Lielbritānija piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības raķetes

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Raķetes AMRAAM tiek izšautas no pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS
Foto: Raķetes AMRAAM tiek izšautas no pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS Foto: Raytheon Technologies

Lielbritānija ceturtdien paziņoja, ka tā piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības raķetes, lai Ukraina aizsargātos pret Krievijas uzbrukumiem, un pirmoreiz tai piegādās raķetes, ar kurām ir iespējams notriekt spārnotās raķetes.

Lielbritānijas paziņojums izskanējis pēc tam, kad Rietumvalstis trešdien kā "augstāko prioritāti" pārrunāja pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi Ukrainai, lai uzlabotu Ukrainas spējas aizsargāties, "jo īpaši pret Krievijas gaisa un raķešu uzbrukumiem".

Krievija pēc Krimas tilta saspridzināšanas pirmdien sāka intensīvu Ukrainas pilsētu apšaudi ar raķetēm.

"Raķetes AMRAAM (..) tuvākajās nedēļās tiks piegādātas izmantošanai ar pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS, kuras apsolīja ASV," paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. "Šīs raķetes palīdzēs aizsargāt Ukrainas kritisko nacionālo infrastruktūru."

Lielbritānija arī solīja nosūtīt simtiem dronu Ukrainas izlūkdienestu atbalstam, kā arī 18 haubices papildus jau piegādātajām 64. 

"Šie ieroči palīdzēs Ukrainai aizsargāt savas debesis no uzbrukumiem un stiprinās tās vispārējo raķešu aizsardzību līdztekus ASV [pretgaisa aizsardzības sistēmām] NASAMS," sacīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien bija aicinājis G7 valstis, tostarp Lielbritāniju, palīdzēt Kijivai izveidot ''gaisa vairogu". 

  •  

Dalies ar šo ziņu