepriekš izmantojis Baltkrievijas teritoriju, lai pašā kara sākuma posmā no turienes iebruktu Ukrainā, kamēr pats A. Lukašenko publiski ir stāvējis blakus savam ciešajam sabiedrotajam V. Putinam, bieži saucot viņu par savu “lielo brāli”. Krievija līdz šim ir iepumpējusi miljardiem ASV dolāru, lai ar lētu enerģiju un kredītiem atbalstītu A. Lukašenko padomju stila valsts kontrolēto ekonomiku.

Daudzi Baltkrievijas brīvprātīgie uzskata - vājinot V. Putinu, vājinātos arī A. Lukašenko, kurš pie varas ir jau kopš 1994. gada. Tādējādi varbūt rastos iespēja gāzt šo apspiedīgo valdību, nesot sen gaidītās demokrātiskās pārmaiņas teju 10 miljonu cilvēku lielajai baltkrievu tautai.

Daudziem baltkrieviem – esošā režīma oponentiem viņu mītnes vieta ir Polija – valsts NATO austrumu flangā, kas robežojas ar Baltkrieviju un Ukrainu. Tā kļuvusi par patvērumu vairākiem demokrātiski noskaņotiem baltkrievu disidentiem, tāpat kā tagad – arī par pagaidu mājām Ukrainas kara bēgļiem.

“Mēs saprotam, ka tas ir garš ceļš, lai atbrīvotu Baltkrieviju, taču šis ceļš sākas Ukrainā,” norāda 50 gadus vecais uzņēmējs Vadims Prokojevs, kurš savulaik vadīja restorānus Minskā.

Viņš aizbēga no Baltkrievijas pēc tam, kad izplatījās baumas, ka viņu varētu apcietināt par viņa publiskajiem izteikumiem, kuros viņš kritizēja valdību nespējā atbalstīt mazos uzņēmumus.

“Kad Ukrainas karš pēc kāda laika būs beidzies, mūsu karš tikai sāksies. Baltkrievijas valsti nav iespējams atbrīvot, neizdzenot V. Putina fašistisko karaspēku no Ukrainas,” viņš sacīja.

V. Prokopjevs pašlaik Ukrainas Starptautiskajā leģionā vada nodaļu ar nosaukumu “Pagonija”, kas pēdējās dienās īpaši aktīvi trenē jauniesauktos. Viņa atbildībā bijusi arī šaušanas scenāriju simulācijas uzraudzība, kamēr jauniesauktos darbā ar ieroci apmācīja Polijas bijušais policists, kurš tagad ir privāts šaušanas instruktors.

Baltkrievijas pilsonis vēlas, lai viņa vīri iegūtu svarīgu kaujas pieredzi, cerot, ka kādu dienu pavērsies iespēju logs demokrātiskām pārmaiņām arī pašā Baltkrievijā. Viņš gan apzinās, ka tas prasīs sagatavot vismaz tādus kaujiniekus, kāds ir viņš pats, un arī Baltkrievijas drošības spēku dalībniekiem masveidā vajadzētu vērsties pret A. Lukašenko.

Daudzie tautas protesti 2020. gadā pēc pašpasludinātā prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā un tam sekojošie oponentu aresti un vajāšanas liecina, ka nekāda “samta revolūcija” valstī nav gaidāma, uzskata V. Prokopjevs.

“Varu A. Lukašenko var atņemt tikai ar varu,” viņš ir pārliecināts.

Dalies ar šo ziņu