Ukraina saņēmusi pirmās pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS un "Aspide"

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Spānijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS Lielvārdes militārajā lidlaukā
Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Ukraina pirmdien paziņoja, ka no Rietumu sabiedrotajiem saņēmusi pirmās pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS un "Aspide".
 

"Ukrainā ieradušās pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS un "Aspide"! Šie ieroči būtiski stiprinās Ukrainas armiju un padarīs mūsu debesis drošākas," sociālajos tīklos paziņoja aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

"Mēs turpināsim notriekt ienaidnieka mērķus, kas mums uzbrūk. Paldies mūsu partneriem - Norvēģijai, Spānijai un ASV," piebilda Rezņikovs.

Krievijas raķešu un dronu triecieni pēdējā mēneša laikā ir iznīcinājuši aptuveni trešdaļu Ukrainas spēkstaciju, un valdība aicina ukraiņus pēc iespējas vairāk taupīt elektroenerģiju.

Kijivas varasiestādes pirmdien paziņoja, ka pilsētas spēja nodrošināt iedzīvotājus ar enerģiju joprojām ir problemātiska, un aicināja galvaspilsētas iedzīvotājus ierobežot elektroenerģijas lietošanu lielākā patēriņa stundās.

Rezņikovs pagājušajā mēnesī pavēstīja, ka Ukraina no Vācijas saņēmusi pirmās "Iris-T" pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Norvēģijas un ASV izstrādātā sistēma NASAMS nodrošina tuva līdz vidēja attāluma aizsardzību pret uzbrukumiem.

Vašingtona ir paziņojusi, ka piešķirs Ukrainai astoņas pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS.

"Aspide", kā sauc raķetes, bet pašu kompleksu oficiāli sauc "Toledo", pagājušā gadsimta 70.gados tika izstrādāts Itālijā pēc licencētas amerikāņu "gaiss-gaiss" tipa raķetes "AIM-7 Sparrow" versijas. 90.gados to jau sāka izņemt no bruņojuma klāsta, tomēr joprojām raķetes, kuras spēj sasniegt mērķi 12 kilometru attālumā un sešu kilometru attālumā, spēj būt diezgan iedarbīgs ierocis.

Par šo sistēmu nodošanu Ukrainai paziņojusi Spānija.

Dalies ar šo ziņu