ASV Ukrainai par 1.2 miljardiem iegādāsies sešas pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS
Foto: Pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS Foto: EPA/Scanpix

ASV armija noslēgusi ar "Raytheon Missiles and Defense" līgumu 1,2 miljardu ASV dolāru vērtībā par sešām pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS, kas tiks piegādātas Ukrainai. Kopā paredzēts Ukrainai nodot astoņas pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS, no kurām divas jau nogādātas Ukrainā.

Līgums ir daļa no piektās Ukrainas drošības palīdzības iniciatīvas paketes un ietver apmācību un loģistikas atbalstu Ukrainas militārajiem un drošības spēkiem, teikts armijas 30. novembra paziņojumā.
"Raytheon", kas ir pasaulē otrs lielākais aizsardzības jomas uzņēmums, augustā ieguva līgumu par NASAMS bateriju piegādi Ukrainai.
NASAMS sistēmas izstrādājis Norvēģijas aizsardzības uzņēmums "Kongsberg Defence & Aerospace" un "Raytheon". Tās tiek izmantotas ASV galvaspilsētas reģiona aizsardzībai pret iespējamiem gaisa apdraudējumiem.
"Šīs ir pārbaudītas sistēmas, kas arī turpmāk būs noderīgas kaujas laukā," paziņojumā sacīja Viljams LaPlante, aizsardzības ministra vietnieks iegādes un uzturēšanas jautājumos.
NASAMS izgatavošanai un piegādei ir nepieciešami 24 mēneši, lai gan armija un nozare meklē veidus, kā šo termiņu saīsināt.
"Šī līguma ātra parakstīšana ir vēl viens piemērs tam, ka armija spēj paātrināt kritiski svarīgu spēju piegādi mūsu sabiedrotajiem ar mūsu rūpniecības partneru starpniecību," piebilda armijas iegādes vadītājs Dags Bušs.

Dalies ar šo ziņu