Pentagons: Krievija kopš kara uzsākšanas zaudējusi aptuveni 25% no savām kaujas spējām Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Ukraiņu karavīrs pie iznīcināta krievu “T-90A” tanka
Foto: Ukraiņu karavīrs pie iznīcināta krievu “T-90A” tanka Foto: War Noir

Krievija ir zaudējusi aptuveni vienu ceturtdaļu no saviem karavīriem, ieročiem un militārā aprīkojuma, kas sākotnēji tika nosūtīts iebrukumam Ukrainā, otrdien paziņoja augsta ranga ASV aizsardzības amatpersona, ziņo “Stars and Stripes”.

"Mēs uzskatām, ka Krievijai ir aptuveni 75% no tā kaujaspēka, kas tai bija sākotnēji pirms kara sākšanas. Tas attiecas uz visām funkcijām: tie ir kājnieki, tā ir artilērija, tā ir aviācija utt.".

Amatpersona, kas runāja ar anonimitātes nosacījumu, atteicās sīkāk precizēt zaudējumus, taču Ukrainas Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka tās spēki ir nogalinājuši aptuveni 20 800 Krievijas karavīru, iznīcinājuši 802 tankus, 169 lidmašīnas, 2063 bruņumašīnas un 132 raķešu sistēmas.

Krievija apgalvo, ka līdz otrdienai ir iznīcinājusi "140 Ukrainas lidmašīnas, 490 bezpilota lidaparātus, 253 pretgaisa raķešu sistēmas, 2367 tankus un citas bruņotas kaujas mašīnas, 256 raķešu sistēmas un 1021 lauka artilērijas un mīnmetēju sistēmu", teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Ieraksts tika publicēts dienu pēc tam, kad ministrija tajā pašā platformā paziņoja, ka Ukraina konfliktā ir cietusi "neatgriezeniskus zaudējumus" 23 367 karavīru apmērā. Ierakstā nebija norādīts, vai šajā kopsummā ir iekļauts arī ievainotais personāls vai karagūstekņi.

Pentagona amatpersonas ir paziņojušas, ka Krievija ir iecerējusi pārorientēt savus spēkus uz Donbasa reģionu pēc tam, kad pirms vairāk nekā divām nedēļām no Ukrainas galvaspilsētas Kijivas un Čerņihivas atvilka savus spēkus.

"Mēs nepiekrītam apgalvojumam, ka ir sāktas uzbrukuma operācijas, bet mēs domājam, ka tā ir priekšspēle lielākām uzbrukuma operācijām, kas, iespējams, šeit vēl tikai gaidāmas," sacīja amatpersona.

Krievijas gatavošanās varētu liecināt par to, ka tās bruņotie spēki cenšas mācīties un pielāgoties no dažām kļūdām, ko viņi pieļāva kara sākumā, jo īpaši Kijivas apkaimē, kur Krievijas spēki pirms atkāpšanās vairākas nedēļas bija apstājušies, daļēji pārtikas un degvielas trūkuma dēļ.

Arī ģenerāļa Aleksandra Dvorņikova iecelšana 11. aprīlī par Krievijas spēku komandieri Ukrainā varētu liecināt par mēģinājumu pārvarēt agrīnās kara problēmas, sacīja amatpersona.

"Kopējā komandiera iecelšanā mēs saskatām arī krievu centienus mācīties no savām kļūdām attiecībā uz komandvadību un kontroli," teica amatpersona.

Amatpersona norādīja uz Ukrainas panākumiem Kijivas aizsardzībā kā pierādījumu ukraiņu spējām un atzīmēja, ka ASV un citas valstis turpina nodrošināt Ukrainu ar papildu ieročiem un citu militāro aprīkojumu.

ASV kopš kara sākuma ir piešķīrušas Ukrainai militāro palīdzību aptuveni 2,5 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ir vairāk nekā puse no Ukrainas gada aizsardzības budžeta 4,2 miljardu ASV dolāru apmērā.

Dalies ar šo ziņu