Krievijas izraisītā kara apskats – 11. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas aizstāvji
Foto: Ukrainas aizstāvji Foto: Maks Levin

Ukraiņu aizstāvji Mariupolē apgalvo, ka Krievijas spēki 11. aprīlī pret Ukrainas karaspēku Mariupolē izmantoja ķīmiskos ieročus, kas tika nogādāti uzbrukuma zonā ar drona palīdzību. Cietušie ziņoja par elpas trūkumu un ataksiju, kas ir neiroloģisks simptoms, kas izpaužas ar kustību, koordinācijas un līdzsvara traucējumiem. Krievijas armijas okupētās Doņeckas pašpasludinātais preses pārstāvis Eduards Basurins 11. aprīlī sacīja, ka Krievijas spēkiem vajadzētu izmantot "ķīmiskos ieročus" pret ukraiņu aizsargiem Azovstaļas tērauda rūpnīcā, jo iebrukums objektā būtu pārāk sarežģīts, ziņo ASV kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas spēki turpināja uzbrukumus pēdējās 24 stundās un apgalvoja, ka ir panākts progress. 11. aprīlī Krievijas propagandas medijs "RT" dalījās ar bezpilota lidaparāta (UAV) ierakstiem, kas apstiprināja, ka Krievijas spēki ir sadalījuši Ukrainas aizstāvjus starp rūpnīcu "Azovstaļ" pilsētas austrumos un otru Ukrainas spēku grupu Mariupoles ostas dienvidrietumos. Grupējuma DNR vadītājs Deniss Pušilins apgalvoja, ka Krievijas spēki ir ieņēmuši 80% no Mariupoles, ko "ISW" nevar neatkarīgi apstiprināt. Krievija arī nepatiesi apgalvoja, ka no 11. aprīļa pilnībā kontrolē Mariupoles ostu, kas ir tiešā pretrunā ar "RT" apgalvojumu. Visticamāk Ukrainas spēki saglabā kontroli pār ostu.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 11. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 11. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēkiem neizdevās gūt ievērojamus panākumus, turpinot uzbrukumus Severodoneckai, Popasnai un Rubižņai.11. aprīlī Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja četrus Krievijas uzbrukumus Doņeckas un Luhanskas apgabalos, un apgalvoja, ka Ukrainas spēki iznīcināja 70. motorizētā strēlnieku pulka bataljona taktisko grupu (BTG), nogalinot bataljona komandieri un viņa štāba priekšnieku. Krievijas 60. atsevišķā motorizētā kājnieku brigāde no 5. apvienotās armijas, visticamāk, gatavojas izvērsties Donbasā. 11. aprīlī Rostovas apgabalā, Krievijas spēki turpina pārvietot spēkus no Ukrainas ziemeļaustrumiem, lai atbalstītu operācijas Donbasā, un sociālo mediju lietotāji nofilmēja lielu Krievijas militārās tehnikas kolonnu, kas, kā ziņots, 11. aprīlī no Kijevas izvesta uz rietumiem.

 

Krievijas spēki 11. aprīlī turpināja pulcēt karaspēku Harkivas apgabalā, lai pastiprinātu uzbrukuma operācijas uz Izjumā. 6. apvienotās armijas un Ziemeļu flotes vienības turpināja operācijas, lai nostiprinātu Ukrainas spēkus Harkivas pilsētā un novērotu Krievijas karaspēka pulcēšanās rajonus. Satelītattēlos tika novērots, ka 237. tanku pulka vienības, visticamāk, pulcējas jaunās nometnēs Belgorodas apgabalā Krievijā, aptuveni 30 km no Ukrainas robežas.

Krievijas karaspēks pastiprināja priekšējās pozīcijas un 11. aprīlī veica ierobežotus uzbrukumus Izjuma apkaimē. 11. aprīlī Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka divas Krievijas bataljona taktiskās grupas (BTG) neveiksmīgi mēģināja ieņemt Dovhenku un Dmitrivku. 11. aprīlī Ukrainas bruņotie spēki iznīcināja lielu Krievijas tehnikas un karaspēka kolonnu, kas 10. aprīlī virzījās uz Izjumu, taču "ISW" nevar neatkarīgi apstiprināt šo apgalvojumu.

ASV Kara izpētes institūts paredz, kaKrievijas spēki tuvākajās dienās atjaunos uzbrukuma operācijas uz dienvidaustrumiem no Izjumas. Krievijas spēki ir sadalījuši ukraiņu aizstāvjus Mariupolē un turpinās centienus pabeigt atlikušo ukraiņu pretestības punktu sagrābšanu, iespējams, arī izmantojot ķīmiskos ieročus. Tuvākajās dienās krievi, visticamāk, turpinās uzbrukumus, lai ieņemtu Rubižņu, Popasnu un Severodonecku, lai gan tie, iespējams, gaidīs pastiprinājumu, lai pabeigtu šīs teritorijas aplenkšanu gar ceļu Izjuma-Slovjanska-Debaļceva.

Dalies ar šo ziņu