ASV papildus Ukrainai nosūtīs 5 HIMARS un vairāk nekā 500 bezpilota lidaparātu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
ASV raķešu palaišanas iekārta M142 (HIMARS)
Foto: ASV raķešu palaišanas iekārta M142 (HIMARS) Foto: AFP/Scanpix

Piektdien amatpersonas apstiprināja, ka Baltais nams jaunākajā drošības paketē, kas paredzēta cīņai pret Krieviju, Ukrainai piešķirs 580 bezpilota lidaparātus "Phoenix Ghost" un piecas augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas.

Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs arī atzina, ka ASV amatpersonas ir sākušas diskusijas par iespējamu lidaparātu iegādi Ukrainas pilotiem, taču viņš sacīja, ka šis darbs, visticamāk, neveicinās nekādas īstermiņa izmaiņas Ukrainas gaisa spēkos.

"Baltais nams veic dažus sākotnējus pētījumus par iespēju potenciāli nodrošināt Ukrainai iznīcinātāju lidmašīnas, taču tas nebūs kaut kas tāds, ko viņi varētu īstenot nekavējoties," viņš sacīja. "Jebkāda veida lidmašīnu, jo īpaši modernu iznīcinātāju, integrācija un ekspluatācija ir saistīta ar sarežģītām sistēmām un ieroču iespējām, un tas ir sarežģīts uzdevums. Tāpēc tas nav kaut kas tāds, kas varētu notikt tuvākajā laikā."

Taču Baltā nama paziņojums apstiprina šonedēļ izskanējušos komentārus no ASV gaisa spēku augstāko amatpersonu puses, ka tās sadarbosies ar Ukrainas līderiem, lai novirzītu tās gaisa spēkus no vecajiem Krievijas "MiG" un "Sukhoi" iznīcinātājiem uz modernākiem Rietumos ražotiem lidaparātiem.

Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis vairākkārt ir teicis, ka viņa valstij ir vajadzīgi modernāki iznīcinātāji, piemēram, "F-15" un "F-16", lai stātos pretī Krievijas gaisa spēkiem.

Bezpilota lidaparāti un "M142" augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas jeb HIMARS ir daļa no 16. militārā aprīkojuma paketes, ko Ukrainai sūta ASV. Dž. Kērbijs teica, ka kopš kara sākuma februārī Baltais nams ir apstiprinājis vairāk nekā 8,2 miljardus ASV dolāru ieroču piegādē.

Tuvākajās nedēļās Ukrainas spēkiem būs pieejamas vairāk nekā 20 HIMARS sistēmas, tostarp no Lielbritānijas un Vācijas.

Ukrainas līderi tās ir atzinuši par galveno līdzekli, lai apturētu Krievijas mēģinājumus virzīties tālāk. Kāda augsta ranga ASV militārā amatpersona sacīja, ka Ukrainas spēku prasme izmantot HIMARS ir pasargājusi tos no Krievijas spēku uzbrukumiem. Taču šonedēļ Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs paziņoja, ka viņa spēkiem "būtu nepieciešami vismaz 100″ tālās darbības ieroču sistēmu, lai uzturētu efektīvu pretuzbrukumu pret Krievijas spēku virzīšanos.

Tāpat ASV nosūtī arī "Phoenix Ghost" bezpilota lidaparātus. "Phoenix Ghost" ir bezpilota lidaparāts, kas darbojas līdzīgi kā "Switchblade" un ko ASV militārie spēki strauji izstrādāja speciāli Ukrainai. Jaunākā piegāde vairāk nekā četrkāršotu Ukrainas dronu arsenālu.

Lai gan HIMARS tiktu ņemti no ASV militārajiem krājumiem, Pentagons plāno iegādāties bezpilota lidaparātus, izmantojot Ukrainas drošības palīdzības iniciatīvas līdzekļus. Augsta ASV aizsardzības amatpersona sacīja, ka iepirkums ļaus veikt "stabilas piegādes" sākot ar augustu, lai nodrošinātu Ukrainas spēkiem nepārtrauktu apgādi.

Dž. Kērbijs sacīja, ka tuvākajos mēnešos tiks paziņots par lielāku drošības palīdzību. "Krievija turpina veikt nāvējošus triecienus visā valstī, tirdzniecības centros, daudzdzīvokļu ēkās, nogalinot nevainīgus Ukrainas civiliedzīvotājus," viņš teica. "Saskaroties ar šīm zvērībām, prezidents Džo Baidens ir skaidri pateicis, ka mēs turpināsim atbalstīt Ukrainas valdību un tās tautu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams."

Dalies ar šo ziņu