Karam pārejot jaunā fāzē, Rietumvalstis pielāgos savu palīdzību Ukrainai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
ASV armijas bruņutehnika
Foto: ASV armijas bruņutehnika Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

ASV un to sabiedrotie apsver iespēju sūtīt Ukrainai smagākus ieročus, paredzot, kad Krievija koncentrēs savus centienus uz valsts austrumu daļu.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien Kijivā iepriekš publiski neizziņotā vizītē apmeklēja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kuras laikā apsolīja 120 bruņumašīnas un jaunas pretkuģu raķešu sistēmas. Tas notika dienu pēc tam, kad viņš apsolīja nosūtīt Ukrainai papildu 130 miljonus ASV dolāru vērtu augstas klases militāro aprīkojumu, sakot, ka Lielbritānija vēlas palīdzēt Ukrainai aizsargāties pret Krievijas agresiju.

ASV Apvienotā štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Millijs prognozēja, ka kara jaunais posms risināsies līdzenā, atklātā apvidū un tajā arvien vairāk tiks iesaistīta bruņutehnika un artilērija. Pirmdien augsta ranga aizsardzības amatpersona paziņoja, ka Pentagons nosūtīs Ukrainai ieročus šai cīņai, tostarp vairāk "Javelin" prettanku ieroču, kā arī pretartilērijas radarus.

Krievija, kurai tika izjaukts tās sākotnējais plāns ātri ieņemt galvaspilsētu Kijivu, ar 12 kilometru garu transportlīdzekļu konvoju atjauno un pastiprina savus iebrukuma spēkus Ukrainas austrumos. Šī grupa, kurā ietilpst arī komandvadības un kontroles atbalsts un, iespējams, helikopteri gaisa atbalstam, acīmredzot dodas uz Iziumu Harkivas apgabalā Ukrainas austrumos. Tas viss notiek, kamēr Krievija nostiprina savas pozīcijas uz dienvidrietumiem no Doņeckas ar artilērijas vienībām.

Šāda rīcība notiek laikā, kad Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba pagājušajā nedēļā Briselē notikušajās sanāksmēs ar NATO ārlietu ministriem aicināja nodrošināt savai valstij vairāk ieroču un noteikt stingrākas sankcijas pret Maskavu.

Pirms sarunām D. Kuleba sacīja, ka viņa prasības ir "ļoti vienkāršas, jo tajās ir tikai trīs punkti: Tie ir ieroči, ieroči un ieroči."

"Ukraina ir nepakļāvusies pārspēkam un atvairījusi Krievijas spēkus no Kijivas, veicot 21. gadsimta lielāko varoņdarbu," teikts B. Džonsona paziņojumā. "Pateicoties prezidenta V. Zelenska apņēmīgajai vadībai un Ukrainas tautas neuzvaramajam varonīgumam un drosmei, Putina briesmīgie mērķi ir sagrauti″.

Dalies ar šo ziņu