Lietuva apmācīs Ukrainas karavīrus lietot NATO piegādātos ieročus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Ukraiņu karavīru “Stinger” apmācības Lietuvā
Foto: Ukraiņu karavīru “Stinger” apmācības Lietuvā Foto: Lietuvas bruņotie spēki/Twitter

Lietuva realizēs īpašu apmācību misiju Ukrainas karavīriem, lai viņi prastu lietot jaunos ieročus, ko Baltijas valstis un citi NATO sabiedrotie nosūtījuši Kijivai, lai palīdzētu karā pret Krievijas iebrucēju spēkiem.

Lietuvas aizsardzības amatpersonas par šo plānu paziņoja svētdien, tajā pašā dienā, kad ASV armijas ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Džeimss Makkonvils ieradās šajā valstī uz sarunām par drošību. Tikmēr Pentagons svētdien paziņoja, ka ir pabeidzis atsevišķas mācības ar Ukrainas spēkiem ASV.

Karavīrus apmācīja, kā darboties ar jūras patruļkuģiem un izmantot ieroču sistēmas, piemēram, bezpilota lidaparātu "Switchblade", ko ASV tagad piegādā Ukrainai.

"Lai panāktu maksimālu efektu, mēs drīzumā organizēsim militārās mācības Ukrainas karaspēkam šeit, Lietuvā," vietējiem žurnālistiem sacīja Lietuvas aizsardzības virspavēlnieks ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis.

Galvenā uzmanība tiks pievērsta Ukrainas militāro instruktoru apmācībai, kuri savukārt savas zināšanas par ieročiem varēs nodot ierindas karavīriem Ukrainā, ziņu aģentūrai "Delfi" sacīja V. Rupšis.

V. Rupšis arī sarunājās ar Dž. Makkonvilu, kurš žurnālistiem pastāstīja, ka Pentagons turpina izvērtēt, kāda būs turpmākā ASV spēku struktūra tādās valstīs kā Lietuva, kas ir vēlējusies lielāku ASV militāro klātbūtni.

"Mums šeit ir rotācijas spēki, un mūsu politikas veidotāji ir teikuši, ka viņi aizstāvēs katru NATO centimetru. Viņi strādā pie tā," norādīja ASV armijas ģenerālštāba priekšnieks.

Pagaidām nav tūlītēju plānu, ka ASV karavīri varētu pievienoties Lietuvas iniciatīvai, kuras sākums gaidāms tuvākajās nedēļās.

"Mēs nevaram spekulēt par to, vai nākotnē tas varētu mainīties," teikts ASV armijas Eiropā un Āfrikā pirmdienas paziņojumā.

ASV jau sen ir iesaistījušās Ukrainas armijas apmācībā. Gadiem ilgi armija darbojās Ukrainas rietumos un veica mācības, kas bija vērstas uz karavīru sagatavošanu cīņai pret Krievijas karaspēku, kas tur atradās jau kopš 2014. gada.

Tomēr drošības apsvērumu dēļ amerikāņu mācības tika pārtrauktas mazāk nekā divas nedēļas pirms 24. februāra, kad Krievija sāka pilnvērtīgu iebrukumu. Laikā, kad tika pārtrauktas ASV mācības, aptuveni 160 Nacionālās gvardes karavīri tika pārcelti no Ukrainas uz Vāciju, kur viņi turpina piedalīties citās armijas mācībās Eiropā.

Dalies ar šo ziņu